Életmód / Egészség

Így betegít meg a saját ruhatárad

Biztosan hallottad már a kifejezést: „a szépségéért meg kell szenvedni!” De mi van akkor, ha kedvenc ruhadarabunk már nem csak kényelmetlen, hanem egyenesen egészségtelen is? Íme 5 divatkellék, melyekkel érdemes a jövőben elővigyázatosabbnak lenned, ha szeretnéd elkerülni a velük járó kellemetlen betegségeket!

A tanga

Az apró, lenge alsónemű talán szexi, ugyanakkor a húgyúti fertőzések kockázatát is jelentősen megnövelheti.

Nőgyógyászok szerint a tanga könnyebben átvezetheti a baktériumokat a fenék környékéről a hüvelyhez vagy a húgycsőhöz.

A szakértők azt tanácsolják, lehetőleg minél ritkábban viseljük ezt a darabot, helyette pedig hordjunk kényelmes pamut alsóneműt, amely sokkal könnyebben szellőzik, mint a szintetikus változatok.

Az irritáció elkerülése érdekében érdemes mind a férfiaknak, mind a nőknek lecserélniük alsóneműjüket edzést követően.

A melltartónál pedig fontos szempont, hogy tökéletesen illeszkedjen a méreteidhez, ellenkező esetben ugyanis gyakran tapasztalhatsz emlő-, illetve hátfájdalmat.

Tűsarkú cipő és a flip-flop

A lábbelik világában két igen veszélyes darab is létezik: a tűsarkú és a flip-flop papucs.

Utóbbi esetében a legnagyobb probléma, hogy semmiféle alátámasztást nem biztosít a lábboltozat számára, melynek köszönhetően egy kicsit mindannyian másképp járunk.  A flip-flop papucsban általában hajlamosak vagyunk a lábujjainkkal kapaszkodni, melytől a talp első része és az ujjak jelentős terhelés alá kerülnek. Mindez különböző lábfájdalmakat, lúdtalpat, vagy akár bokaficamot is eredményezhet.

Olvastad már?  Egy britt férfi elmeséli, milyen megkapni a koronavírus kísérleti oltóanyagát

Kutatások azt mutatják, hogy hétszer nagyobb terhelés alatt van a lábunk, ha egy 2 centis cipősarokról 7 centis tűsarokra váltunk. Ilyenkor a gerinc csigolyáinak kis ízületeire is fokozottabb terhelés esik. Mivel a lábujjak gyakran össze vannak nyomva a divatos cipőkben, viseletük könnyedén okozhat tyúkszemet, bütyköket, vagy becsípődött ideget, rosszabb esetben pedig kalapácsujjat.

Válltáska

Valószínűleg szinte minden nő találkozott már a jól megpakolt, nagyméretű válltáskák problémájával, melyek igencsak kényelmetlenek és gyakran okoznak hát-, illetve vállfájást,  ráadásul valahogy sosem találunk bennük semmit sem.

Valójában a túl nehéz egyvállas darabok rossz hatással vannak a testtartásra, és a nyaki, a hát-, valamint a környező izmok és idegek torzulást eredményezheti. Ennek következtében komoly fájdalom és zsibbadás jelentkezhet az említett területeken. 

Idővel mindez ízületi kopáshoz valamint krónikus fájdalmakhoz vezethet.  Ennek elkerülése érdekében próbáld a táskád súlyát 1 kiló alatt tartani, úgy, hogy időről-időre kipakolod belőle a felesleges dolgokat.

Lehetőleg ne mindig ugyanazon a válladon hord a táskát, időnként cserélgesd. És ha teheted, szerezz be egy csinos, nőies hátizsákot.

Alakformáló fehérnemű

Egyesek azt mondják, hogy az alakformáló fehérneműk csodákra képesek, orvosok szerint azonban komoly veszélyeket rejtenek.

Olvastad már?  5 dolog, amit az endometriózissal küzdő nők szeretnék, ha tudnál

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a túl szoros darabok fertőzéseket okozhatnak. Ezen kívül a szoros alakformáló ruházat akadályozza a véráramlást a szervezetben, ami vérröghöz vezethet, az pedig könnyedén elérheti a tüdőt, a szívet, és az agyat.

Ugyanez vonatkozik például a kompressziós harisnyára is, mely az úgy nevezett meralgia paraesthetica, azaz égő combfájdalom leggyakoribb előidézője.

Orvosok szerint lehetőleg kerüljük a túl szoros darabokat, helyette, ha változtatni szeretnénk alkatunkon, inkább törekedjünk kiegyensúlyozott táplálkozásra, és rendszeres testmozgásra.

Veszélyes anyagok a ruhákban

Bizonyos szövetek nagyobb valószínűséggel okoznak bőrirritációt és allergiás tüneteket, mint mások.

Meglepő módon a gyapjúszövetnél például különösen gyakori a kontakt dermatitiszként emlegetett allergiás reakció, mely viszkető kiütésekkel társul. Érzékeny, vagy ekcémára hajlamos bőrű emberek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

Ugyanez vonatkozik a poliészter és a nejlon anyagokra, de allergiás tünetek figyelhetőek meg sok esetben a  fehérneműknél és zokniknál alkalmazott gumi, illetve latex esetében is.

A szintetikus anyagok szempontjából az is gondot okozhat, hogy ezek nem szellőznek elég jól, ezért  a különböző gombás fertőzések terjedéséhez is hozzájárulhatnak.