Mi jellemzi a mesterpárosokat? A boldog kapcsolat alappillérei a párterapeuták szerint

Mi jellemzi a mesterpárosokat? A boldog kapcsolat alappillérei a párterapeuták szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mi jellemzi a mesterpárosokat? A boldog kapcsolat alappillérei a párterapeuták szerint

Ha egy kapcsolatban a két fél kölcsönösen tiszteli egymást, megvan a cinkosság, a bajtársiasság a férfi és a nő közt, akkor rengeteg problémát és nehézséget képesek legyőzni. John Gottman amerikai pszichológus szerint léteznek az úgynevezett mesterpárosok, akik az olyan dolgokat keresik a partnerükben, amelyekkel elégedettek lehetnek. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy min alapulnak a tartós és boldog kapcsolatok a párterapeuták szerint.

Pozitív interakciók

Gottman egy nyaralóra emlékeztető, általa szeretetlabornak nevezett helyen vizsgált olyan párokat, akik már régóta összetartoztak.

Többek közt arra a megállapításra jutott, hogy a hétköznapi dolgok intézése közben sokféle jel árulkodik a férfi és a nő közti viszonyról.

Egy finom érintés, egy-egy puszi, összemosolygás, egy belsős poén jelentősége sokkal figyelemreméltóbb és beszédesebb, mint hinnénk.

Arról tanúskodnak ezek az apró, pozitív interakciók, hogy a pár tagjai közt erős kapocs van.

 

Megbecsülni a másikat

Néha hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy a kedvesünk velünk van, minket választott.

Sokan megtapasztalják, hogy a férjük, szerelmük magától értetődőnek tartja a kapcsolatot és elkényelmesedik benne.

Olykor olyan stílusban és hangnemben szólunk egymáshoz, amit később megbánunk.

A tartós kapcsolatok egyik alapja az, hogy mindkét fél érezze, a párja megbecsüli a munkáját, a fáradozásait, a családért tett döntéseit, és esetleg észreveszi még a lemondásait is.

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nem birtokolunk senkit.

 

Kölcsönös tisztelet

A párterapeuták szerint a tiszteletről is könnyű megfeledkezni.

A napi rutin, a megszokás felülírhatja a kezdeti rajongást, amikor még rácsodálkoztunk a társunk pozitív tulajdonságaira, törekvésire.

Meg kell tartani azt a kellemes érzést, amit az okoz, hogy büszkék vagyunk a kedvesünkre.

 

Bókok, dicséretek

Az udvarlás és a hódítás időszakában bizsergető érzés egy-egy kedves bókot kapni és adni.

A szenvedély ugyan természetesen alábbhagy egy régóta tartó viszonyban, de ez nem jelenti azt, hogy nincs igénye a pár tagjainak a dicsérő szavakra.

A mesterpárosok tudnak köszönömöt mondani egymásnak, a partnerük közeledésére szeretettel reagálnak és akár testbeszéddel is kommunikálni tudják, hogy a másik még mindig nagyon tetszik nekik.

 

Közös célok

Amikor a kapcsolatban az egyéni célok helyett sokkal inkább a közös tervek megvalósítása kerül fókuszba, akkor igazán érezhetik a felek, hogy komoly fejlődési szakaszon mentek keresztül.

A közös célokat a hosszabb távú, bejáratott viszonyokban sem szabad szem elől téveszteni.

Amikor valaki azt tapasztalja, hogy a párjának már nem fontosak a közös tervek, közös érdekek, akkor érzelmileg elfordulhat a társától.

 

Intimitás megőrzése

Gottman szerint az intimitás csökkenése a válások 80%-ának egyik fő oka.

Ijesztően magas százaléknak tűnik, de ha belegondolsz, az összebújás, a békés ölelgetés és a meghitt szerelmeskedések jelentősége igen nagy.

Sok férfi panaszkodik arra, hogy kevesebb a szex a házasságában, kapcsolatában, mint szeretné, miközben a nőnél azért alakul ki blokk, mert érzelmileg már távolabb érzi magát a párjától.

A mesterpárosokat ezzel szemben az jellemzi, hogy szeretnek egymás társaságában lenni, harmóniára törekszenek és olyan helyezeteket akarnak teremteni, amiben mindkét fél jobban érzi magát, amiből a férfi és a nő egyaránt töltekezhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást