Van becsülete a kapcsolatoknak? A szerető drága passzió

Van becsülete a kapcsolatoknak? A szerető drága passzió

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Van becsülete a kapcsolatoknak? A szerető drága passzió

Ha odébb ver néhány cserepet a vihar, nem veszünk új házat, inkább megcsináltatjuk a tetőt. Bármit, ami elromlik, igyekszünk inkább megcsináltatni, nem cseréljük le rögtön. Jobb esetben. Ha a fogyasztás még nem vált létformává. Vajon a kapcsolatainkkal is így vagyunk, vagy az első komolyabb zökkenőnél lecseréljük, ahelyett, hogy megpróbálnánk kijavítani a hibát?

Van-e becsülete a kapcsolatoknak?

Amikor egy tartós kapcsolatot komolyabb flörttel veszélyeztetsz, nem párodat teszed nevetségessé, hanem magadat, mivel tartós kapcsolatodba időt, energiát fektettél, félrelépéseddel pedig éppen ezt teszed hiábavalóvá.

A saját munkádat dobod ki az ablakon, tartod nem becsülendőnek.

Az élet nem attól működik, hogy minden – vélt vagy valós – igényedet kielégíti, hanem attól, hogy látod a célt és teszel érte, hogy elérd. Így van ez a kapcsolatokkal is. A párkapcsolat nem a fogyasztói társadalom elvei alapján működik.

A flört

Sokszor felteszik a kérdést: mi számít (meg)csalásnak? Az, amikor magadnak hazudsz: menthetetlen a kapcsolatod – pedig csak lusta vagy odatenni magad -, vagy úgy véled, szeretethiányodat egy kis flört majd az elégedettség szintjére hozza.

A flört már megcsalás – minden fejben dől el, te pedig alkalmanként kifelé kacsintgatsz a kapcsolatból, azért, hogy jobban érezd magad.

A flört szintjén a megcsalás a rendszerességben rejlik, azaz, ha heti rendszerességgel flörtölsz, gondolkozz el a dolgon.

Ártalmatlan szavak

Számos helyen van arra mód, hogy kommunikálj, ám a chat az egyik ,,legveszélyesebb” ebből a szempontból.

Chat-elésnél bátrabban kommunikálnak az emberek, így előfordulhat, hogy észre sem veszed azt a pontot, amikor beengeded a másikat az intim szférádba.

Egy idő után úgy érzed, hogy ismered a másikat, személyes dolgokat kezdesz elmondani magadról, például, a napi hangulatodat. Az ártalmatlannak tűnő bókolások után egy kis idővel elkerülhetetlen a személyes találkozó – hiszen ott van a kíváncsiság, és egy hamis ,,összetartozás” érzés.

A hódítás játéka

A hódítás apró lépcsőfokainak megélése az egyik legnagyobb örömforrás.

Ez főleg interneten válhat veszélyessé, ugyanis egy idő után már csak a sikerélmény hajhászása miatt akarsz hódítani – valószínűleg érzelmi deficitet kompenzálsz ezzel.

Előbb-utóbb, ha nem kapsz észbe, és nem rendezed tartós kapcsolatod problémáit, ez a (meg)csaláshoz vezet. Senki sem olyan erős, hogy minden kísértésnek ellenálljon, és mindig csak az ,,ártalmatlan” hódítás legyen a végső határ.

A szabadkozás

Ez az a pont, amikor durva hazugságokkal áltatod magad, és igyekszel mentségeket keresni úgy, hogy tartós kapcsolatod, párod hibáit mantrázod, sőt, megtanulod, vadászol rájuk, gyűjtögeted – hogy emberebbnek érezd magad.

Ember vagy – csak etikátlan, gyáva és önző. Ha ezek a tulajdonságok nyilvánvalóvá válnak számodra, jó úton jársz. Belátásod szerint tedd jóvá félrelépésedet, javítsd ki párkapcsolatodban a hibát. Ezzel a lépéssel a személyiséged fejlődik.

Az egyetlen dolog, ami ezt megakadályozhatja, az a gyávaságból adódó félelem – ez a legnagyobb mérföldkő.

Minden ember egyforma

A viselkedés alapjaiban egyformán működünk, így egy idő után rádöbbensz, hogy szeretődnek is vannak rossz napjai, ő is türelmetlen és figyelmetlen.

Sőt, öregszik is, izzad, vagy csámcsog. Egy ismerősömnek megkérték a kezét, és tőlem kért tanácsot, mondván: nem mondhat biztosan igent, mert mi van akkor, ha lesz jobb lehetősége…

Ha csak lehetőségként kezeled párkapcsolatodat, vagy akár szeretődet, gondolkozz el azon a lehetőségen: nem szereted egyiket sem, csak használod őket, komfortérzeted javítása érdekében.

Valójában kinek hazudsz?

A szerető ,,tartása” komoly rizikóval, energia befektetéssel jár.

El kell tüntetned a nyomokat, emlékezned kell arra, hogy kinek, mikor mit hazudtál, esetlegesen alibit kell szerezned, mellyel olyan embereknek kötelezed el, adod ki magad, akik ezzel visszaélhetnek.

Ezen felül komoly anyagi vonzata is van a dolognak: ajándékok, motelszoba, új fehérnemű. Ugyanezt az energiát párkapcsolatod helyrehozására is használhatnád. Tehát, inkább tedd azt…

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!