7 jól bevált praktika makacs felfázás ellen

7 jól bevált praktika makacs felfázás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 7 jól bevált praktika makacs felfázás ellen

A hideg idő beállta egyet jelent a felfázás szezonjával. Aki találkozott már a húgyúti fertőzések kínzó tüneteivel, az tudja, hogy jobb a bajt idejében megelőzni. Próbáld ki a következő praktikákat!

Az őszi és téli időszakban hajlamosabbak vagyunk a felfázásra, hiszen ilyenkor meggyengül a szervezetünk helyi védekező rendszere, és a kórokozók könnyebben okozhatnak problémát. Persze nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a nők millióinak életét megkeserítő hólyaghurut nem csupán a hideg hatására jelenhet meg. Gyakran a vastagbélben vagy a hüvelyben található baktériumok a ludasak.

A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt ugyanis a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében, ahonnan igen könnyen elérik a hólyagot is. Az így kialakult hólyaghurut rendkívül fájdalmas és kellemetlen tud lenni. A tünetek között szerepel a sűrű vizelési inger, a vizeletürítés közbeni égő, csípő érzés, valamint az alhasi fájdalom. Szerencsére néhány egyszerű praktikával elkerülheted a problémát!

1. Ügyelj a folyadékpótlásra!

A nők jelentős része túl keveset iszik, mert nem szomjas. Pedig a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nagyon fontos: naponta legalább 2 literre van szükségünk, mely lehet ásványvíz, cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógytea.

2. Időben menj WC-re!

Minél tovább pang a hólyagban a vizelet, annál könnyebben szaporodnak el ott a kórokozók. Ezért ne tartogasd a vizeletet, gondoskodj a hólyag rendszeres és teljes ürítéséről.

3. Ésszerű intim higiénia!

A női szeméremtestet borító hám meglehetősen érzékeny. Ezért tartózkodj az intimspray használatától! A gyakori irrigálás ugyancsak szárító hatású, és ez gyengíti a baktériumokkal szembeni védekezőképességet. Tisztálkodáshoz elegendő a bőséges langyos víz és kevés, pH-semleges szappan vagy tusfürdő.

4. Vigyázz a felfázással!

Hűvös vagy hideg, nyirkos időben tartsd melegen az alhas tájékát, ne engedd, hogy a lábad kihűljön, viselj melegebb fehérneműt és ne mászkálj mezítláb a hideg padlón még nyáron sem. A hideg időben egy fárasztó munkanap után egy kellemes kamillás gyógyfürdő, illetve lábfürdő csodákat tehet. Nemcsak ellazít, és oldja a stresszt, de jó szolgálatot tehet a húgyúti szervek kihűlésének megakadályozásában is.

5. Erős immunrendszer!

Minél erősebb a szervezet védekező rendszere, annál jobb! Az immunrendszer fitten tartásához egészséges életmóddal te magad is hozzájárulhatsz! Fogyassz vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálékot, emellett ügyelj arra, hogy minél több zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérodra. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés elengedhetetlen az egészség fenntartásához, ahogyan a rendszeres sport, a friss levegőn való séta is hasznos lehet. Ha lehet, alkoholt csak mértékkel fogyassz, és mellőzd a dohányzást.

6. Szex előtt és után

A szex az egyik leggyakoribb oka a hólyaghurut megjelenésének, mert az intim együttlét során a baktériumok a hüvelyből könnyedén a húgycsőbe kerülhetnek. Az aktus után kialakuló hólyaghurutot „nászutas betegségnek” is nevezik. Éppen ezért fontos, hogy gondosan ügyelj a higiéniára „előtte” és „utána” is. Szex után gondoskodj a hólyag tökéletes kiürítéséről, hogy a hólyagba esetleg bejutott kórokozókat „kimosd” onnan. Lehetőleg ne használj membránt, vagy spermicid gélt fogamzásgátló gyanánt, mert ezek a készítmények felboríthatják a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlyát. Ennek következtében a kórokozók könnyen elszaporodnak, és a hólyagba jutva gyulladást okoznak.

7. Szabadság idején sem árt a megfontoltság!

Bár a nyári szabadságokat már magunk mögött tudhatjuk, sokan épp az utószezont kedvelik – ám ilyenkor is érdemes odafigyelni arra, hogy elkerüld a felfázást! A szabadság alatt általában kissé lazítunk a szokásos kereteken. Tengerpart, napfény, alkohol és szex – a hólyaghurutra hajlamos egyének esetében ez a kombináció rosszul végződhet. Ezért különösen fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg néhány alapvető szabályról. A strandok klóros vize, illetve a sós tengervíz és a homok károsíthatja az intimtájékot borító hámot, ezért úszás után célszerű azonnal lezuhanyozni, és fürdőruhát cserélni! Emellett ügyelj arra, hogy ha idegen helyen használod a mellékhelyiséget, sose ülj le a WC-re. Ha mégis elkerülhetetlen a dolog, használat előtt terítsd le a deszkát papírral!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!