Ugye te is sokszor hallottad már azt, hogy az egészségünk támogatása érdekében nap mint nap érdemes bélbarát ételeket és italokat fogyasztanunk? Ez azonban sokak számára nagyon kevés ahhoz, hogy a megvalósítás is sikeres legyen, vagy egyáltalán, hogy kellő motivációjuk legyen hozzá. Kerekes Izolda dietetikus most segít eligazodni, milyenek is pontosan a bélbarát élelmiszerek, miért annyira fontosak, és hogyan fogyaszthatunk belőlük akár minden étkezésünk alkalmával egyszerűen többet.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Alapvetően mitől mondható egy élelmiszer bélbarátnak?
Bélbarátnak tekintjük azokat az élelmiszereket, amelyek támogatják a bélrendszerünk működését és hozzájárulnak a bélrendszer integritásának fenntartásához. Itt kiemelném a bélmikrobiom támogatásának fontosságát, melynek nagyon nagy szerepe van abban, hogy ezek megvalósulhassanak.
Az, hogy mit eszünk, alakítja a bélmikrobiom összetételét és működését. Ha egyensúlyban van a bélmikrobiomunk, akkor az segít egészséges állapotban tartani a bélrendszerünket. Egyes bélbaktériumok kiválóan segítenek a bélfal egészségének fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el ezeket a jótékony baktériumokat és támogassuk ezek mennyiségének a növekedését.
Tehát minden élelmiszer, amely hozzájárul a bélmikrobiom támogatásához, illetve a megfelelő bélmozgáshoz (pl. rostok) és az emésztőrendszeri problémák megelőzéséhez, bélbarátnak mondható.
A cikk folytatódik, lapozz!