Apró praktikák festékekkel és körömlakkal, amiket minden nőnek ismernie kell

Apró praktikák festékekkel és körömlakkal, amiket minden nőnek ismernie kell

Címlap / Stílus / Test / Apró praktikák festékekkel és körömlakkal, amiket minden nőnek ismernie kell

Életünknek fontos részei a színek. Szinte mindent színezünk, ám nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. A festett ruha engedi a színét, a kezünk festékes lesz. Íme, néhány tipp, és érdekesség, hogy mit mivel színeznek, és mivel színezhetünk mi. Aztán ott van a sarkalatos kérdés: hogyan tüntessük el a nem kívánt felületre felkerült színek nyomait…

Körömlakk – a legkézenfekvőbb színező

Körmünk csinosításához számtalan színű körömlakkot használunk. Ám van más felhasználási területe is. Gyorssegély a harisnya szemének felfutásakor, de a fém érzékenyek használhatják másra is. A fülbevaló alapot, ha átlátszó körömlakk réteggel bevonjuk, a fém nem érintkezik a bőrrel. Így büntetlenül hordhatunk bizsut.
A karóra hátlapját is le lehet kenni vele. Sőt, a réz alapú gyűrű belsejét is, mert így nem lesz zöld a gyűrű alatt a bőrünk. Ha van strasszal kirakott fülbevalónk, gyűrűnk, övünk, azt is le lehet kenni körömlakkal, így nehezebben esik ki belőle a kő. Ha lejön a cipőfűzőnk keményített vége, érdemes körömlakkba mártani, így a fűző továbbra is használható marad.

Hígító helyett

Nagy divatja van most a kézzel festett bútoroknak, az ajtólapok egyedi, házilagos kipingálásának. Ilyenkor óhatatlanul összekenődik a kezünk. Ekkor szoktunk neki esni hígítóval és vattával, ronggyal a bőrünknek. Ez hatékony módszer, de kikészíti a bőrt. Ezért javaslom a következő módszert: szappanos vízzel mossuk meg a kezünket, hogy felázzon egy kicsit a bőr. Itassuk le a vizet, majd kenjük be zsíros krémmel a bőrt.
Pár perc után újból mossunk kezet, minimális körömkefe használatával le fognak jönni a festékfoltok. Természetes színezők esetében (és újburgonya hámozása után is) jó taktika, ha citromsavas körömkefével súroljuk át a bőrünket.

Régi színezők

A szörpök színezésére régen répalevet (narancsszörp) és céklalevet (málnaszörp) használtak. Sőt, régen, bodzát használtak hajszínezőnek. A gond ezzel csak az volt, hogy nem volt mindig érett bodza, és az is gond volt, hogy a haj állandóan engedte a színét. Viszont bodzával lehet festeni gyapjúfonalat.
Házi színezőként ajánlott még a fekete tea, kávéfőzet, hagymahéj, cékla, vörösbor, de akár pirospaprikával is meg lehet kicsit dobni a színt. Ezek használatához, a kellő árnyalat eléréséhez rengeteget kell kísérletezni, és plusz adalékok is kellenek, ilyen például a timsó.

Festett ruhák

Újból divatba jött a batikolás. Így szót kell ejteni a házilag festett ruhákról. Ezek a ruhák a mosásnál engedik a színüket. A vörös és zöld anyagok mosásakor az utolsó öblítővízbe tegyünk egy kevés ecetet.
A sötét bordó és kék anyagnál az utolsó öblítéskor a vízbe szódabikarbónát tegyünk. Mosás előtt úgy tudunk meggyőződni a színtartósságról, hogy a ruha rejtett részét szappanos vattával megdörzsöljük. Ha a festés fog, a vatta elszíneződik.

Hajfestés és körömfestés

Ha celluxszal leragasztjuk a köröm alatti, az azt körülölelő részt, nem lesz körömlakkos a bőr. De ha már meg van a ,,baj”, acetonos fülpucoló pálcikával ,,mértani pontossággal” szedhetjük le a felesleges körömlakkot úgy, hogy nem sérül az, ami a körmünkön van.
Hajfestésnél – ha sötétre, vagy feketére festjük hajunkat, érdemes a fület, a nyakon, homlokon és halántékon a haj előtti bőrfelületet és kicsit a hajtövet is bekenni krémmel. A festés végén egy puha, samponos, meleg vizes ronggyal könnyen, kevés dörzsöléssel lejön a bőrről a nem kívánt festék.

És egy (nem) praktika

Unokatestvérem nagyon leleményes leány. Vett egy alkalmi cipőt, amiről csak a használat első fél órájában derült ki, hogy nagyon kellemetlen viselet. Szerette volna kicserélni egy kényelmesebb cipőre a boltban, ám ott azt mondták neki, hogy a cipő talpán látszik, hogy hordta, így nem áll módjukban kicserélni.
Gondolt egyet, és lemosta, majd átlátszó körömlakkal átfestette a cipő talpát, ami úgy fénylett ezután, mint újkorában. Így vissza tudta cserélni a cipőt… ám arra nem gondolt, hogy ha valaki ezt a cipőt vásárolta meg, és vizes felületen lépkedett benne, úgy csúszkált, mintha jégen járt volna…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást