10 boldogságpillanat, ami meghozta a húsvéti hangulatomat

10 boldogságpillanat, ami meghozta a húsvéti hangulatomat

Címlap / Életmód / Lélek / 10 boldogságpillanat, ami meghozta a húsvéti hangulatomat

1/10. Virágzó fák

Bár az ablakunk alatt csak egy platánfa áll, ami nem hoz virágokat, egy kicsit távolabb, az út túloldalán lévő ház kertjében virágoznak a vadszilvafák, és bár kicsit hunyorítani kell, hogy látni lehessen őket, mégis jól esik reggelente odapillantani rájuk, amikor elhúzom a függönyt.

Húsvéti asztal
istockphoto

2/10. Tiszta ablaküvegek

Ha már úgysem lehet menni sehová, kihasználtam az időt, és a tavaszi nagytakarítás jegyében lemostam az ablakokat.

Az elvégzett munka önmagában is elégedettséggel tölt el, de a tiszta üvegtáblákon beáradó napfény tényleg ragyogóvá teszi a szobát és az ember hangulatát is.

Váza tulipán
istockphoto

3/10. Tojásfestés

Mivel nem akartam boltba menni érte, idén úgy festettem a tojásokat, ahogyan annak idején a nagymamámtól láttam: gyertya olvasztott viaszába mártott fogpiszkálóval festettem mintákat a tojáshéjra, amit aztán hagymahéj főzővizébe tettem, hogy színt kapjanak.

 

4/10. Közös éneklés

A húsvéti mondókák, locsolóversek megtanulásához a lányom még túl kicsi, de attól még élvezettel hallgatja őket, a „Tavaszi szél vizet áraszt” éneklésekor pedig még ő is megpróbálta dúdolgatni a dallamot, ami hivatalosan az egyik legaranyosabb, legmeghatóbb és legboldogabb pillanata volt számomra a szezonnak.

Tavaszi babafotó
istockphoto

5/10. Kalácssütés

Imádok tésztát dagasztani: szeretem látni, ahogyan a hozzávalók szép, fényes tésztává állnak össze a kezem alatt, örömmel tölt el, amikor a tészta megkel, és imádom, ahogyan a sülő kalács illata betölti az egész lakást.

Ahogyan a narancs vagy a fahéj illatáról a karácsony, nekem a kalácsról rögtön a húsvét jut eszembe az év bármely napján, ilyenkor pedig rögtön megérkezik tőle az ünnepi hangulatom is.

Húsvéti fonott kalács
istockphoto

6/10. Pillantás a múltba

Mindig szívesen böngészem a Fortepan képeit, az pedig mostanra szokásommá vált, hogy egy-egy ünnep közeledtével rákeresek arra is.

Most is így tettem a húsvéttal, és rengeteget mosolyogtam a múltból előugró, izgalmas, szokatlan, rejtélyes vagy éppen szívet melengető ünnepi felvételeken.

7/10. Találkozás a rokonokkal az éterben

Ha most nem is tudjuk személyesen meglátogatni egymást, szakítottam rá időt, hogy felhívjam a családtagjaimat, még azokat is, akikkel egyébként esetleg csak ritkábban beszélek.

Jó volt hallani a hangjukat, és tudtam, hogy örülnek a hívásomnak, főleg az idősebb rokonok. Mindig feltöltődve, mosolyogva tettem le a telefont.

 

8/10. Húsvéti dekoráció

Van abban is valami szép, ha az ember nem az érkező vendégsereg miatt takarít és dekorál, hanem csak a maga meg a családja kedvéért.

Előszedtem a pasztell színű huzatokat a párnákra, kitettem néhány szép kristályvázát és egy szép tálon elrendeztem egy adag aprósüteményt az asztal közepére, majd a lakásban körbenézve megállapítottam: tényleg kicsi kell, hogy ünnepi hangulata legyen a lakásnak!

 

9/10. Klasszikusok a filmarchívumban

Amikor gyerek voltam, a tavaszi szünet idején rendszeres program volt, hogy klasszikus magyar filmeket néztünk a tévében, vagy elővettük a kedvenc meséinket.

A Filmarchívum most rengeteg mozit tett ingyenesen elérhetővé, én pedig boldog voltam, miközben ezeket böngésztem, és el is mentettem párat, amit biztosan meg fogunk nézni a hétvégén.

 

10/10. Lustálkodós reggelek

Most, hogy nem kell rohanni sehová, hogy kicsit több az időnk és egyébként sem utazunk sehová, az ágyból sem ugrunk ki olyan gyorsan reggelente.

Ébredés után még az egész család marad egy kicsit a párnák között, összebújunk, beszélgetünk, játszunk. És ha valami, hát akkor ezek a pillanatok igazán ünnepiek, akármi történik is éppen a világban.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást