Búcsút mondhatunk a fehér decembernek? Ekkora az esélyünk az év végi havazásra a jövőben

Búcsút mondhatunk a fehér decembernek? Ekkora az esélyünk az év végi havazásra a jövőben

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Búcsút mondhatunk a fehér decembernek? Ekkora az esélyünk az év végi havazásra a jövőben

Számos intő példát láthatunk a közvetlen környezetünkben is: új, eddig idegen fajok honosodnak meg nálunk, másfajta betegségek ütik fel a fejüket, és jóval enyhébb az idő a hideg hónapokban, a szélsőséges időjárási körülményekről nem is beszélve.

A Nestpicken tették közzé a White Christmas Index elnevezésű felmérés eredményeit, amiből kiderült, hogyan csökkent az elmúlt időszakban a behavazott napok száma, és mire számíthatunk a közeljövőben. Vajon az előrejelzések szerint lesz még fehér karácsonyunk?

A felmérés során 40 város adatait vették közelebbről szemügyre, mégpedig úgy, hogy beszerezték a kiválasztott települések meteorológiai állomásainak adatait, majd összevetették, hogy az elmúlt 10 évben hol és mennyit havazott decemberben. Alig néhány kivétel akadt, ahol stagnált a havazás mértéke, szinte mindenhol egyre kevesebb hó esett az év utolsó hónapjában.

Több városban már szinte nem ismerik az igazi havazást, a gyerekek nem élhették meg, milyen is a fehér karácsony, ugyanis sok helyen már évek óta nem esett a hó decemberben. 

Hogyan csökken a hóeséses napok száma?

Átlagosan negyedével, felével csökkent az elmúlt tíz évben a hóeséses napok száma.

A kanadai Ottawában 2009 és 2013 között még 12 hóeséses napot mértek, 2014 és 2020 között viszont már csak 9-et. A becslések szerint 2050-re ez a szám 3-ra fog csökkeni. 

Nem esett hó 2014 és 2020 között Pekingben, Párizsban, Dublinban, Belfastban, de Cardiffban sem, tehát több mint 10%-kal nőtt a havazásmentes városok száma decemberben.

Ehhez csatlakoznak azok a városok, ahol máris felére, vagy akár negyedére csökkent a havazás aránya: a belgiumi Brüsszel, a horvátországi Zágráb is ide tartozik sőt, Koppenhága, Helsinki, Lyon, Berlin, Hamburg, Budapest, Milánó, Amszterdam, Varsó, Edinburgh, London, Nashville és New York is beállhat a sorba. Ez azt jelenti, hogy 2014 és 2020 között 50%-kal nőtt azoknak a városoknak a száma, ahol egyáltalán nem esik a hó, vagy legalább felére csökkent a decemberi hóeséses napok száma. 

Ritkaságszámba megy majd a fehér karácsony

Budapesten 2009 és 2013 között átlagosan még 4 napot esett a hó decemberben, míg 2014 és 2020 között már csak 1-et.

Az előrejelzések szerint pedig 2050-re már sehol nem fog 3 napnál több hó esni decemberben, legalábbis nem a világszerte kiválasztott és elemzésre vont, 40 város közül. Ezek a becslések nem csupán a mért adatok alapján születtek, hanem környezetkutatói eredményeket is figyelembe vettek a felmérés készítői. Ezek közül kiemelkedik az idei évben publikált, Jean-Francois Bastin által készített tanulmány. Jean úgy véli, hogy a mai városok éghajlata 2050-ig különböző módon fog idomulni az éghajlati viszonyokhoz, és az egyes városok klímái fel fognak cserélődni. 

A becslések szerint 2050-re a városok csaknem 20%-ban egyáltalán nem lesz hó decemberben, és 45%-ukban csak 1 alkalommal fog esni.

Ehhez képest Budapest pozitívan szerepelt a mérlegen, ide 2050-re növekedést jósoltak a felmérés készítői, és a 1 helyett 4 havas napot írtak a táblázatba.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást