Az álláskeresők 6 városi legendája, amit senkinek sem szabadna elhinnie

Az álláskeresők 6 városi legendája, amit senkinek sem szabadna elhinnie

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Az álláskeresők 6 városi legendája, amit senkinek sem szabadna elhinnie

Állást keresni soha sem egyszerű időszak, legyen az ember pályakezdő, vagy tapasztalt. A tanácsok segíthetnek, de nem kell mindent elhinned, amit hallasz, mert sok olyan városi legenda vagy tévhit kering az álláskereséssel kapcsolatban, ami csak távolabb visz a céljaidtól.

Költözz nagyobb városba, ott több a lehetőség!

Az igaz, hogy egy nagyobb városban több jogászra van szükség, mint mondjuk egy kisebb megyeszékhelyen, de éppen ezért többen is mennek oda, ugyanazzal a tervvel, mint te.
Ha még nem tudod, hol szeretnél letelepedni, akkor ne csak a fővárosra fókuszálj, maradj nyitott a vidéki településekre is, ahol talán kevesebb állást hirdetnek meg, de ezekre kevesebb a jelentkező is.

Az egyetemi állásbörzék a legjobb helyek, hogy pályakezdőként állást keress

Ha egy multinál szeretnél dolgozni, és ennek megfelelő diplomával rendelkezel, akkor van benne igazság. De ne feledd, hogy ezekre a rendezvényekre többnyire a nagyobb, versenyszférában tevékenykedő vállalatok érkeznek.
Az állami, illetve nonprofit szervezetek ritkán képviseltetik magukat, ahogyan a kisebb kreatív ügynökségek sem feltétlenül itt keresik a következő titánjaikat, így ha inkább erre a területre felel meg a diplomád, akkor ne az állásbörzékre alapozd a jövődet.

Minél több helyre jelentkezek, annál nagyobb az esélyem, hogy felvesznek

Egy elküldött e-mail nem kerül semmibe, de tartsd szem előtt, hogy a tucatnyi sablonlevél helyett, amit kiküldesz, sokkal többet ér néhány, de kifejezetten a céget és a betöltött pozíciót megcélzó motivációs levél, amivel kitűnhetsz a jelentkezők tömegéből.
Jelentkezéskor ne a mennyiségre, inkább a minőségre utazz!

Neked kell keresni, mert az állás nem talál rád!

Természetesen nem lehet ölbe tett kézzel várnod a munkáltatók jelentkezését, de miközben a jelentkezéseidet küldöd ki, látogass el néhány karrier oldalra, ahol lehetőség van az önéletrajzod feltöltésére is.
A LinkedIn például egy olyan közösségi oldal, ami kifejezetten szakmai köröket köt össze. Érdemes itt is kialakítanod egy igényes profilt, mert kamatoztathatod a kapcsolataidat.

Csak az számít, hova jártál főiskolára

Sokan követik el azt a hibát, hogy miután bekerültek egy jó főiskolára vagy egyetemre, csak a tanulásra fókuszálnak, és abban bíznak, hogy a jó jegyek és a diploma majd elég lesz ahhoz, hogy kapkodjanak értük az álláspiacon.
Persze, pályakezdőként ez nem egy utolsó szempont, de a legtöbb munkáltató sokkal jobban örül egy olyan jelentkezőnek, aki legalább gyakornokként dolgozott már valahol, mint annak, akinek csupa ötöse van, de nem biztosak benne, hogy tud például csapatban dolgozni, vagy elfogadja a főnöke kritikáját.
A tanulás mellett ezért mindenképpen időt kell fordítani a tapasztalat szerzésre is, amely bizonyos esetekben a jegyeknél, sőt, akár a diploma megléténél vagy hiányánál is fontosabb lehet.

A válság alatt úgysem vesznek fel senkit

Ez egy olyan tévhit, amivel sok álláskeresőt riogatnak, de csak a kedvedet veszi el, és frusztráltabbá tesz. Ne hagyd, hogy ez a negatív hozzáállás befolyásoljon, a működő cégeknek most is szükségük van munkaerőre, most is van, aki nyugdíjba megy, aki szülési szabadságra megy, aki külföldre költözik – az ő helyükre új ember kell.
Sőt, válság ide vagy oda, vannak cégek, akik most is növekednek, terjeszkednek, és így új pozíciók is születnek. Ne add fel a keresést!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!