Nem bírtam a korai kelést! Nekem ezek a trükkök segítettek

Nem bírtam a korai kelést! Nekem ezek a trükkök segítettek

Címlap / Életmód / Egészség / Nem bírtam a korai kelést! Nekem ezek a trükkök segítettek

Egy olyan világban, ahol a korai kelés és a reggeli munkakezdés a természetes, nem egyszerű éjszakai bagolynak lenni. Ezzel a problémával megküzdöttem én is, hiszen míg a reggel 6-os kelést hónapok alatt sem tudtam megszokni, addig a hajnali 2-kor lefekvéshez egyetlen nap is elég volt. De a jó hír, hogy semmi sem lehetetlen! Ugyanis az alábbi trükkökkel neked is könnyebben fog menni a reggeli ébredés!

Az okosóra segít

A legnagyobb gond a reggeli keléssel az, hogy nem a megfelelő időpontban ébredsz fel. Amikor az óra épp egy álom kellős közepén szólal meg, rendkívül megerőltetőnek tűnhet a gondolat, hogy most azonnal kikászálódj a takaró alól. Ilyenkor vetjük be a jó öreg szundigombot, ami viszont csak még rosszabbá teszi a kelést.

A legjobb megoldás az, ha beszerzel egy okosórát, ami monitorozza az alvásodat, és érzékeli, mikor ért véget az alvási ciklus.

Be tudod állítani, hogy mi a legkorábbi, és mi a legkésőbbi időpont, amikor felkelthet, és ez alapján kiszámítja, mikor érzed legkevésbé megterhelőnek az ébredést.

Ami pedig a szundigombot illeti, felejtsd el, mert minden visszaalváskor elkezd a tested még több alvási hormont termelni, amitől egy kicsit sem lesz könnyebb felkelni!

 

Nem kell a redőny…

Nem szeretek világosban aludni, ezért számomra megszokássá vált, hogy lehúztam a redőnyt éjszakára.

A gond, hogy amikor reggel megszólalt az ébresztőm, még mindig ugyanolyan sötét volt a szobában, mintha hajnali 2 lett volna, amitől sajnos egyáltalán nem lett könnyebb felkelni.

A szakértők is azt javasolják, hogy inkább hagyd felhúzva a redőnyt (ha nem is teljesen, legalább egy kicsit), hogy a reggeli, természetes fény megtöltse a szobát.

A tested ugyanis érezni fogja, hogy reggel van, és könnyebben megébredsz majd, míg ha korom sötét van, lehet akár 10 óra is, nehéz lesz felkelned!

 

Az esti rutin viszont kell

Sokan kitalálnak maguknak egy lefekvési időpontot, majd aggódni kezdenek, ha addigra még mindig nem aludtak el.

Ez a stressz viszont ördögi kört teremt, hiszen így még nehezebb lesz álomba merülnöd, márpedig a korai kelés egyik ellensége a késői lefekvés.

A legjobb döntés inkább az, ha teremtesz magadnak egy rutint, a tested ugyanis hozzászokik ehhez, és egy idő után automatikusan el tudsz majd aludni.

Mindegy, hogy ez milyen rutinban merül ki: akár olvasás az ágyban, esetleg egy kis kamillateázás, a lényeg, hogy minden este keríts rá sort!

 

Azonnal kelj fel!

Amikor reggel felkelsz, még egy darabig csak fekszel? Esetleg kézbe veszed a telefonod, és elolvasod a híreket? Mostantól ne ez legyen az első!

Próbáld ki, hogy ébredés után azonnal felkelsz, kimész a konyhába, és iszol egy pohár vizet.

A mozgás ugyanis azonnal elkezdi felébreszteni a tested és az elmédet is, míg ezzel szemben ha csak fekszel, úgy épp az ellenkezőjét éred el, és még nehezebb lesz kimászni az ágyból, tekintve, hogy az álmosság újból erőt vesz rajtad.

 

Fokozatos hozzászoktatás

A legnagyobb hibát akkor követheted el, ha egyik nap még 9-kor kelsz fel, a következőn pedig fél 7-kor.

A testednek ez drasztikus változás, és nem csoda, ha megvisel a dolog!

Szakértők szerint próbáld meg fokozatosan hozzászoktatni magad a korai keléshez, és mindig 15 perccel állítsd korábbra az ébresztőórádat az előzőhöz képest.

Persze ezt nem tudod majd egyik napról a másikra megszokni, de ahogy telik az idő, úgy lesz egyre könnyebb!

 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást