Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Káprázatos állatbarát kertek – Kertépítő trükkök a legkisebb kertekre is

A vadvilágot támogató, természetes stílusú kertek egyre népszerűbbek és nélkülözhetetlenebbek, ráadásul a különleges megoldások nem csak a vidéki otthonok privilégiumai.

Számos olyan lehetőséggel élhetsz, amik házhoz csábítják a legkülönfélébb bogarakat, rovarokat és persze a madarakat, apróbb gerinceseket. Ezzel a kert még vonzóbb, hívogatóbb lesz mindenki számára, hiszen élettel, plusz látnivalókkal telik meg. De hogyan lehet állatbarát akár a házad előtti aprócska kert is?

Nem kell a zűrzavar

Először is oszlassuk el a tévhitet, miszerint az állatbarát kertnek feltétlenül színesnek, már-már zavaróan vadnak kell lennie. Akár egy-egy színre is korlátozhatod a palettát sőt, már néhány növényfajta is elég lehet ahhoz, hogy több rovar kezdje el látogatni az otthonodat.

A beporzók számára nagyon népszerű pl. a lila és a kék minden árnyalata, így ezekre a színekre alapozva is összeválogathatod a kertedben elültetésre szánt növényeket. Az ibolyák, levendulák, kékszakállak éppúgy vonzzák a rovarokat, mint az orgonák, vagy éppen az aliumok.

Természetesen annak sincs akadálya, hogy számos változatos árnyalatú virágot ültess el a kertedben, de nem muszáj csak azért a szivárvány összes színét felsorakoztatnod, mert szeretnél állatbarát kertet kreálni az otthonodban. 

Könnyű elveszni a növények garmadájában, főleg akkor, ha a vadvirágok is bekerülnek a képbe. Ahelyett, hogy benyomásszerűen, találomra vásárolnál, először is alaposan szűkítsd le a kört a kerted adottságait tekintve: sok-sok virág kiesik az alternatívák közül annak függvényében, hogy napos, árnyékos, meszes, vagy éppen homokos a talaj a kertedben.

Számít a szélvédettség, az átlagos hőmérséklet, a vízellátottság is… Ezután sokat segítenek a címkék, ugyanis a legtöbb növény csomagolásán rovarbarát logók jelölik a nektárban gazdag növényeket. 

Futtasd fel a virágokat!

A buja hangulat érdekében elengedhetetlenek a futónövények – ezeket szinte bármire felfuttathatod a kertedben. Akár egy kis fészer, akár a lépcsőkorlát, vagy csupán egy önállóan felállított kiskapu szolgálja ezt a célt, a futónövényekkel nem tudsz melléfogni.

A rovarokat csak úgy vonzzák az akácok, így a lilaakác, a wisteria biztos befutó. Hasonlóan jó választás lehet a trombitafolyondár és klemátisz, de az egynyári hajnalka iránt is érdeklődnek a rovarok.

Ha pedig garantált sikerre vágysz, akkor a futólonc lesz a legjobb barátod. Ez a növény nem csupán felfelé fut, hanem talajtakaróként is tökéletes, ráadásul egyenesen bódító illattal örvendeztet majd meg téged, és az összes apró látogatgatódat egyaránt.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»