5 biztos jel, hogy elnyomó kapcsolatban élsz

5 biztos jel, hogy elnyomó kapcsolatban élsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 biztos jel, hogy elnyomó kapcsolatban élsz

A legtöbbünk számára érthetetlen, hogyan képes valaki egy erőszakos, agresszív ember párjaként élni, és miért nem lép ki egy ilyen kapcsolatból. A valóság persze ennél sokkal összetettebb, és noha soha nem késő, tény, hogy minél tovább vársz, annál nehezebb megszabadulni a megalázó kapcsolatból.

Ez azért is különösen veszélyes, mert az erőszak első lépcsője többnyire nem egy elcsattanó pofon, de a baljós előjeleket sokan nem veszik elég komolyan, noha már ezek is bőven indokot szolgáltatnak arra, hogy csomagolni kezdj. Nézzük most, mik azok a jelek, amelyek egyértelműen erőszakos partnerre utalnak, sokan mégsem kezelik helyén őket.

Sértő becenevek

Szinte minden pár használ beceneveket egymás között, és a hagyományos, kedveskedő megszólítások mellett egészen furcsák is akadnak, amelyeket más körülmények között akár sértőnek, picit gunyorosnak is találhatnánk.

Mindez persze lehet egy belső, csak a két ember által ismert vicc eredménye, így ha senkinek nincs gondja azzal, hogy a másik mondjuk Okostojásnak vagy Tökfilkónak becézi, mert tudja, hogy mindez egy bolondos, de szeretetteli ugratás része, akkor ez a dolog rendben van.

Az ilyen becenevek mögött azonban néha elfojtott gúny rejtőzik, melynek kimondva-kimondatlanul az a célja, hogy aláássa a másik önbizalmát. Ha nem szereted, ahogyan a párod hív, és ezt már meg is mondtad neki, mégsem változtatott a dolgon, érdemes elgondolkodni, miért teszi ezt. Lehet, hogy a dolog gyerekesnek tűnik, de az agresszorokat gyakran éppen az jellemzi, hogy az érzelmeik kezelését tekintve meglehetősen éretlenek maradnak.

Gúny

A gúnynak, a sértő megjegyzéseknek egyetlen célja van: letörni az önbizalmadat, és elhitetni veled, hogy a másik nélkül úgysem boldogulnál.

Ezt az agresszorok különösen szívesen vetik be akkor, ha megpróbálsz kiállni a magad érdekei mellett, esetleg azt mondod, hogy ha nem változnak a dolgok, akkor kénytelen leszel megszakítani a kapcsolatot.

Erre az agresszor tipikus válasza az, hogy menj csak, de aztán mit kezdesz majd a pénzem nélkül, hogy boldogulsz nélkülem, esetleg mondd csak el a barátaidnak, úgyis nekem fognak igazat adni, mert engem jobban szeretnek.

Semmiképpen se higgy ezeknek a fenyegetéseknek!

Verbális erőszak

A fizikai erőszak már elég egyértelmű, és sokan itt húzzák meg a határt, ekkor jutnak el arra a pontra, amikor nem tűrnek tovább, és kilépnek a kapcsolatból.

Fontos azonban megérteni, hogy a verbális erőszak, a fenyegetőzés, a kiabálás, a megalázás a fizikai erőszak előszobái, és csak idő választja el a kettőt egymástól.

Egy ilyen kapcsolat semmivel sem mondható egészségesebbnek, mint az, ahogy tényleges fizikai erőszakra is sor kerül. Ne kezeld félvállról a helyzetet!

Viselkedés kontroll

A viselkedés kontroll, vagyis az, amikor a másik megpróbálja megmondani, mit tehetsz, mit csinálhatsz, szintén gyakori eszköze az agresszoroknak.

Ide tartozik az is, amikor az önbizalmad letörésével – „Még ennyit sem lehet rád bízni?” „Te tényleg semmit nem tudsz jól csinálni?”

„És szerinted ez a pohár tiszta?” – megpróbálja elhitetni veled, hogy azért van szükséged a másik irányítására, mert egyedül semmit nem tudnál megfelelően elvégezni.

Megalázás mások előtt

Természetes, hogy akik kapcsolatban élnek, azok egészen intim dolgokat is tudnak egymásról, egy agresszor kezében pedig mindez fegyverténnyé válhat. Nem csak az tartozik a nyilvános megalázás körébe, ha mások előtt kifecsegi a titkaidat, hanem ha például a terveidet, elképzeléseidet kritizálja.

„Minden este vacsorát főz, de inkább ne tenné, mert alig bírom lenyelni azt a moslékot…”

„Képzeld, vezető akar lenni a munkahelyén, hát el tudod ezt képzelni?” „Szeretne már gyerekeket, de téved, ha azt hiszi, hogy engem igába hajthat!” – ezek a mondatok mind arra szolgálnak, hogy kellemetlen helyzetbe hozzanak mások előtt.

Általában az agresszoroknak kevés az önbizalma, és ezért a te megalázásoddal próbálják igazolni saját magukat. Ne hagyd nekik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást