Babaételek egészséges gabonákból

Babaételek egészséges gabonákból

Címlap / Életmód / Család / Babaételek egészséges gabonákból

A gabonák a kisbabák táplálásának egyik legfontosabb összetevői a zöldségek, gyümölcsök és húsok mellett.

Fontos, hogy milyen minőségű és eredetű táplálékot kap gyermekünk, és persze az sem mindegy, hogy mi is maga az alapanyag. Lássuk, melyek a legegészségesebb gabonafélék:

Barna risz

Nevét onnan kapta, hogy hántolás után a fehérrel ellentétben erről nem koptatják le a héj alatti réteget. Magas a rosttartalma, emellett nagy százalékban tartalmaz mangánt, szelént és magnéziumot. Tápértéke magasabb, mint a fehér, hántolt risznek. 
Köles

A kenyérgabonák elterjedése előtt (a középkorig) a legnépszerűbb gabonafajta volt. Nagyon hasznos, mivel az egyetlen gabona, amely teljes étékű fehérjéket tartalmaz, valamint telített zsírsavakat, emlett lúgos kémhatású. Magas vitamin és ásványianyag tartalma, valamint magas rosttartalma miatt nagyon hasznos táplálék.
Hajdina

Rendkívül magas a telített zsírsavak aránya benne, emellett szintén magas a kálcium és magnéziumtartalma. Olyan értékes nyomelemek is megtalálhatóak benne, mint a vas, réz és a cink. Emellett értékes vitaminforrás, hiszen szinte minden B-vitamin fajtát tartalmaz, valamit E-vitamin tartalma is jelentős.
Bulgur

Valójában tört búzát jelent, gyakran török rizsként is emlegetik. Magas rosttartalma miatt kiváló tápanyagforrás. Nagyon sok E-vitamin tartalmaz, ennek köszönhetően remek antioxidáns, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.
Quinoa

Az „inkák aranyának” becézik, mivel rengeteg előnyös tulajdonsága van, emiatt termesztik Dél-Amerikában már 5000 éve. Ásványianyag- és tápanyagtartalma felülmúlja az általunk használt gabonákét. Vitaminok közül különösen magas arányban tartalmaz többféle B-vitamint, valamint C- és E-vitamint. Ásványi anyagok közül a legtöbbet tartalmaz káliumból, magnéziumból, kálciumból, vasból és foszforból.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást