Párkapcsolat / Szerelem

5+1 jel, ami arra utal, hogy magas az érzelmi intelligenciája – Soha ne engedd el!

5+1 jel, ami arra utal, hogy magas az érzelmi intelligenciája – Soha ne engedd el!

Néhány hete beszélgettünk itthon az érzelmi intelligenciáról, és ezután döbbentem rá igazán, hogy milyen fontos a párkapcsolatokat illetően. Persze, mindketten tudtuk, hogy egy, a mindennapok során is kiemelten lényeges dologról van szó, ám a végére odáig jutottunk, hogy szinte mindent képes működtetni – vagy éppen elrontani. De honnan tudhatod, hogy a te kiszemeltednek magas az érzelmi intelligenciája? Ha ezeket tapasztalod, ne is engedd el többet!

1. Kiemelkedően figyelmes

Az érzelmi intelligencia egyik legfontosabb része a figyelmesség: lényegében az EQ úgy, ahogy van, arra világít rá, mennyire érzed át mások élethelyzetét. Márpedig, ha képes vagy annyira beleképzelni magadat a másik helyébe, mintha egyek lennétek, akkor óhatatlanul is hatalmas fegyvert kapsz a kezedbe.

Akibe szorult egy kis emberségesség, kedvesség és szeretet, az ezt a fegyvert jóra használja – például figyelmesen bánik a körülötte élőkkel.

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, az hihetetlenül figyelmes, és sosem tenne olyat másokkal, ami neki is rosszul esne. Sajnos manapság gyakran már az a gyanús, ha valaki ennyire odaadó, de ha félre tudod tenni az előítéleteidet, akkor bizony a magas EQ-t is felfedezheted a háttérben. 

2. Igazán megértő

Szintén a korábban említettekre, elsősorban a jó beleérző képességre vezethető vissza az is, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező férfiak nagyon megértőek. Ezt ugyancsak nem túl nehéz felfedezni a randevúzgatás során, ahogy azt sem nehéz észrevenni, ha a kiszemelted figyelmesen bánik veled.

Amikor valakinek helyén van az EQ-ja, akkor azt tapasztalhatod magadon, hogy a társaságában egyszerűen megered a nyelved, olyanokról is elkezdesz beszélni, amikről korábban nem mertél – ennek oka az, hogy tudat alatt is érzed: a másik feled megért téged. Nem kell attól tartanod, hogy ítélkezik feletted, vagy „meglesz a véleménye” rólad, mert annyira megértő közeget tud teremteni maga körül, hogy fel sem merülnek benned a kételyek.

3. Mindig higgadt

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, az sosem agresszív, nincsenek hangos megnyilvánulásai, de ez persze nem azt jelenti, hogy nem védi meg magát. Az ilyen férfi mindig határozott szócsatákat vív, és olyan ütést mér az ellenfelére a megfelelő pillanatban, hogy az kénytelen visszavonulót fújni – már, ha van akkora érzelmi intelligenciája, hogy felfogja a vereséget. Nos, a magas érzelmi intelligenciával bíró férfiak sosem jutnak el idáig, ők sosem provokálnak másokat, egyszerűen tudják, hogy erre semmi szükségük, nem kell, hogy így bizonyítsák férfiasságukat.

Sokak számára már idegesítően nyugodtnak, kimértnek tűnhetnek, de pusztán arról van szó, hogy ők fejben már előre lejátsszák a lehetséges végkimeneteleket, illetve pontosan tudják, hogy nincs értelme feleslegesen konfrontálódni másokkal.

Persze, az már vérmérséklet kérdése, ki, meddig hajlandó tűrni, de az biztos, hogy egy magas érzelmi intelligenciával megáldott férfi nem fitogtatja a fizikai erejét, nem kötözködik másokkal és főleg nem agresszív, hirtelen haragú.

4. Együttműködő

Sok férfi méltóságon alulinak, vagy legalábbis a férfiasság megszégyenítésének tekinti az együttműködést, mintha a gyengeség jele lenne az, hogy időnként engednek az elképzeléseikből a cél érdekében. Szerencsére egyre többen vannak azok is, akik ezt másként látják, és ők már remek irányba fejlesztik az érzelmi intelligenciájukat.

Azok a férfiak, akik együttműködőek, jellemző módon magasabb érzelmi intelligenciával is bírnak. Ők nem csattannak fel hirtelen a váratlan helyzetekben, és mindig a megoldásokat keresik ahelyett, hogy mérgelődnének, vagy éppen másokat hibáztatnának. 

5. Jó kapcsolatot ápol másokkal

Magas érzelmi intelligenciával kifejezetten könnyű elnyerni mások szimpátiáját, így azok a férfiak, akik kiemelkedő EQ-val rendelkeznek, különösen népszerűek. Nem jelent számukra gondot, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a közvetlen, vagy kicsit távolabbi ismerősökkel, hogy jól kijöjjenek a kollégáikkal, de a családtagjaikkal sőt, az exeikkel sincs komolyabb nézeteltérésük.

Ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenkivel 100%-ban jól érzik magukat, hanem azt, hogy megtanulták a helyükön kezelni a konfliktusokat és lezártnak tekintik a múltat.

Egy magas érzelmi intelligenciával bíró ember például sosem szidja a randevún az exét, mert ha agresszív érzelmeket táplál, akkor vagy eleve nem megy randevúra, vagy könnyedén kivágja magát a téma alól. 

+1. Elismeri a hibáit

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, az pontosan tudja, hogy időnként követ el hibákat. Ezzel egyáltalán nem könnyű szembenézni, sokan sajnos meg sem próbálják. Nem úgy azok a férfiak, akik kiemelkedő EQ-val rendelkeznek! Ők részben pontosan tudják, mennyire sokat számít egy bocsánatkérés a másiknak, mennyi későbbi – felesleges – konfliktust lehet elkerülni néhány jól irányzott mondattal.

Részben pedig tisztában vannak vele, hogy a bocsánatkérésben ott rejlik a megoldás lehetősége is, ami az élet minden területén lényeges, de a párkapcsolatokat illetően kiemelkedően fontos.

Kép forrása: simbiothy/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást