A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka

A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka

Címlap / Hírek / A „barlang szindróma” lehet a járvány utáni szorongásod oka

Mi a barlang szindróma?

Egy-másfél évnyi izoláció után van, aki hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a szórakozásba, de a társadalom másik fele nem zökken vissza ilyen könnyen a megszokott kerékvágásba.

Annak ellenére, hogy lazultak – sőt, szinte teljesen megszűntek – a korlátozások, nem mindenki érzi a nagy szabadsággal járó eufóriát, sőt, szorongással tölti el őket a tudat, hogy most újra tömegben kell lenniük.

Én már az első héten elmentem egy koncertre és egészen szürreális volt másfél év után látni, ahogy a színpad előtt ott tombolt a tömeg, maszk nélkül. Az egyik barátnőm még mindig nem megy étterembe és inkább elvitelre kéri az ételt, illetve az egyik kollégám is felháborodva mesélte, hogy ő volt az egyetlen a tömött buszon, akin volt maszk, mert annak ellenére, hogy már nem kötelező, szerinte evidens, hogy hordani kellene ilyen zárt térben.

A barlang szindróma okai és jelei
dragana991/istockphoto.com

A barlang szindrómások két táborra oszlanak

A kutatás szerint a barlang szindrómának kétféle fajtája létezik. Az egyik tábor azok, akik megszokták a járvány alatti időszakot, mint új normát és élvezik előnyeit. Ilyen például a home office, amire eddig is sokan vágytak, de munkahelyük nem tette lehetővé. Vagy a kötelező társasági események, rokoni látogatások elmaradása, esetleg a távolságtartással járó nagyobb személyes tér élvezete. 

A másik táborba azok tartoznak, akik a vakcina ellenére még mindig tartanak a betegségtől és az emberek közé járást továbbra is potenciális veszélyként fogják fel. Aggódással tölti el őket, hogy már nem kötelező a maszk használata és a kötelező távolságtartás, amit már megszoktak és a biztonsággal asszociálják.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást