Mi a baj a bolti salátaöntetekkel?

Mi a baj a bolti salátaöntetekkel?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi a baj a bolti salátaöntetekkel?

Tegyük fel, hogy reggel úgy kelsz fel: ma egészségesen akarok élni! A megszokott sültkrumpli helyett tehát salátát veszel ebédre, és felmarkolsz hozzá a boltban egy jó szaftos ezersziget öntetet, mert azért magában mégiscsak a nyúl eszi a zöldet. Itt követed el viszont a legnagyobb hibát – ezekkel az öntetekkel ugyanis több baj van, mint amennyit használ a testednek az, hogy salátát ebédelsz.

Azok a fránya tartósítószerek

Rengeteg salátaöntetet még csak hűtőben sem kell tartani (nem gyanús ez egy kicsit?), hiába néznek ki úgy, mintha ott lenne a helyük. Csakúgy, mint a majonéz vagy a ketchup esetében, itt is a titok a tartósítószerekben rejlik, amelyek lehetővé teszik a salátaöntetet gyártó számára, hogy minél tovább tárolhassa a termékeit hűtés nélkül is.

Csakhogy ezek az E-betűktől hemzsegő anyagok nagyon rosszat tesznek a szervezetnek. Sok esetben teljesen felesleges egyébként a használatuk is – sőt, az ételszínezékek is hasonlóan károsak, úgy, hogy egyébként nem is kellene őket beletenni az öntetbe.

Zsír zsír hátán

Ha szeretnél egészségesen élni (vagy ismersz valakit aki így él – mind tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk órákon át kajákról beszélgetni), akkor már biztosan tudod, hogy a telített zsírokat tartalmazó ételek viszonylag teljesen a tiltólistán vannak.

A salátaöntetekbe azonban szinte biztosan nem zsírszegény tejport, zsírszegény joghurtot vagy majonézt tesznek (van egyáltalán zsírszegény majonéz?) – mindenből csakis a legkrémesebbet, hogy finom legyen az az öntet, csakhogy ez a kalóriák rovására megy. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy részletesen elolvasod az összetevőket, mielőtt megveszed az öntetet, akár még olyat is találhatsz köztük, amelyik csökkentett zsiradékkal készült.

Tele vannak cukorral

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Furán hangzik, nem igaz? Pedig az előre elkészített, bolti salátaöntetek egyik legfontosabb összetevője. Hétköznapi nevén általában invertcukorként emlegetjük, és bárki, aki valaha diétázott, az tudja, hogy a cukor nem kedvez túlságosan a hurkák eltüntetésének.

Ha sok olyan ételt eszel, amiben ez a kukoricaszirup van, akár cukorbeteg is lehetsz, ugyanis ugyanúgy reagál rá a szervezeted, mint a sima cukorra: fogja magát, és az egekbe küldi a vércukorszintedet, hogy aztán nagyon gyorsan le is küldje a béka feneke alá. Ennek közvetlen eredménye a farkaséhség, hosszú távú eredménye pedig egy kellemetlen kettes típusú diabétesz.

Mit tegyél?

Nincs mese – ezt is magad kell csinálnod! Nem csak egészségesebb, de sokkal finomabb is, ha rászánsz egy kis időt, és kikísérletezed a saját, bejáratott salátaöntetedet. Döntsd el, hogy a joghurt vagy az olívaolaj alapú a kedvenced, aztán kezdd el összekeverni a fűszereket hozzá. Sajnos egy kis só is kell bele, hogy finom legyen, de ha nem viszed túlzásba, nem lesz belőle gond.

Használj fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, citrom héját, sőt, citromlevet is akár – bármit, amiről tudod, hogy szereted az ízét. Sokkal tartalmasabb, és sokkal egészségesebb lesz így a végeredmény, mintha csak a polcról vennéd le a kész öntetet.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!