Divat / Stílus

8 ok, amely miatt soha többé nem lenne szabad flipflopot hordanod

8 ok, amely miatt soha többé nem lenne szabad flipflopot hordanod

El sem tudod képzelni a nyarat a kedvenc flipflop- vagy vietnámi papucsod nélkül? Akkor szedd össze minden bátorságodat, mielőtt tovább olvasol, az orvosszakértők ugyanis ijesztő képet festenek arról, hogy milyen ártalmas lehet ez a lábbeli!

Fölösleges bakteriális, vírusos és gombás fertőzéseknek teszed ki a lábad

Bármikor, amikor a lábad piszokhoz ér (azaz mindig, amikor nyilvános helyen viseled a flipflopodat), jó esély van rá, hogy olyan visszataszító dolgokkal is érintkezik, mint  a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktérium, a Staphylococcus aureus, vagy  más, fekáliából származó kórokozók. 

Ezek persze jó esetben csak irritálják a bőrt a lábadon, de rosszabb esetben akár amputációhoz is vezethetnek az általuk okozott fertőzések. 

Ez utóbbi természetesen a legszerencsétlenebb eset, de mégis előfordulhat, különösen, ha nyílt seb van a lábadon. De vigyázat!

Most ne óriási sérülésekre gondolj, hiszen nyílt sebnek számít már egy piciny vágás is, ami talán fel sem tűnik egy pedikűr után.

Ráadásul nem csak ez jelent rád fokozott veszélyt, ha gyakorlatilag mezítláb közlekedsz az utcán, hanem a különböző gombás megbetegedések és a szemölcs is. 

Berepedhet a sarkad

A vietnámi papucs viselése során a sarkadat egy darab vékony műanyag, jó esetben kaucsuk választja el a földtől, mely nem képes elnyelni azt az erőt, ahogy a lábadat a földhöz csapkodod járás közben.

Ettől aztán sérül, berepedezik a sarkad, amely nagyon fájdalmas lehet különösen sétálás, illetve ácsorgás közben.

Felhólyagosodik a lábad

Amikor egy vékony pánt az egyetlen dolog, ami a lábbelidet a lábadon tartja, a lábfejed gyakorlatilag szabadon mozog előre-hátra, így a bőr a pánt résznél minden egyes lépésnél, folyamatos súrlódásnak van kitéve. 

Ennek a folyamatos irritációnak köszönhetően vízhólyagok alakulhatnak ki, melyek ha kisebesednek, könnyen elfertőződhetnek.

Eldeformálhatja a lábujjaidat

Hallottál már a kalapácsujjról? 

Az elváltozás lényege, hogy a láb statikai egyensúlya megbomlik, a hajlító-feszítő izmok munkája nem megfelelő, emiatt az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed.

Flipflop viselése közben ahhoz, hogy a papucsod a lábadon maradjon extra munkát kell végeznie a lábujjaidnak és ez idővel kalapácsujj kialakulásához vezethet.

Lelassít és befolyásolja a testtartásod

Egy amerikai tanulmány szerint a flipflopot viselők kisebb lépésekben haladnak, mint azok, akik szandálban, vagy cipőben járnak.

Ha a lapostalpú papucsod nem veszi fel a lábad ritmusát, azaz nem úgy hajlik, mintha mezítláb sétálnál, az megváltoztatja a helyes testtartást.

Gyulladást okozhat

A hosszanti lábboltozat megtartásában nagyon fontos szerepet játszik egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése fájdalomhoz, gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig úgynevezett talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Erre a lúdtalpasoknak különösen figyelniük kellene.

Súlyosbíthatja a bütyköt

Mint azt már korábban említettük a flipfopban a lábujjakra extra teher hárul.

A kapaszkodó lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által bütyök is kialakulhat, illetve a már meglévő bütyök súlyosbodhat és fájdalmassá válhat.

Mérgező anyagokat tartalmazhat

A flipflopod műanyag pántjainak anyaga lehet latex, amelyre sok ember allergiás, vagy BPA-t (egy különféle rákok kialakulásával kapcsolatba hozott vegyületet) tartalmazó műanyag.

De ugye nem szeretnéd, hogy a lábujjaidon keresztül mérgek szívódjanak fel a szervezetedbe? 

Inkább legközelebb, mielőtt a papucsodba bújsz, jusson eszedbe, mekkora kockázatot vállalsz ezzel, és válassz helyette inkább egy megfelelő tartást biztosító szandált, vagy egy jól szellőző vászoncipőt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást