Otthon / Szórakozás

Bortanácsok kezdőknek + 7 alap bor, amit bátran választhatsz, mert ízleni fog

Bortanácsok kezdőknek + 7 alap bor, amit bátran választhatsz, mert ízleni fog

Azt szokták mondani, hogy a borok élvezetéhez fel kell nőni. Tényleg kell egy kis tapasztalat, hogy az ember megtanulja élvezni ezeknek a fűszeres, aromás, savas italoknak az értékelését, de ha egyszer sikerül, rá fogsz jönni: minden palack bor egy-egy költemény!

Szerezz be néhány jó minőségű poharat!

Azok, akik komolyan veszik a borozást, igazi pohárgyűjteménnyel rendelkeznek, hiszen sokat dob a bor élvezetén, ha a megfelelő magasságú, szélességű, anyagú pohárból iszod. Persze nem kell rögtön 42 különböző borospoharat beszerezned, de egy univerzális, jó minőségű üvegpohár elengedhetetlen.

Keress közepes méretű poharakat, amelyek üvegből készültek és vékony a karimájuk – ezek decens eszközei lesznek a bor élvezetének, bármilyen fajtát választasz is. Ha szeretnéd, hogy a poharak sokáig szépek legyenek, kézzel mosd el őket, de ha alkalmasak a gépi mosásra, akkor is mindig a mosogatógép felső tálcájára kerüljenek, mert itt kevésbé veszi őket igénybe a vízsugár.

Jegyzetelj!

Annak, hogy megtaláld a számodra ideális borokat, egyetlen módja van: ki kell őket próbálni. Nem biztos azonban, hogy kezdő borozóként egy hét múlva is fogsz emlékezni rá, melyik is volt az a palack, amelyik olyan jól illet a csirkéhez, és melyik volt, amit mindenki dicsért, neked mégsem jött be.

Vezess egy füzetet vagy csak jegyzetelj a telefonodba: ha bárhol megkóstolsz egy bort, írd le a pincészet nevét és a bor fajtáját, hogy mihez ittad, milyen ízeket éreztél benne és mennyire ízlett.

Nem baj, ha nem ismered a borászati szakkifejezéseket, most csak magadnak jegyzetelsz! Bár egy borkóstoló kurzuson rengeteget tanulhatsz, képzett és kezdő borozóként annak eldöntése, hogy valami ízlik-e vagy sem, egyaránt rád marad!

Így kóstolj!

Nyilván a borkóstolásnak is valódi tudománya van, amiben egy kurzus keretein belül tudsz igazán elmélyedni, de az alapok ezek: első lépésként tegyél finom, köröző mozdulatokat a pohárral, hogy a bor levegőhöz jusson, az illata pedig betöltse a poharat. Eközben megfigyelheted a bor színét is: általában a sötétebb szín komplexebb, testesebb bort jelez.

A következő lépés a bor megszagolása, ami szintén fontos, hiszen az ízélmény jelentős részét nem a nyelven található ízlelőbimbókon, hanem a szaglószervünkön át szerezzük. Gary Vaynerchuk borszakértő szerint az egyetlen hatékony – bár nem túl etikett-barát – módja a bor megszagolásának, ha az egész orrodat a pohárba dugod. Lehet, hogy nem érdemes rögtön ezzel nyitni egy étteremben, de otthon nyugodtan próbálkozz vele!

Végül a bor megízlelésekor vegyél a szádba egy apró kortyot, de ne nyeld le azonnal: terítsd be vele az egész nyelvedet, mert a nyelv különböző területein különböző ízeket érzel – így fogod megtapasztalni a bor teljes, komplex ízét.

A szakértők szerint érdemes lehet megtanulni a technikát, amivel egy kis levegőt engedsz a szádba, miközben egy korty bor van benne, mert ez is segít teljességükben élvezni az ízeket.

Ezt persze, amíg nem megy könnyedén, érdemes otthon egy korty vízzel gyakorolni.

Mivel kezdj?

Bár teljesen rád van bízva, hogy hogyan tervezed felfedezni a borozás sokszínű világát, vannak olyan „alap” borok, amelyekkel érdemes lehet kezdeni, ha még most barátkozol a komolyabb, „felnőttesebb” ízekkel.

Fehérborokból ott van például a rizling, amiből szárazat és édeset is lehet kapni, de citrusos, ásványos ízvilága és a könnyed savai miatt jellemzően mindenki szereti. A sauvignon blanc szintén könnyű, friss ízvilágú fehérbor, citrusos, szinte kivis jegyekkel, így az egyik legtökéletesebb választás egy forró nyári estén.

A chardonnay édes bora már-már közhelyesen népszerű, a pinot grigio-t pedig az egyik leginkább „felhasználóbarát” fehérbornak tartják, szinte nincs, aki ne szeretné

Vörösborok közül a pinot noir az, ami nagyon jól idomul az ételekhez, így nehéz mellélőni vele, és általában még azok is könnyen megbarátkoznak vele, akik egyébként nem rajonganak a vörösborokért. A merlot gyümölcsös, szilvás, epres, málnás ízvilágával csempészi be magát a borkóstolók szívébe, a portugieser pedig könnyű ételek mellé, de magában, „ivóborként” is nagy kedvenc lehet.

Kép forrása: canva.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást