Anya, a kistestvéremet jobban szereted?

Anya, a kistestvéremet jobban szereted?

Címlap / Életmód / Család / Anya, a kistestvéremet jobban szereted?

A testvérféltékenység jelensége szinte minden családban előfordul kisebb vagy nagyobb mértékben. Néhány módszerrel könnyíthetünk a konfliktusokon, de teljesen biztos és mindenre kiterjedő megoldás sajnos nincs.

Apaféltékenység

A kisgyerekek először nem is a testvérükre, hanem az édesapjukra féltékenyek. Különösen igaz ez a kisfiúk esetében, akik szinte szerelmesek anyukájukba és ebbe az intim kapcsolatba néha az apa személye is zavaróan hathat.
Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerek eltolja az apját, akkor érdemes odafigyelni, hogy a felek több időt töltsenek együtt, hiszen ezzel helyreállíthatják az érzelmi egyensúlyt apa és gyermeke között.

Felkészítés

Ha kistestvér érkezik, érdemes elmondani a nagyobb gyereknek a saját nyelvén azt, hogy ez mivel is jár majd. Biztosítsuk arról, hogy őt nagyon fogjuk szeretni továbbra is, de ne tartsuk titokban azt sem, hogy a testvér érkezésével előfordul majd, hogy rá esetleg kevesebb idő jut.
Biztosítsunk neki helyet és szerepet a kicsi körüli teendőkben, így szívesebben lesz majd együtt vele.

Szerepjátékok

A felkészítés hatékony része lehet a szerepjáték is, vagyis játsszuk el a gyerekkel, hogy milyen lesz az élet, ha itt lesz a kistestvér. A kislányok természetesen szívesebben babáznak, de biztosan mindegyik gyerek kapható lesz egy kis játékra egy babával, amit le kell fektetni, meg kell etetni, esténként pedig megfürdetni és elaltatni.
Meséljünk közben sokat a gyereknek arról, hogy vele miket csináltunk baba korában.

Problémák

Ne tartsuk titokban a gyerek előtt azt sem, hogy bizony előfordulhat olyan, hogy kisebb-nagyobb problémákkal találkozunk majd a kistestvér érkezésével.
Ha például társasházban lakunk és áthallatszik este, ahogy egy kisbaba sír, akkor mondjuk e nyugodtan, hogy ez a dolgok természetes velejárója és bizony nálunk is előfordulhat majd.

Szeretnék kistestvért!

Sok óvodás korú kisgyerek kéri a szüleit, hogy legyen neki is testvére, hiszen kortársai közül sokaknál éppen ekkor bővül új taggal a család, így a kistestvér érkezése gyakori beszédtéma lehet.
Semmiképpen se szembesítsük azonban azzal a gyereket később, hogy ő akarta a kistestvért, mivel ez csak tovább ront az elfogadás amúgy sem könnyű folyamatán.

Ajándék

Nagyon hasznos módszer, ha a terhesség előre haladásával néhányszor kisebb ajándékot veszünk a gyereknek és hazatérve úgy adjuk át neki, hogy a kistestvére küldte.
Persze nem kell túlzásokba esni, hiszen nem cél, hogy csalódás érje a nagytestvért, amikor a kicsi megérkezése után azt tapasztalja, hogy nem hogy több ajándékot nem hoz, de egyfolytában csak sír.

Lényeges információk

A lényeg, hogy a legfontosabb információkkal legyen tisztában a gyerek. Vagyis kell, hogy tudjon róla, hogy a kis jövevény ugyanolyan értékű családtag, mint a többiek és főleg azt kell tisztázni vele a legelején, hogy vigyázni kell rá.
Legyünk egyértelműek a kicsi biztonsága kérdésében, de szeretetünket hatványozottabban mutassuk ki a nagyobb felé akkor is, ha az elején nehezebben kezei az indulatait.

Példa

Mondjunk példákat a gyereknek, amelyeken keresztül talán könnyebben feldolgozza a testvér érkezését. Beszélgessünk olyan ismerősökkel, ahova nemrég kisbaba érkezett és hagyjuk, hogy a gyerekünk is tegyen fel kérdéseket.
Nem kell eltitkolni a nehézségeket, de alapvetően azért lehetőleg ne ezekre helyezzük a hangsúlyt, hanem a pozitív példára.

Apa példája

A féltékenységet más példával is kezelhetjük: mondjuk el, hogy a gyerekünk apukáját nagyon szerettük korábban is, de amikor a gyerek megérkezett, akkor még jobban, mivel láttuk, hogy milyen jó apuka.
Vagyis mutassuk meg, hogy nagyon pozitív dolog a másikat egy új szerepben látni, különösen akkor, ha abban sikeresen szerepel. Vagyis értessük meg vele, hogy jó dolog jó testvérnek lenni!

Türelem

Hiába minden módszer és a legalaposabb felkészülés, a kisgyerekek féltékenysége teljesen ösztönös, így nagyrészt elkerülhetetlen jelenség. Legyünk türelmesek hozzájuk, mutassuk ki szeretetünket és segítsük át őket életük első igazi megpróbáltatásán.
Gondoljunk bele, hogy mekkorát fordul vele a világ a kicsi érkezésével, majd gondoljuk meg, hogy bennünket néha jóval kisebb változások is kizökkentenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást