Otthon / Szórakozás

A böjt régen és most

A böjt régen és most

Manapság inkább már csak az egészség megőrzésére irányuló tiszító kúrákat ismerjük, pedig eredetileg nem ez a böjt alkalmazásának igazi oka.

Eredete

A böjt eredetileg február-március hónapokban volt jellemző. Az előző évi termés ekkorra már nagyrészt elfogyott, így komoly beosztásra volt szükség ahhoz, hogy az élelem kitartson a következő termésig.

Vallás

A böjt szinte az összes világvallást érinti. Minden vallási böjtnek a lényege, hogy segít jobban megérteni a világot és közelebb kerülni Istenhez, mivel testünk, szellemünk és lelkünk megtisztul. A böjt vallási szempontból a megtisztulást, önfegyelmet és imádság szimbóluma. 
A keresztények legjelentősebb böjtje a nagyböjt – az a húsvét előtti negyven napos periódus, ami Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeztet. A húsvéti böjt alatt úgy készülnek a keresztények az ünnepre, mint Advent alatt a Karácsonyra. Erre az időszakra komoly lemondással járó szabályok voltak, hamvazószerdától Húsvétig. A legszigorúbb nagyböjti szokás a „negyvenelés” volt, amikor a böjtölő csak naponta egyszer evett, naplemente után.

Szakértő

Manapság érdemes dietetikussal megbeszélni a böjtölés szabályait, nehogy éppen ellenkező eredményt érjünk el, mint amit eredetileg terveztünk.
Egy szakértő sokat segíthet abban is, hogy reális elvárásokat állítsunk, és hogy a böjt könnyebb legyen.
A böjt lehetséges negatív hatásai:
– vízveszteség, amelyet sokan fogyásnak vélnek, pedig sem a zsír, sem az izomszövet nem csökken

– alapvető ásványi anyagok és vitaminok hiánya
– csökkent energiaszint és teljesítőképesség

Felkészülés

Ha böjtölünk, előtte érdemes alaposabban felkészülni rá. Készítsünk egy tervet, hogy melyik nap mit fogyasztunk, és érdemes az elején meghatározni a böjtölésünk célját, legyen az fogyás, vallási meggyőződés vagy a szervezetünk tisztítása.

Levezetés

Ahogy fontos a böjtre való felkészülés, ugyanígy fontos a böjt végével való fokozatos visszaállás is.
Léböjt kúránál először a gyümölcsöket, majd a tejtermékeket hozzuk vissza, néhány nap elteltével pedig jöhetnek a szénhidrátok, húsok is.

Fokozatosság elve

Nagyon rossz stratégia, ha a böjtöt komoly megvonásnak tekintjük és a ezért előtte alaposan belakmározunk nehéz ételekből. Érdemes fokozatosan kiiktatni néhány ételt, hogy a szervezetünknek jól reagáljon a kúrára.

A léböjt hatásai

Manapság a legelterjedtebb tisztító kúra a léböjt alkalmazása. A léböjt kúra alatt nem viszünk be szervezetünkbe szilárd táplálékot, csak folyadékbevitel van. Hatására szervezetünkből távoznak a régóta felhalmozódott felesleges salakanyagok, bőrünk feszesebb és üdébb lesz, hajunk és szemünk csillogóvá válik, nem utolsó sorban pedig súlyunk is csökkenésnek indul. 
Általában 2-10 napig tartják, de egészségi okok miatt próbáljuk 2-3 napnál nem tovább tartani. A léböjt alatt ügyelni kell a megfelelő vitamin és ásványi anyag utánpótlásra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást