7 ok, amiért a legtöbb ember fél a szerelemtől

7 ok, amiért a legtöbb ember fél a szerelemtől

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 7 ok, amiért a legtöbb ember fél a szerelemtől

Miközben mindenki az igaz szerelmet keresi, úgy tűnik, mintha sokan mégis félnének attól, hogy megéljék az egyik legalapvetőbb érzelmet. De mi olyan ijesztő a szerelemben, amihez általában kellemes érzeteket és boldogságot társítunk? Azon túl, hogy irracionális, megmagyarázhatatlan és kontrollálhatatlan, akad még más is. Összeszedtük a leggyakoribb okokat, miért félnek az emberek a szerelemtől.

Védtelenné tesz

A kegyetlen világban mindenki hamar megtanulja, hogy ha nem függ senkitől, akkor nem hagy támadási felületet sem. A szerelem viszont védtelenné tesz egy másik emberrel szemben, mivel érzelmileg függünk tőle, a lehetőséget is a kezébe adjuk, hogy megbántson bennünket.
Arról nem is beszélve, hogy egy szerelmi kapcsolatban olyan, mások előtt rejtett oldalunkat is feltárjuk, aminek köszönhetően a másik azt is fogja tudni, mivel okozhatja nekünk a legnagyobb fájdalmat.

Régi sebek

Egy rosszul sikerült régi kapcsolat az egyik leggyakoribb oka annak, hogy valaki fél a szerelemtől.
Egy dolog, hogy valaki attól fél, hogy a negatív élmények megismétlődnek, de még ha minden a lehető legjobban alakul, egy új szerelem akkor is feltépheti a régi sebeket, felidézve az elutasítás vagy a csalódás élményét, amitől a legtöbben inkább menekülnének, ezért nem akarnak semmit, ami erre emlékezteti őket.

Más nézőpont

Mindannyiunk fejében van egy kritikus hang önmagunkkal szemben, ami sokakat arra figyelmeztet, hogy nem elég jók, nem elég szépek vagy okosak, tehát nem is érdemesek mások szeretetére. Ezt a hangot gyerekkorunkból hozzuk magunkkal, és sokaknál már nem mint elfojtandó, az önbizalmat romboló félelem jelenik meg, hanem, egyfajta önvédelmi mechanizmus következtében, beépült a személyiségükbe.
Ezért, amikor jön valaki más, aki szépnek, kívánatosnak, szerethetőnek tart bennünket, zavarban érezzük magunkat, hiszen ő úgy lát bennünket, ahogy mi sosem néztünk önmagunkra.

Valós boldogság, valós fájdalom

Amikor valami valódi örömet okoz, akkor minden más hozzá kapcsolódó érzelem is nagyon valódi lesz, így a fájdalom is. Nem tudjuk kettéválasztani az érzelmeinket, és komolyan venni egy kapcsolatból származó pozitív érzelmeinket, de félvállról venni a negatívakat.
Mivel ettől a szintű fájdalomtól a legtöbben túlságosan félnek, gyakran inkább elutasítják az ezzel járó örömöt is, mert félnek, hogy túl nagy árat kell fizetniük érte.

A szerelem nem mindig egyenlő

A szerelem csak a legritkább esetekben egyenlő, általában az egyik fél többet áldoz fel önmagából.
Általános félelem, hogy mindent beleadunk egy kapcsolatba, és nem kapunk vissza ugyanannyi szeretetet és törődést, de legalább ugyanilyen gyakori az a félelem is, hogy nem leszünk képesek kellőképpen viszonozni valaki más érzelmeit.

Eltávolodás a családtól

Egy komoly kapcsolat egy idő után természetszerűleg azt jelenti, hogy valamelyest eltávolodunk a családunktól, hiszen a saját magunk családját kezdjük el megalapozni.
Ez a félelem gyakran valójában a felnőtté válástól való félelem, hiszen egy úgy szerelem nem jelenti azt, hogy ezentúl ne legyünk szerető közösségben a rokonainkkal, de tőlük leválva már a saját feladatainkkal, gondjainkkal kell foglalkoznunk, ami sokak számára egy ijesztő és új szerep.

A szerelem óvatosabbá tesz

Minél több dolgod van, annál nagyobb a vesztenivalód. Aki szerelmes lesz, és a szerelme viszonzásra talál, sok területen óvatosabbá válik: nem mondunk azonnal igent egy munkára, ami előre lendítené a karrierünket, de egy másik városba szólít, és általában minden döntésünket átszűrünk azon, hogy hogyan hat majd a következménye a szerelmi életünkre.
A szerelem felelősség, és olyan ajándék, amit nem akarunk elveszteni, az elvesztésével járó félelem pedig nagy terhet ró ránk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást