Ez az állat nincs is! 5 faj, amiről még nem hallottál

Ez az állat nincs is! 5 faj, amiről még nem hallottál

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ez az állat nincs is! 5 faj, amiről még nem hallottál

A világ egy csodálatos hely. Mennyi véletlen körülmény együttállása kellett ahhoz, hogy megszülessen a földi élet! És vajon milyen különös csillagzat állhatott az égen, amikor megjelentek olyan fajok, mint a hondurasi fehér denevér, vagy éppen a jávai kancsil? Nem tudjuk, de mindenesetre örülünk, hogy így lett!

Hondurasi fehér denevér

Kamaszkoromban volt az iskolatáskámra akasztva egy szőrmók plüssállat, sárga tányérfülekkel és különös orral. Én nemes egyszerűséggel Sir Móknak neveztem, és tíz évet kellett várnom, hogy megtudjam, minden bizonnyal egy hondurasi fehér denevér stilizált mását hordtam magammal.

A latinul a Ectophylla alba névre hallgató aprócska állat eleve úgy néz ki, mint egy vattapamacs, amire sárga füleket ragasztottak, de a szarvacskaszerű orral tényleg szürreális látványt nyújt.

A trópusi felhőszakadástól úgy védi magát, hogy levelekből sátrat épít – nem csak aranyos, de fondorlatos kis állat is!

Jávai kancsil

A latinul Tragulus javanicus néven emlegetett állat leginkább úgy néz ki, mint egy aranyhörcsög és egy őz titkos szerelemgyereke. A jávai kancsil Kína déli részén, valamint Malajziában, Szumátrán, Borneón és Jáván őshonos.

Súlya mindössze 1-2 kilogramm, így minden bizonnyal ő is tudja magáról, hogy a testközeli harcokban kevés esélye van, de ez nem riasztja vissza attól, hogy egy igazán stílusos védekezési taktikát válaszon: ha veszélyt észlel, megmerevedik, a földre veti és halottnak tetteti magát, majd a megfelelő pillanatban felugrik, támadóját leköpi (!), és gyorsan elillan.

Maláj cibetmacska

Ha hallottál már a maláj cibetmacskáról, akkor az azért lehet, mert ő az, aki a méregdrága cibetkávét saját emésztőrendszerével… nos, mondjuk úgy, nemesíti.

Ez már önmagában is érdemessé teszi arra, hogy felkerüljön a listánkra, de a cibetmacskának azért a külseje sem mindennapi. Ha az indonéz erdőket róva egyszer csak meglátnánk a 62-66 centiméter hosszú testet, amit 28-35 centiméter hosszú, sötét sávokkal gyűrűzött farok követ, lehet, hogy picit megrettennénk.

Másnak is az az érzése, mintha legalább 3 másik állatból varrták volna össze ezt a szépséget?

Axolotl

Az axolotl elnevezése a hiedelem szerint a a halál és az újjászületés kutya alakú istenére utal. Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy axolotl által hozott emberi csontból teremtették újra őket.

Ez nem hangzik valami vidáman, így különösen meglepő, hogy ez a fura kis kétéltű olyan, mintha egyfolytában mosolyogna.

Lehet, hogy azért, mert tudja magáról, hogy a farkos kétéltűek rendjébe, és a harántfogúgőte-félék családjába tartozó faj, ami szerintünk is viccesen hangzik.

Lapátfülű róka

A Szudán déli részétől Tanzánia délnyugati részéig, és Namíbiától Dél-Afrika középső részéig őshonos lapátfülű rókát a háta mögött szokás kanálfülű kutyaként is emlegetni, de ezt nem szereti, ezért jobb, ha a szemébe nem mondod.

Arra persze kevés az esély, hogy mondjuk kedden reggel, munkába menet összetalálkoztok, de az állatkertekben is ritkán tartott fajból Európában is él 70 példány, közülük kettő a Szegedi Vadaspark lakója.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást