Család / Életmód

4 alig észrevehető jel, hogy a kutyád rossz kedvű és segítség kell neki!

4 alig észrevehető jel, hogy a kutyád rossz kedvű és segítség kell neki!

Csak nagyon kimerült a sétában, esetleg kicsit lustább lett a melegtől? Vagy azért hever egész nap, mert nem érzi jól magát? Bármilyen okos is a kutyád, nem tud szólni róla, ha valamiért nem érzi jól magát, így neked kell észrevenned a tüneteket!

Nincs kedve ahhoz, amit korábban szeretett

Nem minden kutya rajong a labdázásért, és vannak, akik a sétából is a lehető leghamarabb szeretnének hazaérni a kanapéra – ahogy az emberek között, úgy a kutyák között is akad aktívabb és lustálkodósabb személyiség is, így az aktivitás hiánya önmagában nem feltétlenül jelez bajt.

Az viszont gyanúra adhat okot, ha a kutyád hirtelen elveszti az érdeklődését valami iránt, amit korábban szeretett csinálni.

Természetes, hogy például egy idősödő kutya már hamarabb elfárad, de akkor sem egyik napról a másikra hagy fel a kedvenc játékával.

Ha a változás nagyon hirtelen, vagy látszólag átmenet nélküli, lehet, hogy van valami a háttérben.

Váratlan agresszió

Kutyád egy igazi bújós, bűbájos tünemény, most mégis rád vicsorog, ha mellé ülsz a kanapén, vagy megpróbálod megvakargatni a füle tövét?

Ne feledd, hogy bármennyire domesztikáltak is, a kutya alapvetően mégis csak egy állat, belső ösztönökkel, aki a rossz kedvet és szomorúságot nem feltétlenül bánatosan csillogó szemekkel mutatja ki: az agresszió, a morgolódás éppen úgy jelezheti azt, hogy kis barátod valamiért szomorú.

Ha a viselkedés a semmiből tör elő, mindenképpen érdemes konzultálni egy kutyaiskolával is, de tartsd szem előtt, hogy a nevelés önmagában itt nem jelenthet megoldást, hiszen a kutyád nem „rossz”, hanem csak jelezni próbálja, hogy valami bántja őt.

Túlzásba vitt mosakodás

A kutyák (és egyébként a macskák is) nem kizárólag azért nyalogatják magukat, hogy megtisztítsák a szőrüket és a bőrüket, hanem azért is, mert utána rendszerint jobban érzik magukat, ahogyan te is jobban érzed magad egy kiadós zuhany után a nap végén.

Az állandó mosakodás ezért intő jel lehet: a kutyád megpróbál csinálni valamit, amitől jobban szokta érezni magát, de a dolog most nem válik be, ezért újra és újra és újra próbálja a dolgot… A megoldást persze a mosakodás nem hozza el, de ezzel próbálkozik, mert nincs jobb eszköze.

Neked viszont lehet, de ehhez meg kell találnod, mi okozza a kutyád szorongását!

Egyedül akar lenni

A kutya alapvetően egy szociális lény, ott szeret lenni, aludni, ahol a falkája többi tagja is tartózkodik.

Ettől persze előfordulhat, hogy elvonul valahová a lakásban, mert mondjuk éppen a másik szobába süt be a nap, és ő az ablak alatt akar szunyókálni égnek vetett lábakkal.

De ha látszólag minden ok nélkül kezdi el kerülni a társaságotokat, elbújik olyan helyekre, ahová korábban nem tette, vagy kimegy a szobából, amikor ti bementek, akkor már könnyen lehet, hogy valami nem stimmel a hangulatával.

Mit tehetsz?

Ha a kutyádon a rossz kedv jeleit tapasztalod, az első utatok mindenképpen az állatorvoshoz vezessen, aki egy rutin vizsgálattal ki tudja zárni, hogy a kutyának nincs-e valamilyen szervi elváltozása, panasza, ami miatt rosszul érezheti magát.

Ha ilyet nem talál, akkor jöhetnek a lelki okok: a depresszió ugyanis kutyák esetében is előfordulhat, és éppen olyan komolyan kell venni, mint az emberek esetében.

Az állatorvossal együttműködve mindent meg tudsz tenni azért, hogy a krónikus szorongás vagy rossz kedv elmúljon, de ha kell, a doktor akár gyógyszeres kezelést is felírhat.

A lényeg, hogy a kutyád újból jól érezze magát a bőrében!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást