Fogadjunk, hogy veled is előfordult már a szitu, hogy hazaértél farkaséhesen, és igazából némi főzéssel alkothattál volna magadnak egy egészséges vacsit, de ehhez se energiád, se ihleted nem volt, inkább ettél egy szendvicset vagy bedobtad a mirelitpizzát a sütőbe – erre a helyzetre kínálok most három, nagyon avokádós megoldást!
Az avokádó nemcsak elképesztően gazdag tápanyagforrás, de alacsony szénhidrát-és magas rosttartalmával tökéletes arányban telít, miközben kicsit sem hizlal – remélem, már magadévá tetted a jó szokást és mindig tartasz otthon egy-két darabot guacamoléhoz vagy avokádós szendvicskrém-hiány esetére. Mutatok három szuper és egyedi receptet, amire felhasználhatod ezt a csodagyümölcsöt – ezek a kaják nemcsak telítenek és isteniek, de a fogyókúrádba is beillesztheted és tényleg csak pár perc elkészíteni őket. Avokádóra fel!
Saláta avokádóöntettel
Ha van a hűtődben néhány friss zöldségféle és egy darab avokádó, már nyert ügyed van – dobd össze ezt a salátát bármikor és élvezd a telítő és egészséges ízeket!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- Egy avokádó,
- fél bögre reszelt parmezán,
- fél bögre friss, natúr joghurt,
- paradicsom, fejessaláta, uborka, hagyma (meg amit még beletennél a saliba, szabad kezet kapsz),
- fél bögre konzerv csicseriborsó,
- egy szelet párolt csirkemell (esetleg tofu),
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- egy citrom vagy lime leve,
- só, bors, esetleg fokhagyma.
Elkészítés:
Zúzd össze az avokádót és keverd el jól a joghurttal, a citromlével, az olajjal, a parmezánnal és sózd, borsozd – akár turmixgépben is megcsinálhatod, és még gyorsabban kész lesz! Aprítsd fel a zöldségeket, keverd el a felszeletelt csirkével/tofuval, majd öntsd nyakon az avokádós öntettel.
Tálalhatod teljes kiőrlésű pitában is, ha extragyors és egészséges wrapre vágysz!
Hideg avokádóleves
Ezért a párperces receptért teljesen odaleszel, mert nemcsak brutálisan finom, de gyors és laktató is – ha bármikor ihlethiányban szenvednél, kapd elő az avokádót a hűtőből és szürcsölj egyet!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 3 db érett avokádó,
- 2 db lime,
- 1 db uborka,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 csokor koriander,
- 0.5 liter zöldségleves-alaplé,
- só, bors, esetleg fokhagyma ízlés szerint,
- 1 evőkanál kókuszolaj.
Elkészítés:
Ha az avokádókat meghámoztad, gyorsan locsold rájuk a citromok levét, nehogy megbarnuljanak! A hagymát vágd apróra és egy kis kókuszolajon süsd üvegesre, a koriandert öblítsd le. Darabold fel az uborkát, majd turmixold össze a kész hagymával, az avokádóval, a zöldség-alaplével és a korianderrel! Ha kész, sózd-borsozd és edd azonnal, a többit pedig tedd hűtőbe legalább két órára – akkor még finomabb lesz! Pirított baconnel, esetleg cheddarral vagy tortilla-chipssel tálald!
Avokádós tojásmuffin
Talán ez a leglaktatóbb és legtápanyagdúsabb étel mind közül: akár reggelire, akár vacsira szeretnél egy nagyon egészséges fogást, kapd elő ezt a receptet és tankolj fel fehérjékből, egészséges zsírokból és rostokból!
Hozzávalók (4 nagyobb muffinhoz):
- 6 db tojás,
- 1 nagy avokádó,
- 3 evőkanál tej (simán lehet magtej is),
- egy csésze reszelt sajt (cheddarral a legfinomabb),
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- só, bors.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd verd fel a tojásokat egy nagy tálban és keverd hozzá a tejet, a reszelt sajtot, az összetört avokádót és sózd-borsozd! (Ha húsos muffint szeretnél, még jobb lesz a végeredmény egy kis pirított baconnel vagy előre elkészített darált hússal.)
Ha már jól elkeverted a mixet, olajozz ki négy formát, öntsd bele az avokádós-tojásos keveréket és süsd 15-20 percig a tökéletes muffinokért!
Képek forrása: tycoon/Depositphotos.com, olhaafanasieva/Depositphotos.com, Odelinde/Depositphotos.com