Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik valójában a laboratóriumban?

Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik valójában a laboratóriumban?

Címlap / Stílus / Arc / Az állatokon tesztelt sminkek nyomában: mi történik valójában a laboratóriumban?

Jó látni, hogy a világon milyen sokan ébrednek rá arra, milyen fontos az élőlények és a természet megóvása. Egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, bizonyos ruhamárkák már elkezdtek alternatív módszereket találni a környezetbarát előállításra, és az állatvédelemre is nagyobb hangsúly helyeződik. De még így is akadnak olyan márkák a világon, amelyek a sminkek és rúzsok teszteléséhez különböző állatokat vesznek igénybe. És hogy mi történik a laboratóriumban, azt csak kevesen tudják…

Rémisztő számok

A HSI oldal információi szerint egyetlen év alatt nagyjából 100.000-200.000 állat szenved a kozmetikai kísérletek miatt, amelyek nagy része el is pusztul a folyamat végére.

Ezek többnyire nyuszik, tengeri malacok, hörcsögök, egerek és patkányok; kutyákat és majmokat tilos ilyesfajta kísérletek során használni.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy miattuk nem kell aggódni, szimplán csak más fajta tesztelések során alkalmazzák őket.

Ami egy laboratóriumban történik

Mindannyian hallottunk már az állatkísérletekről, de az, hogy mi történik a négy fal között, már kevésbé köztudott.

Egy kozmetikai termék tesztelésénél sokszor az történik, hogy egy nyuszi szőrét leborotválják, és a bőrébe dörzsölik a tesztelni való sminket.

Ha nem ezt teszik, akkor a szemébe cseppentenek belőle, hogy lássák, miféle irritációt képes okozni.

Ezt aztán megismétlik, néha heteken, olykor pedig hónapokon át, hogy megnézzék, hosszabb távon okoz-e például rákot, vagy meddőségi gondokat.

És a probléma az, hogy ez a fajta kísérlet még a „szerencsésebb” verzió

Az állatok többsége nem éli túl

Néhány tesztelés során például azt próbálják kideríteni, lenyelve mi az a mennyiség, ami halált okoz.

És ez azt jelenti, hogy a sminkterméket megetetik az állattal, ami komoly fájdalmakat okozhat: belső vérzést, a szervek súlyos sérülését, vakságot.

A tesztek során pedig tilos alkalmazni bármiféle fájdalomcsillapítót, mert az megváltoztatná a kísérlet által mért eredményeket.

Ha pedig egy állat mégis túléli a teszteket, valószínűleg annyira sérültté válik, hogy kénytelenek elaltatni.

Miért kell egyáltalán állatkísérlet?

Majdnem minden esetben a kozmetikai vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy eldöntsék, szeretnének-e állatkísérleteket végezni, vagy sem.

Hogy miért határoz valaki mégis úgy, hogy élőlényeken próbálja ki a termékeket?

Általában azért, mert sokan igyekeznek új alapanyagokat belevonni a sminkek készítésébe, köszönhetően az egyre nagyobb konkurenciának, azonban ezek az összetevők nagyon veszélyesek is lehetnek.

Emiatt kénytelenek kideríteni, milyen hatással vannak egy élő szervezetre, amihez igénybe veszik az állatokat.

Van, ahol kötelező, máshol már tilos

Természetesen van lehetőség úgy kipróbálni a kozmetikai termékeket, hogy ne sérüljenek állatok, de mivel ez a terület csak az utóbbi időben kapott nagyobb reflektorfényt, még nincs mindenféle tesztre alternatív verzió.

Valójában viszont, ha a legtöbben megmaradnának a már ismert alapanyagoknál, nem lenne szükség arra, hogy élőlényeken teszteljék ki a mellékhatásokat.

Leszámítva bizonyos országokat, ugyanis akadnak olyan helyek, ahol az állatkísérletek tényleg kötelezőek.

A jó hír viszont, hogy egyre több ország dönt inkább a betiltás mellett. Az unió területén például már 2004 óta tilos az állatokon való kísérletezés kozmetikai célokra.

Források:
hsi.org, peta.org

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást