6 baktériumölő növény, amivel átlendülhetsz a legtöbb betegségen

6 baktériumölő növény, amivel átlendülhetsz a legtöbb betegségen

Címlap / Életmód / Egészség / 6 baktériumölő növény, amivel átlendülhetsz a legtöbb betegségen

Az egyre erősebb baktériumok ellen egyre erősebb antibiotikumokkal küzdünk, pedig ez egy ördögi kör, hiszen éppen attól válnak ellenállóvá ezek az apró lények, mivel lépten-nyomon ilyen agresszív anyaggal kezelik őket. Orvos tanácsát persze ki kell kérni, ám tény, hogy a következő növények segítségével természetes módon legyőzhetőek akár az ellenálló baktériumok is.

Retek

Mustárolaj- glikozidokat tartalmaz, ennek köszönhetően antibakteriális hatású. Semmi egyéb dolgunk nincs vele, mint elfogyasztani, és várni.

Az anyagai a tüdőn és a vesén keresztül fejtik ki a hatásukat, így sikerrel alkalmazhatjuk hörgő- és hólyagfertőzéseknél. Nem utolsó sorban a C- vitamin tartalma is igen magas, ezért, ha tehetjük, fogyasszunk belőle bőven.

Fokhagyma

Talán a legismertebb antibakteriális hatású növény. Az amarilliszfélék családjába tartozó, illatos zöldség erejét nem csak a népi hagyomány igazolta, hanem az orvostudomány is. A gombaölő és antibakteriális hatása mellet tartalmaz egy vegyületet, az allicint, ami ezenkívül ráksejt ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Magas a vitamintartalma, így fogyasztása komoly segítséget jelent az immunrendszerünknek. Sajnos azonban aromái rendszeres fogyasztás esetén nem csak a szánkból áradnak, hanem a pólusaink is azt ontják magukból, ami nem kifejezetten kellemes szaghatással jár együtt.

Kakukkfű

A szegény ember antibiotikumként is szokták emlegetni. Gyógyhatásait már az ókori Egyiptomban is ismerték és, remek ízfokozó tulajdonsága mellett, ezért is fogyasztották előszeretettel.

Illóolaját is nagy hatásfokkal használhatjuk a légúti baktériumok ellen, ugyanis erős antibakteriális hatása van. Ezenkívül nyugodtan cseppenthetünk 3-4 cseppet a fürdővízbe is. Illatos és hatásos lazító vízre teszünk szert általa.

Teafaolaj

Az ausztrál teafa illóolaja. Hatása nagyon erős, és szintén régóta használatos. Enyhe fájdalomcsillapító hatása mellett remekül kezeli a sebeket, még akkor is, ha azok már elfertőződtek. Ilyenkor dunsztkötést kell tenni az adott területre, így az olaj kifejtheti erőteljes antibakteriális hatását.

Párologtatni is érdemes, mert illata is remek, ráadásul a levegőt is tisztítja, valamint torok és ínygyulladás esetében hígított teafaolajjal gargarizáljunk. Az eredmény nem fog sokáig váratni magára.

Orbáncfű

Nagyon erőteljes antibiotikus hatású növény. Sikerrel veszi fel a harcot a kórházakban fellelhető, az idők folyamán a gyógyszereknek ellenálló baktériumokkal is.

Emellett remek segítség a sebgyógyulásban, égésben, valamint az idegfájdalmak és a depresszió kezelésében is. Sőt, akkor is hathatós segítséget várhatunk tőle, ha gyomorpanaszaink vannak, vagy magas vérnyomással küzdünk.

+1: Vérontó pimpó

A vérontó pimpó, vagy más néven vérontófű egy rózsaféle, ami már a felfedezők korában is keresett növény volt. Remekül lehet vele kezelni a bakteriális eredetű hasmenéseket, valamint, nevével ellentétben, jó vérzéscsillapító.

Ennek köszönheti népszerűségét is, hiszen a kisebb belső- és a fogínyvérzést is remekül csillapítja. Azt már kevesebben tudják, hogy két nagyon komoly veszedelem ellen is hatásosan küzd, ezek pedig a vérhas és a tífusz.

Kép forrása: unsplash, istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!