A Biblia és a tudomány – nem is állnak olyan távol egymástól

A Biblia és a tudomány – nem is állnak olyan távol egymástól

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A Biblia és a tudomány – nem is állnak olyan távol egymástól

Szeretnénk hinni, hogy az ókor népe ostobább volt, mint mi, ám folyamatosan bebizonyosodik, hogy jóval bölcsebbek voltak nálunk. Elég csak Hippokratészra gondolnunk, aki már jóval előttünk rájött az étkezés fontosságára. Övé a mondás: Az vagy, amit megeszel. Nem csak a filozófusok mondtak ki okosságokat, hanem például a Biblia is.

Az özönvíz és Noé bárkája

Az ősi vallások nagy részében megjelenik az özönvíz története. Legpontosabban a Biblia ír erről, mert konkrét, nagyságbeli adatokkal szolgál Noé bárkáját illetőleg, sőt, azt is leírja, hogy Ararát hegyén feneklett meg. Nagyot nézett a világ, amikor az Ararát hegyén jégbe fagyva találtak egy bárkát, négyezer méter magasságban.

A szénvizsgálat bebizonyította, hogy a fából készült hajó 4800 éves, vagyis az időpont is egyezik.

A török hatóság fel akarja kérni az ENSZ-t, hogy nyilvánítsa az Ararát ezen területét a világörökség részének, így védettséget kaphat a régészeti ásatásoknak.

A vérről

Az egészségügyben tudják, hogy minden testnedvet fertőzőnek kell tekinteni. Mióta van elektormikroszkóp, ki tudjuk mutatni a kórokozókat is. Azt is tudjuk, hogy, vannak vércsoportok – A, B, AB, O és Rh faktor -, ám azt kevesen tudják, hogy vannak további alcsoportok is, melyek teljesen egyedivé teszik vérünk összetételét.

Emiatt van az, hogy azonos főcsoportú vér adása esetén is probléma adódhat: ma már csak csoport azonos vért adnak a kórházban, és csak végszükség esetén (pl. tömegbaleset, háború) nullásat. A Biblia több helyen is óv a vérrel való érintkezéstől.

Hetedíziglen

A Hellinger-féle terápia – a szisztematikus fenomenológikus családterápia – szerint létezik egy közös családi lélek, a morfogenetikus mező. Rupert Sheldrake bebizonyította, hogy ez a mező létezik, azaz, létezik az összetartozó élőlények közötti láthatatlan háló.

Hellinger szerint azért vannak olyan problémáink, melyek folyamatosan visszatérnek, sőt „öröklődnek”, mert hiba került ebbe a rendszerbe, amit ki lehet javítani. A terápia igen nagy hatékonysággal működik. A Biblia azt írja erről, hogy bűneink hetedíziglen öröklődnek.

Házasság előtti nemi élet

A Biblia és vallás úgy véli, hogy csak a házasságon belüli szexuális élet az egészséges, a maszturbáció pedig káros. Tudjuk, hogy van Hepatitis, AIDS. Ám van egyéb probléma is.

Bizonyított, hogy az idősebb apák több kóros genetikai mutációt örökítenek át gyermekükbe, mivel nem igaz az, hogy minden ejakuláció után sértetlenül termelődik vissza a sperma.

A DNS minden egyes osztódáskor rövidül. Addig nincs probléma, míg az információt nem tartalmazó, úgynevezett telomer kopik, ám kb. 50 osztódás után már az információt tartalmazó rész fog sérülni.

Magyar evolúciós áttörés – az élet keletkezése

Az emberek és evolúcióbiológusok számára az egyik kérdés az, hogy az öröklődést lehetővé tévő gének – DNS, RNS és végső soron az ember – hogyan alakultak ki. A nukleinsavak spontán keletkezését nagyon nehéz előidézni, fehérjét viszont könnyen elő lehet állítani – de a fehérjék nem evolúcióképesek, nem reprodukálják magukat.

Eddig legalábbis így gondolták. Ám volt egy feltételezés, miszerint egy fehérjealapú rendszer is képes önreprodukcióra. Matematikailag bebizonyították, hogy ez lehetséges. Ez a kutatás – többek között – azért fontos, mert így bizonyítani tudják majd, hogy helyes-e a darwini elmélet, és ha igen, milyen mértékben.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!