5 biztos jele annak, hogy változtatnod kellene a gyermeknevelési szokásaidon

5 biztos jele annak, hogy változtatnod kellene a gyermeknevelési szokásaidon

Címlap / Életmód / Család / 5 biztos jele annak, hogy változtatnod kellene a gyermeknevelési szokásaidon

Az anyai lét kényes téma, hiszen tanácsok tömkelege ömlik a nyakadba, miközben a zsigereidben érzed: mindenkinél jobban tudod, mi a helyes. „Sok szülő azonban félreértelmezi a saját szerepét, és ehhez nem muszáj a túl engedékeny vagy túl szigorú véglethez tartozni” – figyelmeztet Dr. Leonard Sax családorvos. Íme, a leggyakoribb jelei annak, hogy beleestél ebbe a csapdába!

Nincsenek rutinok és határok

Az élet sokkal bonyolultabbnak tűnhet annál, mintsem hogy előre meg tudj tervezni minden egyes napot. Óva intünk a túlszervezéstől, ám tény: a rutinok, tehát a viszonylag fix cselekvéssorozatok hiánya ellustult, elkényeztetett tiniket eredményezhet, akik nincsenek tudatában a saját felelősségüknek sem. 

A szocializációs, azaz a társas tanulási folyamatok elkerülhetetlen része, hogy elfoglalt szülőként is sort tudj keríteni bizonyos határok és rituálék kialakítására, melyek biztos pontot jelentenek a család életében. 
Ha például kijelented, hogy itt a lefekvés ideje, akkor következetesnek kell lenned: nincs még öt perc tévé vagy videójáték. Amennyiben még csak most fogsz a „szigorításra” ráállni, várhatóan csak az első két hét lesz nehéz.

Kerülöd a konfliktust

Rengeteg szülő egyszerűbbnek gondolja, ha beadja a derekát a kis- vagy nagykamasz követeléseinek, mert akkor nem kell vitatkozni. Ez különösen igaz lehet azokra, akik még véletlenül sem szeretnének szigorú szerepben feltűnni, vagy esetleg nincs idejük a mélyebb összefüggések megvitatására otthon. 

„A családi konfliktusok száma magától értetődően növekszik, amint a csemeték elérik a pubertáskort. Állandóan az arcodba fogják csapni az ajtót, és nem akarnak majd beszélni bizonyos dolgokról” – mondja Madeline Levine, a beszédes Teach Your Children Well című könyv szerzője, aki szerint minden helyzetben fontos kitartanod az álláspontod mellett.

Kifogásként fogadod el az iskolát

Az otthoni kötelességek alól kibújni kívánó tinik jolly jokerként használják a „lecke” vagy „dolgozat” szót, amit a szülők jobb híján kénytelen elfogadni. Ha azt hiszed, hogy a békén hagyással a gyermeked tanulmányi előmenetelét egyengeted, óriásit tévedsz! 

A való életben ugyanis senki sem fogja elpakolni utánuk a tányérokat – még akkor sem, ha a munkahelyen esetleg túlórázni kell majd. 
Ahhoz, hogy a csemetéd testileg-lelkileg egészséges, stabil felnőtté váljon, meg kell értetned vele: bizonyos dolgokat minden körülmények között meg kell csinálni. Így lesz belőle felelősségteljes felnőtt, profi szakember és jó szülő.

A gyermeked barátja akarsz lenni

Sok szülő büszke arra, hogy szinte baráti kapcsolatot ápol a gyermekével. Az érzelmi közelség és a fesztelen kommunikáció mindig hasznos – kivéve akkor, ha valamelyik fél alkalmanként elfelejti, hol a helye. 

Egy barát ugyanis nem mondhatja a másiknak, hogy ezt vagy azt nem teheti meg. Neked pedig valószínűleg kőkemény kijelentéseket kell tenned, és olykor megtiltani ezt-azt a csemetédnek
Amennyiben nagyon haver jellegűre vetted a figurát az utóbbi időben, egyszerűen üljetek le, s valld be, hogy hibáztál – ettől a világ még nem dől össze. Sőt, a végén jól fogtok kijönni belőle!

Kütyükkel jutalmazol

A kiskamaszok egyre korábban kapnak okostelefont. Otthon ugyanis előadják, hogy már mindenkinek van az osztályban, a szülők pedig nem akarják, hogy az utódnak kisebbrendűségi érzése támadjon emiatt.

Cselekedj belátásod szerint, de mi szólunk: a legújabb és legdrágább kütyük megvásárlása, valamint a velük töltött idő növelése még jutalomnak sem jó. Elkobzás és eltiltás helyett járj elöl jó példával: te se nyomkodd folyton a telefonod, illetve találjatok ki együtt valami kellemes közös programot! 
A telefonszámla befizetését pedig bízd inkább magára a gyerekre – ettől garantáltan csökkenni fog a pötyögési kedve.

Magadra ismertél? Nem gond!

Még véletlenül se érezd szegénységi bizonyítványnak vagy vádnak, ha esetleg valamelyik pontban magadra ismertél. A szülők többsége ugyanis óhatatlanul beleesik az említett hibák legalább egyikébe – de szerencsére mindet könnyű korrigálni. 

Szó sincs arról, hogy végzetes következményekkel járó vétket rónánk fel neked. Egyszerűen csak jó, ha tisztában vagy vele, mivel ártasz hosszú távon a békés családi életnek, s mivel nem
Amennyiben megjegyzésed van bármelyik résszel kapcsolatban – akár pro, akár kontra – kommentben várjuk a véleményed! Hátha a többi szülőnek is hasznos lesz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!