A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka

A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka

Címlap / Hírek / A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka / 2. oldal

Mi az oka?

A pszichológusok szerint az introvertált embereknél könnyebben alakulhat ki a barlang szindróma, illetve azoknál is, akik már eleve küszködtek szorongással, enyhe agorafóbiával vagy hipochondriával.

A társadalom gyorsan történő beoltásával viszonylag hirtelen törölték el a korlátozásokat, az emberek elözönlötték a szórakozóhelyeket, bepótolták az elmaradt esküvőket, eseményeket. Újra maszk nélkül utaznak a tömött tömegközlekedési eszközökön és ez sokakban kelt szorongást. Egyszerűen elszoktunk ettől és megszerettük elszigetelt világunkat.

Hogyan kezeld?

Ha úgy érzed, téged is érint a barlang szindróma, kezdd a „nyitást” kis lépésekben. Ha félsz, idén még ne utazz külföldre, oldd meg a nyaralást belföldön. A zsúfolt szórakozóhelyek helyett menj kisebb társaságú kerti sütögetésre vagy étterem helyett vacsorázzon nálad egy-két barát, akikben megbízol.

A barlang szindróma bizonyos esetekben súlyosbodhat, de a legtöbb ember – a fokozatosság segítségével – hamar kigyógyul belőle. Amennyiben úgy érzed, téged komolyan érint ez a fajta szorongás, keress fel szakembert.

A barlang szindróma okai
bojanstory/istockphoto.com

A saját tempódban haladj

Ne foglalkozz másokkal és ne erőltesd a pezsgő társasági életet csak azért, mert mások most minden hétvégén buliznak, utaznak és társaságba járnak: haladj úgy, ahogy neked kényelmes. A járvány sokak számára volt traumatikus esemény, sőt, kijelenthetjük, hogy még mindig az, hiszen a vírus továbbra is szedi áldozatait.

Kis lépésekkel haladj, próbálj fokozatosan kilépni a komfortzónádból.

Csak akkor vegyél részt nagyobb lélegzetvételű eseményeken, ha már kellő önbizalommal, szorongás nélkül tudsz emberek közé menni. Másfél évig kuksoltunk otthon a „barlangban”, mindannyian megérdemlünk végre egy kis napfényt.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást