4 ok arra, hogy több időt tölts egyedül

4 ok arra, hogy több időt tölts egyedül

Címlap / Életmód / Egészség / 4 ok arra, hogy több időt tölts egyedül

Általában legtöbbünkre igaz, hogy igyekszünk minél több emberrel körbevenni magunkat, programokat szervezni és élményeket szerezni. Ez egyáltalán nem baj, sőt – az egészséges élet velejárója, hogy legyenek szoros kapcsolataid másokkal. Viszont nem szabad elfelejtened, hogy ugyanilyen fontos az egyedüllét is ahhoz, hogy minden stimmeljen a fejedben, és ne egyen meg élve a stressz egy-egy nap végén.

Az egyedüllét segít újratöltődni

Biztosan te is érezted már, hogy egy-egy stresszesebb nap után mást sem szeretnél, csak egyedül összegömbölyödni otthon a takaród alatt egy jó meleg teával, és senkihez sem szólni.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz, még véletlenül se erőltesd azt a korábban jónak hangzó barátnős programot – mondd le nyugodtan, mert az agyadnak ilyenkor újratöltésre és újraindításra van szüksége. Muszáj feldolgoznia az aznap történteket úgy, hogy közben nem kell semmi másra figyelnie, maximum egy jó könyvre vagy egy izgalmas sorozatrészre, de még talán ez is túl sok.

Vegyél egy naplót magadnak, és írd ki ilyenkor a gondolataidat papírra – hidd el, csodákat művel, másnap pedig újult erővel vetheted bele magad a munkába.

Az egyedüllét kreatívabbá tesz

Ez valószínűleg nem lep meg annyira, mégis ritkán alkalmazzuk: egyedül sokszor jobban megy a munka, mintha ezerféle olyan dolog venne körül, ami elterelheti a gondolataidat. Ha folyton másokra kell figyelned, miközben koncentrálnod kéne, soha nem fogsz haladni.

Ha megteheted, mert olyan a munkád, fordulj egy kicsit befelé: ha nem tudsz otthonról dolgozni, a munkahelyeden dugd be a füled, hallgass zenét, és koncentrálj csak arra a feladatra, amit el kell végezned.

Így sokkal produktívabb leszel, és a kreativitásod is jobban kibontakozik, mint akkor, amikor a többiek ötpercenként elterelik a figyelmedet egy macskás videóval.

Az egyedülléttől magadra találsz

Ez igaz mind a munkádra, mind a barátaidra – ha sok ember között vagy, hajlamosabb vagy követni az ők gondolkodásmódjukat és véleményüket, és kevésbé mész a saját fejed után.

Ez egy természetes dolog, de ha soha nem vagy egyedül, odáig fajulhat, hogy tulajdonképpen nem formálsz valódi, száz százalékosan saját véleményt a dolgokról. Ha van lehetőséged egy kicsit leülni, és magadtól elgondolkodni, lehet, hogy olyan aspektusait látod meg egy témának, amikre csapatban nem is gondolnál – így pedig megtalálhatod a saját hangodat a barátaid között is.

Persze nem azt mondjuk, hogy mostantól vonulj el fél órára, ha új témát dobnak fel a lányok, csak gyúrd meg otthon a saját gondolataiddal is a dolgot.

Az egyedüllét javítja a másokkal való viszonyod

Az előzőhöz kapcsolódik ez a pont is – ha van alkalmad kialakítani a saját véleményedet, a saját elképzeléseidet, sokkal hatékonyabban működsz majd együtt másokkal, és színesítheted a baráti társaságodat is.

Hajlamosak vagyunk egyértelműnek tekinteni, hogy a barátaink mindig ott vannak nekünk egy karnyújtásnyira, de ha néha eltávolodunk egy kicsit, jobban értékelhetjük, amink van – egy egyedül eltöltött nap után sokkal jobban esik beülni egy vacsorára a lányokkal, mint akkor, ha mindent együtt csináltok.

Így nem veszed majd magától értetődőnek, hogy mindig van melletted valaki, hanem megtanulod becsülni a hozzád közel állókat – vagy éppen, ha munkahelyi kapcsolatokról van szó, a hatékony munkatársakat is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást