Párkapcsolat / Szerelem

Amikor magányos vagy a párkapcsolatodban – Tehetsz ellene!

Amikor magányos vagy a párkapcsolatodban – Tehetsz ellene!

Magányos nemcsak az lehet, aki szingli vagy egyedülálló, de bárki képes lehet legyőzni a magányt. Niloo Dardashati, New York-i pszichológus szerint rendkívül gyakori, hogy a hosszú távú kapcsolatokban egyik vagy másik fél egyszer csak magányosnak érzi magát.

Aki kapcsolatban él, és magányos, valójában azért van, mert valami nem működik jól a párkapcsolatban – állítja a szakértő. Az amerikai pszichológus hozzáteszi, hogy ez akkor is előfordulhat, ha a partnerek a másikban keresik azt a hiányt, ami önmagukban nincs meg. 

Miért érezzük magunkat magányosnak a párkapcsolatunkban?

Az egyik ok az lehet, hogy úgy érezzük, a kapcsolatunk nem úgy működik, mint az elején. Egy kutatásból kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik elégedetlenek a családi életükkel, 28 százaléka szinte mindig magányosnak érzi magát. A boldogtalan emberek száma pedig egyre nő a Chicago-i Egyetem 2016-ban végzett felmérése szerint.

Az ilyenfajta magányosság azokra a párokra jellemző, akik elvesztették az érzelmi kötődésüket egymás iránt – mondja Gary Brown, Los Angeles-i család- és házasságterapeuta.

„A legjobb kapcsolatokban is vannak olyan időszakok, amikor az egyik fél úgy érzi, eltávolodtak egymástól a partnerével” – állítja a szakember. Szintén szerepet játszhat a párkapcsolatban élők magányosság érzésében az, ha nem szeretnénk sebezhetők lenni – vallja Jenny Taitz, klinikai szakpszichológus.

„A magányosság érzésének egyik fő kiváltó oka, hogy nem beszélünk az érzéseinkről, nem osztjuk meg azokat, még ha kisebb problémáról van is szó, így a hozzánk közelállók sem ismerhetik meg a személyes dolgainkat, érzéseinket.” – teszi hozzá a szakértő.

A közösségi média szintén szerepet játszhat az elmagányosodásban. „Azokhoz mérve magunkat, akiket a közösségi médiafelületeken látunk, szinte generálja a magányosság érzését – fűzi hozzá Taitz. Valentin-napkor például a párunk meghív vacsorázni. Jól érezzük ugyan magunkat, de hazaérve meglátjuk a közösségi portálokon, hogy egyik vagy másik ismerősünk drága ékszert kapott ajándékba, vagy puccosabb helyen járt, mint mi – ez automatikusan a magányosság érzését kelti bennünk. Ha a saját kapcsolatunkat a közösségi médiafelületeken megjelenő ismerőseink kapcsolatához hasonlítgatjuk, egyre nagyobb távolságot kreálunk a saját partnerünkkel. Ettől pedig nő a  magányosság érzése is bennünk

”Minél több időt töltünk a közösségi média különböző felületein, annál magányosabbnak érezhetjük magunkat.” – derül ki egy 2017-es kutatásból.

Honnan tudhatjuk, hogy a magányosság önmagunkból fakad vagy a kapcsolatunkból, és mit tehetünk ellene?

Kép: Garetsworkshop/depositphotos.com

Nem könnyű megállapítani a magányosság érzésének gyökereit, de első lépésként mindenképp beszélnünk kell a kevesünkkel arról, hogyan érezzük magunkat – ebben minden szakértő egyetért. Ha a partnerünk konkrét példákat tud mondani arra, hogy milyen módon próbált érzelmileg támogatni, hogy kielégítse a hiányérzetünket, és ennek ellenére magányosak maradtunk, valószínűleg valamilyen belső hiányról van szó.

Ilyenkor érdemes a kapcsolatot megvizsgálva kideríteni, hogy ez minden korábbi kapcsolatunkra is jellemző volt, vagy csak az éppen aktuális partnerkapcsolatunkat érintő jelenség.

Ha minden korábbi esetben ugyanez történt, hogy az újdonság varázsának elillanásával magányossá váltunk a kapcsolatainkban, további kutatásba foghatunk, hogy mi okozza ezt? Vajon pont a kapcsolat a tettes? Dardashti szerint a magányosság érzése ragályos. 

Ha nem félünk tovább kutakodni, kiderülhet, hogy az egyedüllét érzése akkor gyakoribb, amikor együtt vagyunk, és mielőtt egymásra találtunk volna, sokkal teljesebbnek éreztük az életünket. Márpedig ha ez így van, nagy valószínűséggel a kapcsolat nem működik, esetleg nem egyfelé tartunk a partnerünkkel.

A magányosság ellenszere nem az, ha emberekkel vesszük körül magunkat. Dardashti azt tanácsolja, meditáljunk, figyeljük magunkat, és ha tudatosan vagyunk jelen, a megoldás is hamarosan felbukkan.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást