Életmód / Egészség / Lélek

A boldogság nyomában – A következőket ne csináld, ha boldog akarsz lenni

Könnyű a boldogságot megtalálni, ha jó helyen keresed, de jobb, ha tudod, hogy nem tart örökké. Nem a vagyonodtól, a kényelemtől függ, és nincs boldogság, ha nem vesszük észre a pillanatot. A boldog pillanatok, percek, órák és napok épp időben érkeznek, amikor a legnagyobb szükséged van rá, de elkerülnek, ha erőszakkal vágyod, és nem vagy kellően nyitott rá.

1. Ne hajkurászd a boldogságot!

Amire szükséged van, az megtalál. Ne akard görcsösen! A legfontosabb, és mindenáron követendő tétel, hogy a boldogságot ne a külvilágban keresd, hanem saját magadban. Persze jó lenne azt hinni, hogy egy fizetésemelés, vagy egy újabb kinevezés, előléptetés boldoggá tesz, de a kizárólag eredményeken alapuló boldogság nem tart sokáig. Hasonlóképpen téves az a nézet, hogy a jobb jegyek vagy tíz kiló leadása boldogságot hoz az életedbe, és az az elvárás a partneredtől, hogy boldoggá tegyen, sem nem reális, sem nem tisztességes.

2. Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Mindenki maximalista, és a tökéletességre törekszik, ezáltal óriási nyomást helyezve önmagára, amíg rá nem jön, hogy ezzel gúzsba köti magát. 

A közösségi média nem kedvez, ha mások oldalait nézve és posztjait figyelve csak azt veszed észre, hogy jobban néz ki nálad, izgalmasabb az élete, több a szabadideje, esetleg jóval több pénze van.

Előfordulhat, hogy a való életben is gyakran hasonlítod össze magad másokkal, és ezáltal te is egyre kényelmetlenebbül, rosszabbul érzed majd magad.

A boldogság nyomában – A következőket ne csináld, ha boldog akarsz lenni

Mindig lesznek nálad jobbak, ügyesebbek, szebbek, akik mellett kevésbé jónak, ügyetlenebbnek vagy kevésbé szépnek érezheted magad. A legtöbb profi sportoló, aki egészséges elvárásokkal van felvértezve, tudja, hogy a legkiemelkedőbb eredményeit, rekordjait is valószínűleg megdöntik egy nap. Ebből kiindulva az állandó összehasonlítás egy látszólag sikeresebb kollégával, családtaggal, baráttal vagy társsal önmagad leértékelődéséhez és boldogtalanságához vezet.

3. Ne légy hálátlan!

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a hála boldogsághoz vezet. Segít abban, hogy az emberek pozitívabb érzelmeket élhessenek át, tegyenek az egészségüket, kezeljék a problémákat, és erős kapcsolatokat építsenek ki. Minél inkább értékeled azt, amid van, és minél kevesebbet foglalkozol azzal, amid nincs, annál boldogabb leszel.

Ne panaszkodj, és ne légy elégedetlen, vagy ha mégis az lennél, tekints rá átmeneti helyzetként.

Ahelyett, hogy azt mondanád: „megérdemlem, hogy boldogok legyek”, mondd inkább azt: „értékelem azt, amim van”. Az sem utolsó dolog, hogy a hálát, ami benned van, ki tudod fejezni. Nem jár különösebb nehézséggel, de minőségi különbséget jelent az életben. A hála nemcsak a lelket melengeti, de a testünkre is jó hatással van: csökkenti a stresszt, és segíti a nyugodt alvást.

4. Ne légy negatív!

Ha pozitívan állsz a világhoz, a világ is pozitívan fog hozzád viszonyulni.

Bár a körülötted élők hozzáállását nem tudod megváltoztatni, egy-egy mosollyal megváltoztathatod a légkört magad körül.

A negativitás nem visz előre, csak még több negativitást szül. Ráadásul minél tovább táplálod a negatív érzelmeket és hozzáállást, annál nehezebb lesz később kimászni belőle. Próbálj meg pozitívan gondolkodni, a rossz dolgokban is meglátni a jót, vagy azt, ami a hasznodra lehet a jövőben. Ne a múlt problémáin rágódj, és a jövőre se félelemmel és aggodalommal gondolj, hanem próbáld meg kihozni magadból a maximumot!

Kép forrása: peus/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást