Család / Életmód

Allergiás vagy a kutyaszőrre?

Allergiás vagy a kutyaszőrre?

Kellemetlen tünetek kínoznak, és úgy gondolod, hogy talán a kedvenced mancsa van a dologban? Most megtudhatod, mi fán terem az allergia, mi okozza pontosan, s mit tehetsz a megelőzés érdekében!

Mi okozza?

Az allergiás reakciók különböző molekulák, főleg proteinek váltják ki, melyeket allergéneknek is szokás nevezni. Minden kutyának találhatók ilyenek a bőrén, a nyálában és a vizeletében.
Nem számít, hogy milyen hosszú a szőre, vagy milyen a fajtája: százszázalékosan hipoallergén, azaz „allergiamentes” eb nem létezik.

Elhalt hámsejtek

Allergiás vagyok a kutyaszőrre” – mondjuk mindennapi beszélgetéseink során, mert furcsa lenne az elhalt hámsejtekre hivatkozni. Pedig a bunda hossza egyáltalán nem számít: kizárólag a bőr felületéről leváló, fölösleges szövetek jelentenek gondot a kültakarón.
Előfordulhat, hogy valakinél csak a kutyanyál vált ki erős immunválaszt, míg mások kizárólag akkor tüsszögnek, ha kedvencük éppen vedlik.

Ideális fajták

A kutyák szőrzete folyamatosan megújul. Amikor vedlenek, a szálakra tapadva távoznak az elhalt hámsejtek is. Így tehát adott az összefüggés, hogy minél kevesebb szőrt hullajt a négylábú, annál kevésbé allergén.
A portugál vízikutya, a bedlington terrier, a bichon havanese, a palotapincsi, az ír spániel, a kerry blue terrier, a máltai selyemkutya, a pudli, a schnauzer és a kínai kopaszkutya kevesebb aljszőrzetet veszít.
 

Ám a legújabb nézetek szerint a kutya egyéni jellemzői sokkal inkább számítanak, mint a fajtája. Az viszont biztos, hogy a korpásodásra hajlamos szőrű egyedek több allergént bocsátanak a környezetükbe. Ilyen a cocker spániel, a basset hound, a terrier, a vizsla és a németjuhász.

Dizájner kutyák

A tenyésztők folyamatosan kísérleteznek, hogy új fajtákat hozzanak létre.
A labrador és a pudli keresztezéséből született „labradoodle” is viszonylag biztonságosnak mondható allergiaszempontból, ám a természet kiszámíthatatlansága révén előfordulhat, hogy két kevésbé vedlő ebtípus tagjainak utódja mégis erősen allergén lesz.

Kép forrása: Wikipedia Commons

Tényleg csökkenthető a kockázat?

Bár a szakértők többsége egyetért abban, hogy a kevésbé vedlő fajták enyhe allergia esetén kockázatmentesen tarthatóak, egy 8 fajtából származó, 288 kutyát vizsgáló tanulmány kimutatta: csak a labrador jelent mérsékelt veszélyt, míg a pudli és a yorkshire terrier éppolyan allergén.

A poratka a hibás?

Ha folyton tüsszögsz, nem biztos, hogy a kedvenced a hibás. A poratkák számítanak a leggyakoribb allergénnek, amelyek szívesen időznek ott, ahol a kutyád.
 
Egy friss tanulmány szerint a kutyafekhely évenkénti cseréje, illetve jól szellőző helyre tétele máris sokat segít.

Az allergia tünetei

Köhögés, orrfolyás, tüsszögés, bőrreakciók, szemviszketés és könnyezés – ezek a leggyakoribb panaszok. Gyanú esetén az orvos vérvétellel és bőrteszttel derít fényt a betegségre, s megállapítja, pontosan mi okozza a panaszokat. Amennyiben kiderül, hogy tényleg a kutyus a ludas, akkor sem biztos, hogy meg kell válnod tőle.
Az állatszőr-allergia átlagosan a gazdik negyedénél van jelen. A kellemetlenségek jelentősen visszaszoríthatóak, ha az állat nem jár a hálószobában és kint játszik, valamint rendszeres fürdetés történik. A simogatás után történő kézmosás pedig alapvető higiéniai előírás – nem csak allergiások számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást