Az alvás fázisai

Az alvás fázisai

Címlap / Stílus / Arc / Az alvás fázisai

Ha az ember jól alszik egy éjszaka alatt, a tipikus nyolc-órás alvás során négy-öt alvási cikluson megy keresztül, míg eljön a reggel.

Éber fázis

A tested felkészül az alvásra. Ebben a fázisban még ébren vagy, de nagyon ellazult. Szemeid lehetnek nyitva vagy csukva.

Első alvási fázis – álmosság

Ez a fázis az éberség és az elalvás között lép fel. 10 másodpectől 10 percig tarthat. Légzésed lelassul és renszertelenné válik. Ebben a fázisban félig ébren vagy még, hiszen elég gyorsan tudsz még reagálni, ha megzavarnak. Még figyelmes vagy a körülötted levő dolgokra.

Második alvási fázis – könnyű alvás

A szemmozgás lassan abbamarad, a vérnyomás csökken, az izmaid még jobban ellazulnak. Valójában ennél a fázisnál kezdődik az alvás, mert ilyenkor már nem figyelsz a környezetre.

Harmadik és negyedik alvási fázis – mély alvás

Ebben a két, egymást követő fázisban (a negyedik fázis kicsit mélyebb) a tested regenerálódik, javítja a szöveteket, fejleszti a csont- és izomrendszert. A mély alvás fellendíti az immunrendszert és visszaadja a napközben elvesztett energiát. A mély avás 40-től 60 percig tart. Ha ebből a fázisból ébresztenek fel, legalább 20 másodpercbe telik míg rájössz hol vagy és mi történt.

Ötödik alvási fázis – REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás)

Az első REM fázis rövid, körülbelül kilenc percig tart. Azonban az éjszaka folyamán minden egymást követő REM fázis hossza megduplázódik. Ilyenkor a szemeid gyorsan mozognak különböző irányokba, bár agyad kizárja a külvilágot, folyamatosan dolgozik és elraktározza az emlékeket. Álmodsz is és, ha ilyenkor ébredsz fel tisztán emlékszel az álmodra. Valójában, a legtöbb ember a REM fázis alatt vagy után ébred fel. Ekkor vagy megfordulnak az ágyban vagy felkelnek és elkezdik a napot.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!