Háztartás / Otthon

7 dolog, amire nem figyeltem oda, amikor albérletbe költöztem: meg is bántam

7 dolog, amire nem figyeltem oda, amikor albérletbe költöztem: meg is bántam

Az első a biztonság, éjjel-nappal

Valamiért minden albérletemnél azt feltételeztem, hogy biztonságos, egészen addig, míg egyszer egy egyébként térkép alapján jó környéken néztem lakást. Közel volt a villamosokhoz, zöldebb övezet, de mégsem túlságosan a város szélén; amikor viszont odaértem, teljesen ledöbbentem a helyzeten. Az utcán rengeteg telegraffitizett épület állt, kitört ablakokkal. Ahogy sétáltam a megállóból a társasház felé, több olyan ember mellett is elhaladtam, akikkel éjszaka nem szívesen találkoznék.

Már ekkor tudtam, hogy ha bulizni megyek, nem valószínű, hogy az éjszakai járattal haza merek jönni egyedül.

A lakás egyébként szuper volt, az ajtóra biztonsági rácsot is szereltek, de a tulaj maga is beismerte, hogy nem egy rablás történt az épületben, noha hozzátette, hogy „sosem ezen az emeleten”. Egyébként a neten van lehetőség megnézni, hogy mennyi betörés történt az adott címen. Így derült ki számomra, hogy nem is kevés. Még jó, hogy egy barátom szólt erről a lehetőségről, különben bizalmat szavazva a tulajnak, és nem foglalkozva a rossz jelekkel, még ki is vettem volna az amúgy meglepően olcsó garzonlakást. Már értem, hogy miért volt ennyire jó áron.

Mi lesz, ha tönkremegy valami?

Az albérleti szerződés általában mindent részletre kitér, de azért olvasd el párszor alaposan! Nekem például magától értetődő volt, hogy ha a mosógép tönkremegy, akkor a tulajdonos intézi a javítást, mert az övé, elég régi volt már, és én amúgy is csak bérlem a helyet. De amikor erre sor került, ő egyáltalán nem volt rugalmas.

Közölte, hogy mivel a beköltözésem után ment tönkre, biztos telepakoltam nehéz ruhákkal, és ez volt a baj, úgyhogy fizessem ki.

Amikor elmondtam, hogy ez nem opció, hozott egy nagyon régi, elég megbízhatatlannak tűnő centrifugát, hogy mossak kézzel, a többire meg itt van ez a gép. A szerződésünkben sajnos nem tértünk ki arra, hogy a tönkrement tárgyakat kinek a felelőssége javíttatni, így nem nagyon tudtam vele tovább vitatkozni erről.

diego_cervo/depositphotos.com

Amikor a fizetésre sor kerül

Az sem mindegy, hogy az anyagiakat hogyan intézitek. A legtöbb tulajdonos havonta egyszer eljön, és megnézi a lakás állapotát, miközben beszedi a bérleti díjat. Nekem viszont volt már olyan tulajom is, aki elvárta, hogy én vigyem házhoz, és olyan is, akit egy évig nem láttam, mert csak utalni kellett neki. Ha a tulaj házhoz jön, akkor fontos vele leegyeztetni, hogy mikor.

Sok bérleti szerződésben ott van, hogy minden hónap 3-án jön, és vannak, akik ezt nagyon-nagyon komolyan veszik, még akkor is, ha ez szombatra is esik, amikor te hazamennél a családodhoz vagy estig iskolában/munkában ülsz. Emiatt muszáj ott lenned, és átszervezni mindent, mert ő nem tér el a leírtaktól, ami ugye téged is köt. Erre is kérdezz rá, nehogy utólag szembesülj azzal, hogy miatta minden tervedet fel kell borítanod!

Ha később bejelentkeznél

Nagyon sok tulajdonos van még most is, akik nem engedik, hogy bejelentkezz ideiglenesen az albérletbe, mert úgy gondolják, emiatt nem tudnának kiköltöztetni, ha nem fizetsz. Ez hatalmas tévhit, hiszen a kettőnek semmi köze egymáshoz, azonban mint lakó, elég nehéz helyzetbe kerülsz, ha nem jelentkezhetsz be. Én erre sosem kérdeztem rá, hiszen diákként amúgy is hazajártam hétvégente.

Nem volt szükségem arra sem, hogy a leveleim (amik sose jöttek) az albérleti címemre érkezzenek. Egészen addig így voltam, míg egyszer nagyon beteg lettem, és esélytelen volt, hogy hazautazzak vidékre vonattal a háziorvosomhoz. Próbáltam elmenni ügyeletre, az albérlet közelében lévő háziorvoshoz, de számomra hihetetlen módon mindenhonnan elküldtek. Azt mondták, hogy mivel nem vagyok bejelentve, nem fogadnak, próbálkozzak meg másnap egy másik orvosnál. Ezt követően kérdeztem meg a tulajdonost, hogy bejelentkezhetnék-e a lakásba, aki szinte felháborodott a kérdésemen, és kerek-perec kijelentette, hogy nem. Gondold át, ez mennyire lehet fontos tényező számodra, és még a legelején kérdezz rá!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást