Miklós kapott egy pár chili palántát ajándékba, virágzó manufaktúra született belőle

Miklós kapott egy pár chili palántát ajándékba, virágzó manufaktúra született belőle

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Miklós kapott egy pár chili palántát ajándékba, virágzó manufaktúra született belőle

Az életben számos példát láthattunk már arra, hogy a legjobb dolgok váratlanul történnek velünk. Valahogy így indult a Rózsa Manufaktúra története is.

Rózsa Miklós kapott ajándékba egy pár chili palántát, amely aztán annyira elnyerte a tetszését, hogy hamarosan azon kapta magát, ő maga is termeszti már a chilit, sőt fel is dolgozta. Mostanra pedig már a különféle egyedi, nagyszerű ízvilágú, minőségi chilis termékekben bővelkedő Rózsa Manufaktúra büszke tulajdonosa.

Honnan ered a chili iránti szereteted?

Szerintem sokan hasonlóképpen szeretik meg a chilit. Valahol hozzájutnak, megkóstolják, majd a beteljesedést az hozhatja el, amikor a saját pár bokrodat nevelgeted és róluk csemegézel. Hát így lehet rákapni erre a csodás dologra.

Mi adta az ötletet annak idején a vállalkozásotok létrehozásához?

Annyira megszerettem őket, szépségüknél is fogva, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy már az egész kertet beültettem velük. De hova tegyem a sok termést? Daráltuk, főztük, szépen elraktuk és annyi volt, hogy sokat elosztogattunk belőle. Aztán jöttek a telefonok. Szeretnénk még! 

És akkor jött az ötlet, hogy talán egy kis zsebpénzt is lehet belőle csinálni. Aztán majdnem kivágtak otthonról, mert a küszöbre is chilit ültettem már. Így kerestünk egy földet Isaszegen, és elkezdtük a termelést.

Fotó: facebook.com/rozsamanufaktura

Mennyire jelentett kihívást, hogy az alapanyagaitok nagy részét ti magatok termesszétek meg?

Az alapanyagok és a szabadtéri növények termesztése nagy gondot igényel. A chili mellett szilvát és ribizlit is termesztünk. Termékeinkben nagy mennyiségben használjuk őket. A kórokozókat, betegségeket figyelni kell egyfolytában, és elhárítani, mert a termést pillanatok alatt tönkre tudják tenni. Mellette a földmunkák és az optimális vízellátás is nagyon fontos dolog. Így összeségében egy komplex, kimerítő munka, viszont a szépsége kárpótol érte.

Fotó: facebook.com/rozsamanufaktura

Ti hogyan, milyen ételekhez fogyasztjátok a legszívesebben a chilit?

Hát igen, az élvezeti része! Szinte minden ételbe tudom ajánlani a chilis termékeink fogyasztását (a gyümölcsleves kizáró ok). A kedvenceim közé tartozik a Füstös chiliszószunk túrós tésztára, a tejfölbe habarva, sült szalonnával, rögtön robban a szádban és tűzijáték! Szabolcsi töltött káposztához szintén maradandó élményt okoz (8 napon túli). 

Bécsi szelet panírozás előtt pácolásához az édeskés pikáns termékeket ajánlom (BBQ, Édestüzes). Hosszú a lista, aligha lehetne vége a finomságok sorolásának. Elég, ha csak ara gondolok, hogy a jalapeno savanyúságaink is olyan finomak, hogy kiütik a biztosítékot. Tényleg minden sülthöz, pörköltfélékhez, szendvicsekhez, pizzákhoz, hamburgerekhez megunhatatlan csemege.

Fotó: facebook.com/rozsamanufaktura

Mi az, ami szerinted manapság igazán szerethetővé tesz egy kézműves élelmiszert?

Azt gondolom, hogy a termékek hozzáadott beltartalmi értéke és a felhasználhatóságának területe, ízvilága és csomagolása nagyban meghatározza az értékét. Amikor nem füstaromát használsz, hanem füstölsz, aszalt paprikával és szatmári szilvalekvárral sűrítesz keményítő helyett. Ezek nem olcsó dolgok, de választhatunk, hogy melyik utat járjuk, és bízom benne, hogy ez a fogyasztóknak is számít. 

Persze én is nagy fogyasztóm vagyok! A csomagolás az a művelet, ami a szemünket eteti, ami a szerelem első lépése. Aztán jönnek az ízek, illatok, és ha minden a helyén van, akkor nyertél! Én is, hogy örömet okozhatok a termékeimmel, és a kedves fogyasztó is, hogy minket választott.

Mivel biztatnátok másokat, hogy megéri rendszeresen hazai, kézműves finomságokat fogyasztani?

A tudat, hogy a magtól az üvegig mindent mi csinálunk, nagy értéket képvisel, óriási beleadott munkával. Látni azt, hogy egyre többen érdeklődnek, ez ad erőt a következő évhez, és nagy örömöt okoz. Nagy pozitívum, hogy a hazai kézműves termékek értékét növeli az, hogy nem nagy mennyiségben, futószalagon van gyártva, előállítva, így a megtermelt, érett alapanyagokat gondosan ki lehet válogatni és finomabb, ízesebb, magasabb színvonalú termékeket lehet előállítani. 

Fotó: facebook.com/rozsamanufaktura

Ha ilyen termékeket fogyasztunk, nagyban segítjük a hazai termelőket, hogy továbbra is termelni tudjanak, és persze mindenféle finomságokkal lepjenek meg minket. Én, mint kistermelő, felmérem más termelők termékeinek a minőségét, és manapság kellemes meglepetésben van részem. Tapasztalataim szerint csak a jó minőségi áruk, termékek tudnak mostanság piacot szerezni.

Egyszerűen tényleg az a szépsége az egésznek, hogy a kézműves termék előállításánál szinte minden részlet a kezed alatt megy át, és végigkíséred a kész termékig tartó utat. Ami a kezdeteknél kicsit nehézkes. Segítség híján pedig kicsit rögös az út a célig. De évek alatt belejön az ember és sokat tanul és tapasztal, amiből kialakul a saját márkája, a saját brand. Így vissza gondolva talán elkelt volna egy kis segítség, de igazából nem csinálnék másképp semmit.

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveitek vannak?

Látni, hogy az emberek egymás kezéből veszik ki a termékeinket, és keresnek fel minket, mert jártak valahol, valakinél (rokonoknál, barátoknál) és megkóstolták, ezért szeretnének kapni belőle. Vagy amikor kóstoltatsz, és felcsillan a szemük előtted. Látod és hallod az elégedettséget. Na ez boldoggá tesz és erőt ad a kemény munkához. 

Fotó: facebook.com/rozsamanufaktura

Szeretnénk még fejleszteni és bővíteni a termőterületet. Szeretnénk, hogy több kézhez jussanak el termékeink. Előttünk a jövő, és rajta leszünk a minőség és elérhetőség további fejlesztésén.

Nyitófotó: facebook.com/rozsamanufaktura

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!