A fogérzékenység 4 lehetséges oka

A fogérzékenység 4 lehetséges oka

Címlap / Életmód / Egészség / A fogérzékenység 4 lehetséges oka

Nincs is jobb, mint egy jeges limonádé, vagy egy krémes fagylalt a nyári melegben. És nincs is rosszabb, mint az azokat kísérő, nyilalló fájdalom a fogaidban. De mi lehet ennek a fájdalomnak az oka? Nem érdemes fél vállról venni a dolgot!

1. Fogínysorvadás

A hideg vagy meleg hatására a fogaidba hasító fájdalom többek között akár a fogínysorvadás jele is lehet. Ennek oka jellemzően a fogíny gyulladása, aminek hatására az összehúzódik, és szabaddá válik a fognyak, ami védelem nélkül rendkívül érzékeny a hidegre vagy a melegre.

A fogínysorvadás idővel a fogak kilazulásához, szuvasodásához vezet, ami bizony azt is jelenti, hogy egyszerűen kipotyognak. Ha a nyilalló fájdalmat vörös, gyulladt íny látványa, és gyakori fogínyvérzés is kíséri, akkor minél előbb tanácsos felkeresni a fogorvosodat.

2. Fogzománc felsértése

A fogérzékenység akár átmenetileg is kialakulhat olyan kezelések után, amelyeknek hatása van a fogzománcra, például a fogkő-eltávolítás, vagy a fogfehérítés.

Ha rendszeresen kemény sörtéjű fogkefével, és erőteljesen mosol fogat, az is kiválthatja a fogérzékenységet. Ne feledd, hogy nem erőből kell fogat mosni, a tisztaság kulcsa inkább a megfelelő technika és az alaposság.

Használj puha sörtéjű kefét, és egy kis szerencsével elmúlhat a fogaid érzékenysége. Ha mégsem így lenne, akkor természetesen jobban teszed, ha felkeresed a fogorvosodat és, utánajártok a probléma gyökerének.

3. Rosszul záródó fogsor

Valamivel ritkábban fordul elő, de megtörténik, hogy a rosszul záródó fogsor okozza a fogak érzékenységét. Ebben az esetben a rosszul összeklikkelő csontok állandó dörzsölődése, nyomása okozza a fogzománc sérülését, aminek következtében érzékenyebbé válhatnak a fogak.

Ebben az esetben hosszú távon a fogszabályzás segíthet, addig pedig érdemes a fogzománcot erősítő fogkrémet használni, és kerülni a savas ételek, italok fogyasztását, valamint a dohányzást, ami szintén gyengíti a fogzománcot.

4. Lelki okok

A keleti gyógyászat szerint, mint minden betegség, a fogérzékenység sem áll önmagában, és valamilyen lelki problémára utalhat. A fogakba nyilalló fájdalom lehet a jele annak, hogy félsz kifejteni a saját véleményedet valamivel kapcsolatban, nem mersz kiállni magadért, vagy úgy érzed, hogy háttérbe szorítanak, elnyomnak, valaki nem engedi, hogy érvényesülj.

E szerint a nézet szerint a fogak fájdalma jellemzően a kommunikációval, az önkifejezéssel hozható kapcsolatba, esetleg a táplálkozással.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!