Balatonfüredi látnivalók

Balatonfüredi látnivalók

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Balatonfüredi látnivalók

Ha pedig nem „csak” a Balaton parton szeretnénk feküdni és a vízben fürdeni, akkor feltétlenül látogassunk el Balatonfüredre, ahol a strandoláson kívül remek lehetőségünk lesz várost nézni vagy kirándulni is. Lássuk, melyek a város legismertebb érdekességei!

Tagore sétány

Rabindranath Tagore indiai költő volt, aki emellett híres volt pacifista szemléletéről és arról is, hogy 1913-ban „Gitanjali”, vagyis „Áldozati énekek” című kötetéért irodalmi Nobel-díjat kapott. Tagore 1926-ban töltött néhány hetet Balatonfüreden, ahol a helyi gyógyvízzel gyógyította magát.
Gyógyulása örömére a parton egy fát ültetett, melyet azóta is tábla hirdet. Így kezdődött el az a hagyomány, hogy minden Füreden megforduló híresség fát ültet a parti sétányon: Nobel-díjasok, közéleti szerelők egyaránt képviseltetik magukat egy-egy fával. Érdemes végigsétálni a part menti Tagore sétányon és gyönyörködni a parkban, a vízben és nem utolsó sorban a kilátásban!

Jókai Mór emlékház

A parttól felfelé sétálva a Honvéd utcában található a Jókai villa. Az épület kívül-belül megújulva, korabeli hangulatot idézve mutatja be Jókai Mór és családja életét. Eredeti relikviákat láthatunk, amelyek között Jókai a füredi időszakokat töltötte, és egyben a reformkor nagypolgári családjainak mindennapjaiba is bepillanthatunk.
Ebben a villában írta Jókai többek között Az Aranyember című regényét is, aminek több szereplőjét is helyi emberekről mintázta. Külön érdekesség, hogy bár Jókai sok nyarat töltött itt, egyáltalán nem tudott úszni, sokkal inkább töltötte kertészkedéssel az időt. A villa kívül és belül egyaránt szép élményt nyújt a látogatóknak.

Vaszary villa

A Vaszary villa Balatonfüred egyik kiemelkedő látványossága. A Jókai villával szemben található, a gyönyörű környezetben álló épületet 2010-ben újították fel. Vaszary Kolos bíboros-hercegprímás építtette 1892-ben, de ő maga már csak három évet tudott itt tölteni.
Vaszary Kolos híres volt a szegények iskoláztatásának támogatásáról, illetve arról, hogy az MTA igazgatósági tagja volt. Ma a villa kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek ad otthont, így akár az egész család számára érdekes programot jelentet. Irodalmi és zenés előadói estéket is gyakran szerveznek itt, amelyeknek az épület szépsége tovább emeli a fényét.

Állami Szívkórház

Balatonfüred egyik híres épülete, egyben pedig egyik fő látványossága is az Állami Szívkórház. Az ország minden pontjáról számtalan beteg érkezik ide kezelésre, illetve szívműtétek utáni rehabilitációra. A kórház a Tagore sétányról közelíthető meg a legkönnyebben. Helyén korábban fürdőházak álltak, mivel a környék már a 18. században híres volt gyógyhatású savanyúvizeiről.
Ezért rengeteg kisebb gyógyfürdő épült itt, majd a 19. század második felében egy nagy komplexumot hoztak létre, Erzsébet-udvar néven. A kórház a 19. századra már nemzetközileg is elismert gyógyközpont lett, a világ számtalan pontjáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók. A kórház környéke ma védett gyógyövezet, gyógyítási eredményeinek köszönhetően pedig Füred 1971 óta gyógyüdülő városnak számít hivatalosan is.

Kossuth forrás

Az Állami Szívkórház bejárata előtt áll a kútház, amely a Kossuth Lajos forrást védi. A kútház 1800-ban épült, majd 1853-ban I. Ferenc József átépíttette, miután ő maga is ezzel a vízzel kúrálta magát. A forrás emiatt sokáig az ő nevét viselte, de 1952-ben az elnevezést módosították, ekkor kapta a Kossuth Lajos forrás nevet.
A forrás vize belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: ivókúra formájában epe-, gyomor- és bélbántalmakra kiváló, de eredményesen alkalmazzák a cukorbetegséggel szemben is. Fürdőként szív- és érrendszeri betegségekre ajánlott, illetve a legyengült szervezet megerősítésében is jó eredményeket értek el vele.

Horváth ház

A Horváth ház a 18. század utolsó éveiben épült a kórház és a Kossuth forrás által határolt tér másik oldalán, és elkészülte óta szinte kizárólag vendéglátóipari feladatokat látott el. A tulajdonos Horváth család jó kapcsolatokat ápolt a korszak politikusaival és más hírességeivel, így azok lehetőleg mindig a Horvát villában szálltak meg, amikor csak Füredre látogattak.
Az épület copf stílusban épült, ami egyedülálló a Balaton környékén, ezért különösen megéri megnézni, ha Füreden járunk. A család nevét pedig máig őrzi az Anna bál, amiből az elsőt ők rendezték lányuk számára – természetesen azt is itt, a Horváth villában.

Anna bál

Szengyörgyi-Horváth Fülöp János, a Horváth ház akkori gazdája rendezte az első Anna bált lányának, Anna-Krisztinának. Úgy tartják, hogy a lány inkább a Krisztina nevet viselte, de mivel az Anna nap esett egybe a fürdőzési főszezon végével, ezért a család 1825-ben úgy döntött, hogy inkább július 26-án rendezik meg a mára hagyományt teremtő ünnepséget.
Anna-Krisztina ezen a bálon ismerkedett össze későbbi férjével, Kiss Ernő altábornaggyal, akit az aradi tizenhármak között kivégeztek 1849. október 6-án. Az első rendezvény még a Horváth házban zajlott, majd 1957-től kezdve a szomszédos SZOT üdülőbe tették át a helyszínt, amit időközben átkereszteltek Anna Grand Hotellé. A bálon máig minden évben megválasztják a legszebb lányt, aki az Anna-bál Szépe nevet viselheti egy éven át. Kép forrása: Balatonfured.hu

Lóczy-barlang

Ha nem csak városi látványosságokra vágyunk, akkor látogassuk meg a város fölött magasodó Tamás hegy nyugati oldalán található, 1894-ben feltárt Lóczy-barlangot is. Ha szeretjük a hűvös barlangokban tett sétákat és érdekel bennünket, hogyan alakultak ki a környékbeli hegyek, akkor feltétlenül érdemes beiktatni ezt is a füredi programok közé.
A barlangot 1934-ben nyitották meg a látogatók előtt, ma is látogatható. Érdemes melegebb ruhával is készülni, de egyébként utcai öltözékben bemehetünk a belsejébe. A barlangot közép-triász korú mészkőrétegek zárják körbe, amelyek kiválóan mutatják be a hegy belső felépítését. A Lóczy-barlang a Balatoni Nemzeti Park részét képezi. Kép forrása: bfnp.hu

Koloska völgy és tanösvény

Aki szeret kirándulni és szereti a természetet, az ne hagyja ki a Koloska völgyet se a füredi programok közül. A gyönyörű kiránduló és túrázó helyet 2004-ben újították fel, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt, egyben az idelátogatók minden szükséges információt is megkapnak a környék növény- és állatvilágával kapcsolatban.
A Koloska völgy a Balatonfüredi Erdő természetvédelmi terület közepén található, a túrázók nem csak a turistaútvonalak miatt kedvelik, de a természeti környezetben kialakított tornapályák és a szabadtéri színpad is rengeteg látogatót vonz.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!