Az alváshiány tönkreteszi a párkapcsolatodat – Az okai

Az alváshiány tönkreteszi a párkapcsolatodat – Az okai

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az alváshiány tönkreteszi a párkapcsolatodat – Az okai

Megfelelő alvás nélkül azonban olyan, mintha egy jeges folyóba pottyannánk: a testünk minimálisra csökkenti a vérkeringést a végtagokban, és átmegy túlélő üzemmódba, a belső szerveket igyekszik melegen tartani.

Ha nem alszunk jól, az agyunk az elemi szükségleteink kielégítésére koncentrál: ételhez jutni, üríteni, átvészelni a napot – állítja W. Christopher Winter, neurológus.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az olyan feleslegesnek tűnő cselekményekre, mint a partnerünkkel való beszélgetés, társasági élet, házimunkák és szórakozás, nem jut energia. Nem véletlen az állítás, hogy az alvás jóval komolyabb szerepet játszik a párkapcsolatunkban, mint gondolnánk.

Bolhából elefántot csinálunk?

Egy hosszú, fárasztó éjszaka után bizonyára mindenki érezte már, hogy csak szeretne bedőlni az ágyba, és aludni egy jót. Ha azonban nem tudunk egy jót aludni, az agyunknak az a része, amelyik összeköti az érzéseinket az emlékeinkkel – az amygdala – nem működik rendeltetésszerűen. Ez azt jelenti, hogy az agyunknak ez a része több vagy kevesebb neurotranszmittert termel, ami a szakember szerint azzal jár, hogy túlreagálunk dolgokat, vagy észre sem vesszük, tudomást sem szerzünk bizonyos érzésekről.

Egy 2013-ban végzett kutatás kimutatta, hogy stressz hatására a rosszalvóknál az amygdala rendellenes működése akár depressziót is előidézhet.

Azaz, ha deprimáltak, netalán álmosak vagyunk, valószínűleg jóval könnyebben túlreagálunk olyan szituációkat, amelyek normál esetben nem zavarnának – mondja Jennifer L. Martin, klinikai szakpszichológus, alvásspecialista.

A kisebb problémák nagyobbnak tűnnek, a reakcióink felerősödnek, és egyes kutatások szerint gyakrabban érezzük magunkat szomorúnak, nyomottnak, idegesnek, ha nem alszunk eleget.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást