Így állj talpra a nehéz helyzetek után! – Pszichológus szakértő tanácsai

Így állj talpra a nehéz helyzetek után! – Pszichológus szakértő tanácsai

Címlap / Életmód / Egészség / Így állj talpra a nehéz helyzetek után! – Pszichológus szakértő tanácsai

A fájdalom, a veszteség mindannyiunk életének a velejárója, amelyek esetében normális, hogy egy ideig önsajnálatba burkolózunk, gyászolunk. Viszont el kell fogadnunk azt a tényt is, hogy az élet megy tovább, hiába ért minket veszteség, és újra össze kell szednünk magunkat, bármennyire is nehezünkre esik. Egy pszichológus szakértőt kérdeztünk arról, hogyan állhatunk talpra az ilyen életesemények után, és hogyan találhatjuk meg ehhez a megfelelő erőt.

Minél nagyobb a veszteség, amit az ember elszenved, illetve minél nagyobb horderejű változás után szükséges újra kezdeni, annál hosszabb időt vesz igénybe az a folyamat, hogy újra talpra álljunk, hogy kilábaljunk ebből a helyzetből, Schrammel Ivett pszichológus, NLPt terapeuta szerint.

– A legnagyobb veszteség egy szerettünk elvesztése, ez esetben a gyász elhúzódhat 1-2 évig is, egészséges esetben, zavartalan gyászfeldolgozás mellett. Ha a feldolgozás valamelyik fázisban elakad, az a folyamat még hosszabb időt vehet igénybe. Ha elvesztettünk egy számunkra fontos valakit, tudnunk kell, hogy bár ő fizikailag már nem része az életünknek, az értékei, melyeket képviselt, melyeket átadott nekünk az együtt töltött idő alatt, velünk maradnak, bennünk élnek tovább – magyarázta a szakember.

Komoly stresszt okozhat a haláleset mellet a válás, a munkahely elvesztése, egy-egy súlyos testi vagy lelki betegség, baleset, műtét elszenvedése is, de stresszt jelentetnek a jelentősebb költözések, a nagykorú gyerekek kirepülése a családi fészekből, és a nyugdíjazás, gyerekek esetében pedig az iskolaváltás is, hiszen minden ilyen esemény változást okoz az életkörülményekben, melyekhez igazodni kell.

– Minden esetben személyiség és szituációfüggő, hogy ki milyen gyorsan tud talpra állni élete nagyobb változásai után: minél stabilabb a személyiség, minél erősebb az úgynevezett pszichológiai immunrendszere, minél hatékonyabb megküzdési stratégiákat birtokol, annál könnyebben és gyorsabban alkalmazkodik a megváltozott feltételekhez – árulta el Schrammel Ivett.

Meg kell találnunk a belső motivációinkat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni: ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erősen motiváló jövőkép kialakítása.

Erőt ad a korábbi továbblépés emléke

A terapeuta szerint egy-egy lelkileg megterhelőbb esemény után érdemes végiggondolni, hogy hány nehéz helyzeten jutottunk már túl életünk során, és hogy mi segített nekünk akkor.

– Mások is talpra álltak már ilyen nehéz szituációkat követően, az ő példájukból is erőt meríthetünk. Meg kell találnunk a belső motivációinkat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni: ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erősen motiváló jövőkép kialakítása – tanácsolta a szakértő.

Így állj talpra a nehéz helyzetek után! - Pszichológus szakértő tanácsai

Abban, hogy talpra álljunk, sokat segíthet az elfogadó, megértő, támogató környezet: a családtagok, barátok. Ha ilyen támogató környezettel nem rendelkezünk, és úgy érezzük, egyedül képtelenek vagyunk az újrakezdésre, mindenképp érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, aki segít megtalálni a belső motivációinkat, segít aktiválni az újrakezdéshez szükséges belső erőforrásainkat, akinek segítségével szemléletet válthatunk a pszichológus szerint.

Egy vonzó jövőkép

A szakembert kérdeztük arról is, hogyan találhatjuk meg magunkban a kellő erőt, hogy felálljunk egy nehéz helyzet után. Elmondása alapján először is mindig könnyebb valami felé mennünk, mint valamitől el.

– Éppen ezért sokszor nem elegendő motiváció, hogy túl akarunk jutni egy nehéz helyzeten, tudnunk kell azt is, hogy hova akarunk eljutni, hogy miért érdemes talpra állni. Látnunk kell lelki szemeink előtt egy vonzó jövőképet, arról az időszakról, amikor már meghaladtuk a problémát, kikerültünk nehéz helyzetünkből. És el kell hinnünk, hogy ez elérhető, megvalósítható, hogy képesek vagyunk rá. Hit nélkül semmi sem működik, valójában minden „fejben dől el” – magyarázta Schrammel Ivett.

Ezután meg kell keresnünk és aktivizálnunk a bennünk található, ehhez szükséges erőforrásainkat: képességeinket, jellemvonásainkat, tudásunkat, tapasztalatainkat.

– Ezek a belső erőforrások mindenki számára elérhetők vagy megteremthetők. Számításba kell vennünk az elérhető külső erőforrásokat, esetleges külső segítséget is. Végiggondolni, hogyan tudjuk ezeket elérni, segítségül hívni, és végül a tettek mezejére is kell lépnünk fogalmazott a terapeuta.

A szakértő szerint a fájdalom az életünk része, elkerülni nem lehetséges, mindenkit érnek veszteségek, kisebb nagyobb sorscsapások.

Az életben csak a változás állandó, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ezekhez a változásokhoz.

– Ha egy életterületen aktuálisan nehézségeink is vannak, újra kell építeni ezt a területet az életünkben – más életterületeink még jól funkcionálhatnak. Ezekből a jól működő területekből töltekezhetünk, erőt meríthetünk. Egy veszteség után érdemes végiggondolni, hogy mennyi értékes kapcsolat van még az életünkben, a jelenünkben – tette hozzá a pszichológus –, ezek a kapcsolatok erőt adhatnak a továbblépéshez.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!