Hozzávalók:
– 1,5 kg-os csirke vagy tyúk
– 3 l víz
– 1 evőkanál. durva tengeri só
– 1 kiskanál zúzott pirospaprika
– 2 nagy vöröshagyma, felezett
– 3 szár zeller
– 1 csésze szeletelt friss gyömbér
– 2 szál friss petrezselyem
– 2 szál friss kapor
– 4 sárgarépa, megtisztítva és szeletelve
– 3 paszternák, hámozva és szeletelve
– 1 nagy édes burgonya, hámozva és szeletelve
– 1 fej kínai kel szeletelve, vagy 6 csésze friss spenótlevél
– 1-2 evőkanál. olívaolaj
– 5-6 csésze főtt tojás vagy kínai rizstészta
– friss koriander (opcionális)
– bazsalikom (opcionális)
Elkészítése:
1. Mossuk meg a csirkét, öntsük fe vízzel, hogy ellepje. Sózzuk és adjuk hozzá a zúzott pirospaprikát. Adjuk hozzá a hagymát, zellerszárat, gyömbért, petrezselymet, kaprot. Fedjük le és főzzök lassú tüzön 1 órán át. Közben vegyük le a habját. Tegyük át a csirkét egy vágódeszkára, és ha hűlt, csontozzuk ki és szeleteljük darabokra a húsát. A húslevesből dobjuk ki a zöldségeket, fűszernövényeket, gyömbért egy kanál segítségével.
2. Tegyük a csirkét vissza a főzőlébe, adjuk hozzá a sárgarépát, paszternákot, burgonyát. Fedjük le és takarékon főzzük még 30 percet. Sózzuk ízlés szerint.
3. Egy serpenyőbe öntsünk 2 ek. olívaolajat és pirítsuk meg benne a kínai kelt vagy a spenótleveleket. Öntsük rá a készre főtt rizstésztát.
4. Öntsük hozzá a kínai keles rizstásztát a leveshez, fűszerezzük korianderrel, bazsalikommal.