Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

Számos olyan lehetőséggel élhetsz, amik házhoz csábítják a legkülönfélébb bogarakat, rovarokat és persze a madarakat, apróbb gerinceseket. Ezzel a kert még vonzóbb, hívogatóbb lesz mindenki számára, hiszen élettel, plusz látnivalókkal telik meg. De hogyan lehet állatbarát akár a házad előtti aprócska kert is?

Nem kell a zűrzavar

Először is oszlassuk el a tévhitet, miszerint az állatbarát kertnek feltétlenül színesnek, már-már zavaróan vadnak kell lennie. Akár egy-egy színre is korlátozhatod a palettát sőt, már néhány növényfajta is elég lehet ahhoz, hogy több rovar kezdje el látogatni az otthonodat.

A beporzók számára nagyon népszerű pl. a lila és a kék minden árnyalata, így ezekre a színekre alapozva is összeválogathatod a kertedben elültetésre szánt növényeket. Az ibolyák, levendulák, kékszakállak éppúgy vonzzák a rovarokat, mint az orgonák, vagy éppen az aliumok.

Természetesen annak sincs akadálya, hogy számos változatos árnyalatú virágot ültess el a kertedben, de nem muszáj csak azért a szivárvány összes színét felsorakoztatnod, mert szeretnél állatbarát kertet kreálni az otthonodban. 

Könnyű elveszni a növények garmadájában, főleg akkor, ha a vadvirágok is bekerülnek a képbe. Ahelyett, hogy benyomásszerűen, találomra vásárolnál, először is alaposan szűkítsd le a kört a kerted adottságait tekintve: sok-sok virág kiesik az alternatívák közül annak függvényében, hogy napos, árnyékos, meszes, vagy éppen homokos a talaj a kertedben.

Számít a szélvédettség, az átlagos hőmérséklet, a vízellátottság is… Ezután sokat segítenek a címkék, ugyanis a legtöbb növény csomagolásán rovarbarát logók jelölik a nektárban gazdag növényeket. 

Futtasd fel a virágokat!

A buja hangulat érdekében elengedhetetlenek a futónövények – ezeket szinte bármire felfuttathatod a kertedben. Akár egy kis fészer, akár a lépcsőkorlát, vagy csupán egy önállóan felállított kiskapu szolgálja ezt a célt, a futónövényekkel nem tudsz melléfogni.

A rovarokat csak úgy vonzzák az akácok, így a lilaakác, a wisteria biztos befutó. Hasonlóan jó választás lehet a trombitafolyondár és klemátisz, de az egynyári hajnalka iránt is érdeklődnek a rovarok.

Ha pedig garantált sikerre vágysz, akkor a futólonc lesz a legjobb barátod. Ez a növény nem csupán felfelé fut, hanem talajtakaróként is tökéletes, ráadásul egyenesen bódító illattal örvendeztet majd meg téged, és az összes apró látogatgatódat egyaránt.

Zegzugos megoldások

A sziklakertek legnagyobb előnye, hogy a csodaszép kövek között olyan növények tudnak megbújni, amik rendkívül igénytelenek – így aztán kezdő kertészek számára is ideálisak lehetnek. Az aprócska élőlények szempontjából ugyancsak hasznot hajtanak, hiszen a kövek, sziklák között megbújhatnak, áttelelhetnek a rovarok, fejlődhetnek a hernyók.

Az alpesi évelők nem csak látványra gyönyörködtetnek minket, könnyen áttelelnek nálunk, így a hideg hónapokban legalább olyan jó menedéket biztosítanak a rovarok és apróbb rágcsálók, valamint a madarak számára, mint az örökzöldek és a tömött sövények – utóbbiakra ugyancsak érdemes gondolnod, ha állatbarát kertben gondolkozol.

Praktikus kiegészítők

Az állatbarát kerteket nem csak a növények teszik vonzóvá a látogatók számára. A kihelyezett madáretetők, fészkelő helyek óriási segítséget nyújtanak a szárnyasok számára. Hasonlóan sokat jelentenek az itatók, amikbe érdemes kisebb-nagyobb köveket, esetleg faágakat, mohákat tenni, így nem csak a madarak, hanem a rovarok is oltani tudják a szomjukat belőlük.

Utóbbiak számára rovarhoteleket is elrejthetsz: ezeket házilag is könnyű elkészíteni, de az elmúlt hónapokban elterjedtek hobbiboltokban, így készen is beszerezhetővé váltak. 

Kiegészítőként szóba jöhet egy kisebb kerti tó is, amit jelentősebb alapterület hiányában akár egy méretesebb dézsával is kiválthatsz. A víz természetes módon vonzza a vadvilágot, a rovarokat, a madarakat és kisebb gerinceseket, esetleg hüllőket csábít a környékre. Próbáld a tavacskát a lehető legjobban beilleszteni a környezetébe, lágyítsd a széleit ültetéssel, vízinövényekkel, sziklákkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást