Egy fogorvos megválaszolta az 5 leggyakoribb kérdést, amire te is tudni szeretted volna a választ

Egy fogorvos megválaszolta az 5 leggyakoribb kérdést, amire te is tudni szeretted volna a választ

Címlap / Életmód / Egészség / Egy fogorvos megválaszolta az 5 leggyakoribb kérdést, amire te is tudni szeretted volna a választ

Valószínű, hogy ha bármit megkérdezhetnél egy fogorvostól, te is szeretnéd tudni a választ arra, hogyan lehet tökéletesen hófehér a fogsorod, vagy milyen módszerekkel küzdheted le a fogorvosi vizsgálatoktól való félelmedet.

Egy szakértő, Marina Vladimirovna most megválaszolta ezeket a kérdéseket egy külföldi lapnak, és rengeteg érdekes infót osztott meg munkájáról.

1. „Hogyan küzdjem le a fogorvostól való félelmemet?”

Szinte mindenki fél a fogorvostól, hiszen a vizsgálat során teljesen átlépnek a privát szférádon, a kezelés sokszor kellemetlen, fájdalmas, ha pedig gyerekkorodban rossz tapasztalataid voltak, arra évtizedekkel később is tisztán emlékszel.

– Az első lépés, hogy ne hagyd, hogy túl erős fájdalom alakuljon ki. Ha olyan szintre jutsz, hogy már elviselhetetlen a fájdalom, sajnos az érzéstelenítő sem tud annyit segíteni, mint kellene, és még inkább növekszik a félelmed. A fog azon testrészeink közé tartozik, amelyik magától nem tud meggyógyulni, így ha látod, hogy kilyukadt, inkább menj el azonnal a dokihoz. Valószínű, hogy így egyáltalán nem fog fájni, kisebb lesz a probléma, és pozitívabb élménnyel távozol.

– Ha nagyon izgulós típus vagy, igyál gyógynövényteát a vizsgálat előtt. Ez segít megnyugodni; azonban a kávét és az energiaitalt, nyugtató gyógyszereket felejtsd el! Ezek akár az érzéstelenítő hatását is befolyásolhatják.

– A fogorvosok azt javasolják, hogy ha több fogadat is meg kell csináltatnod, elsőként a legkevésbé problémással kezd, és úgy haladjatok a legrosszabbig. Így lesz időd hozzászokni a vizsgálatokhoz, az orvoshoz, és sokkal nyugodtabban vágsz neki a komolyabb kezelésnek is, mert addigra már képes vagy megbízni a doktorban.

– Menj reggel a fogorvoshoz, ugyanis így hamarabb túlesel rajta! Ha késő délutánra van időpontod, biztos, hogy addigra már nagyon ideges leszel, de egy esetleges rosszullét sem kizárt emiatt. 

2. „Miért megy tönkre a fogam?”

A fogak romlása, a lyukak megjelenése leginkább a fogszuvasodásból fakad, amit a baktériumok által termelt savak idéznek elő. Ez a fogzománc megbomlásával kezdődik, amely a fog felszínén lyukkezdeményeket hoz létre, ez pedig egy idő után nagy fájdalommal jár.

– Folyamatosan figyelj a fogaid egészségére, és remineralizáld a zománcot, azaz gondoskodj a szükséges ásványi anyagokról, hogy ellenállóbb legyen a fogad. Ma már kifejezetten erre a célra fejlesztett fogkrémeket is kaphatsz.

– Ne hagyd, hogy a fogaid körül hosszú ideig savas legyen a környezet. Azaz ha ettél egy cukrot, csokit, vagy ittál cukros üdítőt, lehetőleg minél előbb öblítsd ki a szádat vízzel.

– Ne igyál cukros italt, és ne egyél édességet azután, hogy megmostad a fogadat lefekvésnél. Bármennyire is magától értetődőnek tűnik ez, már az is sokat számít, hogy megiszol egy pohár gyümölcslevet! Ez ugyanis akár 8 órán át a szádban maradhat, savassá teszi a fogak környezetét, és hamarabb tapasztalhatod, hogy tönkremennek a fogaid.

3. „Hogyan ápoljam megfelelő szinten a fogaimat?”

Az sem mindegy, hogy milyen fogápolási módszereket alkalmazol magadon. Persze az nem titok, hogy reggel és este meg kell mosnod a fogad, de van még jó pár részlet, amire nagyon oda kell figyelni az egészséges fogak érdekében.

– Naponta legalább kétszer moss fogat, és ez mindig tartson legalább 3 percig. A fogkefe keménysége nagyon sokat számít, mert bár az érzékenyebb fogsorral rendelkezőknek puha szálas kefét javasolnak, ezek sokszor nem elég alaposak a tisztításban. A fogselyem használata is fontos lenne, minden nap!

– Két-három havonta muszáj lecserélned a fogkefédet. Ennek felületén ugyanis számtalan mikroorganizmus telepszik meg, amelyeket a szimpla vizes mosással nem tudsz letakarítani, ez pedig pláne fontos lenne akkor, ha épp influenzából vagy egyéb komoly betegségből jössz ki, és nem szeretnél visszaesni.

– Évente egyszer el kellene menned a fogorvosodhoz, hogy leszedesd a fogkövet. Ez ugyancsak nagy szerepet tölt be az ínygyulladás kialakulásában, a fogak romlásában, és a kellemetlen lepedékek kialakulásában is. Mindössze 10-15 percet vesz igénybe, de utána sokkal jobb lesz a fogaid állapota.

4. „Hogyan válasszam ki a megfelelő fogkrémet?”

A megfelelő szájhigiéniához nem csak az fontos, hogy hatékony fogkeféd legyen. A fogkrém minősége, a benne lévő összetevők hatása elengedhetetlen a higiénia szempontjából, azonban mindenkinek más igényei és szükségletei vannak.

– Amennyiben nincs érzékenységed, vérző fogínyed, úgy a szerencsések közé tartozol, mert lényegében bármelyik fogkrém megfelelő lehet számodra. Ha viszont van egy problémád, első körben mindig kérdezd meg szakértő véleményét, hogy minél előbb megtaláld a megfelelő fogkrémet. Hiába vágysz hófehér fogakra, ha ínygyulladással küzdesz, először ezt kellene kezelni megfelelő termékekkel. 

– Azt is érdemes kideríteni, hogy az általad megivott vízben mekkora a fluor mértéke. Ha kevesebb, mint 0.7 gramm, akkor érdemes olyan fogkrémet választanod, amiben ez is megtalálható. Ez ugyanis az egyetlen olyan összetevő, ami segít megakadályozni a fogak romlását.

Képek: AllaSerebrina/depositphotos.com

5. „Hogyan érjem el, hogy fehérebbek legyenek a fogaim?”

Noha természetes állapotukban a fogak nem fehérek, hanem sokkal inkább csontszínűek, mégis mindenki a hófehér mosolyról álmodik, köszönhetően a világsztároknak. Ezért szakértők már többféle fogkrémet is létrehoztak, amelyek segíthetnek ezt elérni. De vajon mennyire hatékonyak?

– Hallottál már az RDA-ról? Ez az érték azt mutatja meg, az adott fogkrém milyen mértékben koptatja a fogzománcot, vagyis minél magasabb ez a szám, annál inkább. A szakértők már a 200 feletti értéket nem fogadják el, hiszen ez kimondottan káros lehet egy fogra, azonban ha magasabb az RDA (például 70 feletti), akkor fogfehérítős a termék. Nem véletlen viszont, hogy ezeket sokszor nem ajánlják napi szintű használatra, és ezt neked is érdemes lenne figyelembe venned a fogaid érdekében.

– Ha viszont érzékenyebbek a fogaid, inkább válassz alacsony RDA értékű krémet. Első körben ugyanis a fog fehérítése azzal kezdődik, hogy megszabadulsz a teától, kávétól és cigarettától, amelyek sárgítják a felületüket.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!