Egészség / Életmód

Így betegít meg a saját ruhatárad

Így betegít meg a saját ruhatárad

Biztosan hallottad már a kifejezést: „a szépségéért meg kell szenvedni!” De mi van akkor, ha kedvenc ruhadarabunk már nem csak kényelmetlen, hanem egyenesen egészségtelen is? Íme 5 divatkellék, melyekkel érdemes a jövőben elővigyázatosabbnak lenned, ha szeretnéd elkerülni a velük járó kellemetlen betegségeket!

A tanga

Az apró, lenge alsónemű talán szexi, ugyanakkor a húgyúti fertőzések kockázatát is jelentősen megnövelheti.

Nőgyógyászok szerint a tanga könnyebben átvezetheti a baktériumokat a fenék környékéről a hüvelyhez vagy a húgycsőhöz.

A szakértők azt tanácsolják, lehetőleg minél ritkábban viseljük ezt a darabot, helyette pedig hordjunk kényelmes pamut alsóneműt, amely sokkal könnyebben szellőzik, mint a szintetikus változatok.

Az irritáció elkerülése érdekében érdemes mind a férfiaknak, mind a nőknek lecserélniük alsóneműjüket edzést követően.

A melltartónál pedig fontos szempont, hogy tökéletesen illeszkedjen a méreteidhez, ellenkező esetben ugyanis gyakran tapasztalhatsz emlő-, illetve hátfájdalmat.

Tűsarkú cipő és a flip-flop

A lábbelik világában két igen veszélyes darab is létezik: a tűsarkú és a flip-flop papucs.

Utóbbi esetében a legnagyobb probléma, hogy semmiféle alátámasztást nem biztosít a lábboltozat számára, melynek köszönhetően egy kicsit mindannyian másképp járunk.  A flip-flop papucsban általában hajlamosak vagyunk a lábujjainkkal kapaszkodni, melytől a talp első része és az ujjak jelentős terhelés alá kerülnek. Mindez különböző lábfájdalmakat, lúdtalpat, vagy akár bokaficamot is eredményezhet.

Kutatások azt mutatják, hogy hétszer nagyobb terhelés alatt van a lábunk, ha egy 2 centis cipősarokról 7 centis tűsarokra váltunk. Ilyenkor a gerinc csigolyáinak kis ízületeire is fokozottabb terhelés esik. Mivel a lábujjak gyakran össze vannak nyomva a divatos cipőkben, viseletük könnyedén okozhat tyúkszemet, bütyköket, vagy becsípődött ideget, rosszabb esetben pedig kalapácsujjat.

Válltáska

Valószínűleg szinte minden nő találkozott már a jól megpakolt, nagyméretű válltáskák problémájával, melyek igencsak kényelmetlenek és gyakran okoznak hát-, illetve vállfájást,  ráadásul valahogy sosem találunk bennük semmit sem.

Valójában a túl nehéz egyvállas darabok rossz hatással vannak a testtartásra, és a nyaki, a hát-, valamint a környező izmok és idegek torzulást eredményezheti. Ennek következtében komoly fájdalom és zsibbadás jelentkezhet az említett területeken. 

Idővel mindez ízületi kopáshoz valamint krónikus fájdalmakhoz vezethet.  Ennek elkerülése érdekében próbáld a táskád súlyát 1 kiló alatt tartani, úgy, hogy időről-időre kipakolod belőle a felesleges dolgokat.

Lehetőleg ne mindig ugyanazon a válladon hord a táskát, időnként cserélgesd. És ha teheted, szerezz be egy csinos, nőies hátizsákot.

Alakformáló fehérnemű

Egyesek azt mondják, hogy az alakformáló fehérneműk csodákra képesek, orvosok szerint azonban komoly veszélyeket rejtenek.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a túl szoros darabok fertőzéseket okozhatnak. Ezen kívül a szoros alakformáló ruházat akadályozza a véráramlást a szervezetben, ami vérröghöz vezethet, az pedig könnyedén elérheti a tüdőt, a szívet, és az agyat.

Ugyanez vonatkozik például a kompressziós harisnyára is, mely az úgy nevezett meralgia paraesthetica, azaz égő combfájdalom leggyakoribb előidézője.

Orvosok szerint lehetőleg kerüljük a túl szoros darabokat, helyette, ha változtatni szeretnénk alkatunkon, inkább törekedjünk kiegyensúlyozott táplálkozásra, és rendszeres testmozgásra.

Veszélyes anyagok a ruhákban

Bizonyos szövetek nagyobb valószínűséggel okoznak bőrirritációt és allergiás tüneteket, mint mások.

Meglepő módon a gyapjúszövetnél például különösen gyakori a kontakt dermatitiszként emlegetett allergiás reakció, mely viszkető kiütésekkel társul. Érzékeny, vagy ekcémára hajlamos bőrű emberek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

Ugyanez vonatkozik a poliészter és a nejlon anyagokra, de allergiás tünetek figyelhetőek meg sok esetben a  fehérneműknél és zokniknál alkalmazott gumi, illetve latex esetében is.

A szintetikus anyagok szempontjából az is gondot okozhat, hogy ezek nem szellőznek elég jól, ezért  a különböző gombás fertőzések terjedéséhez is hozzájárulhatnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást