Álmennyezet egyedi világítási megoldásokkal

Álmennyezet egyedi világítási megoldásokkal

Címlap / Otthon / Dekor / Álmennyezet egyedi világítási megoldásokkal

Az álmennyezet szerepe

Az álmennyezet a hivatalos megfogalmazás szerint olyan építészeti egység, amely egy helyiség mennyezetének takarását, burkolását, leplezését oldja meg. Kiváló lehetőség a plafon esztétikai hibáinak eltakarására, vagy az adott szoba szebbé, hangulatosabbá tételére. Praktikus okokból is szükség lehet a felszerelésére: a nagy belmagasság csökkentése, a fűtési költségek mérséklése vagy az akusztikai problémák megoldása is indokolja az alkalmazását.

Irodaépületekben ezzel takarják a gépészeti egységeket, a kábelcsatornákat, magánlakásokban pedig ebben rejtik el az utólagosan beépített világítás nyomait. Egy jól kiépített álmennyezet elegáns, kifinomult, meghatározza a helyiség karakterisztikáját, de lehet visszafogott, szerény, szinte láthatatlan is.

Lakberendezési szempontból is hasznos, hiszen formájával, anyagával hozzájárul a belsőépítészeti design kialakításához. Emellett remek helyet biztosít a világításhoz, hiszen nemcsak megtartja a világítóeszközöket, csillárokat, függesztékeket, hanem ha kell, el is rejtheti a lámpákat és az azokhoz tartozó vezetékeket és vezérlőegységeket.

Hogyan lesz tökéletes az álmennyezet világítás LED lámpák használatával?

Az álmennyezet lehet lépcsőzetes, kerek, kazettás, sávos, szerelt, függesztett vagy dobozos. Nagy népszerűségnek örvend a kerek vagy a különböző formákat mutató álmennyezet, amelynek a közepéről egy csillár lóg – bár itt az eredeti födém is látható, látványos keretet fog adni a világítótestnek.

Ahhoz, hogy egy mennyezeti lámpa az álmennyezetben is megállja a helyét, több szempontnak is meg kell felelnie. Ha a világítóeszközt bele akarod süllyeszteni az anyagba, akkor figyelned kell a fényforrás hőkibocsátási jellemzőire. Erre tűzvédelmi szempontból van szükség, ezért a hőt is termelő hagyományos izzók helyett mindig LED fényforrásokat használj. 

Sokan szeretik a spotlámpákat, amelyek LED fényforrással működnek, mert jelentős energiamegtakarítás érhető el a használatukkal. A fix vagy a billenthető spotkeretek segítségével általános és kiemelő világítást is készíthetsz. Ráadásul a keret kiválasztásakor még az egyéni elképzeléseidet is bevetheted, hiszen alapanyag és szín tekintetében sokféle lehetőség közül választhatsz. Léteznek króm, szálcsiszolt króm, fekete és fehér, de arany, réz, bronz és többszínű spotkeretek is.

A LED technológia alkalmazása mellett kényelmi szempontok is szólnak. A LED lámpák hosszú élettartammal rendelkeznek, strapabírók, nem igényelnek költséges és bonyolult karbantartást vagy gyakori cserét. Akár 50.000 üzemórát is kibírhatnak, legyen szó a LED-es spotlámpákról, LED-es mennyezeti lámpákról vagy az egyre gyakrabban alkalmazott LED csíkokról.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást