7 dolog, amire nem figyeltem oda, amikor albérletbe költöztem: meg is bántam

7 dolog, amire nem figyeltem oda, amikor albérletbe költöztem: meg is bántam

Címlap / Otthon / 7 dolog, amire nem figyeltem oda, amikor albérletbe költöztem: meg is bántam

Amikor felköltöztem Budapestre továbbtanulás miatt, még én is kollégiumban kezdtem. Két év alatt sikerült megtanulnom, mit jelent három olyan lánnyal megosztani egy pici szobát, akiket nem is ismerek, és teljesen más menetrend szerint éljük az életünket. A harmadik évben már úgy döntöttem, hogy keresek egy albérletet. Az azóta eltelt 8 évben laktam jó néhány helyen, többféle emberrel is. Volt, hogy egy barátnőmmel osztoztunk egy garzonon, és olyan is, hogy három fiúval éltem egy fedél alatt. Voltak nagyon rugalmas tulajdonosok, akikkel baráti lett a viszonyunk, és olyanok is, akikkel nagy veszekedések mellett bontottuk fel a szerződést.

Mindenki számára egyértelmű, hogy egy albérletnél fontos a szerződés, le kell egyeztetni, mennyi a kaució és mikor nem jár vissza, valamint az sem mindegy, ki a lakótársad. De elárulom, mi az a 7 dolog, amire én sajnos nem figyeltem oda, pedig az albérletkeresésnél elég fontos szempont lehet!

Ki lakik a szomszédban?

Ezen a téren nagyon balszerencsés vagyok, mert életem során jó párszor megjártam már a szomszédokkal. Az még a „hagyján” kategória, hogy volt az egyik felsőszomszédomnak három gyermeke, akik éjjel is szerettek ugrálni a padlón, mert az ember megérti, hogy a kisgyerekek egész egyszerűen hangosak. De volt olyan otthonom is, ahol a felettem lakó zeneiskolába járt, ezért minden nap dobolt (nem viccelek, néha éjjel is), mert készült valamilyen vizsgára.

A legrosszabb élményem viszont az volt, amikor kiderült, hogy a közvetlenül mellettem lakó házaspár kapcsolata elviselhetetlenül rossz. Minden nap ment az ordítozás, fenyegetőzés, sikítozás, én pedig sosem tudtam, hogy hívjak-e rendőrt, vagy inkább maradjak csendben?

Egyszer a lakótársammal fel is hívtuk a rendőrséget, akik, mint kiderült, elég gyakori vendégek náluk, de nem tudnak mihez kezdeni a veszekedéseikkel. Életem leghosszabb egy éve volt, míg végül lejárt a szerződésem, és elköltözhettem. Persze a szomszédod nem az elsődleges szempont egy albérlet választásánál, de ha egy meglévő lakóhoz költözöl be, aki már ott él egy ideje, érdemes rákérdezni nála, hogy mire számíthatsz.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Volt mostanában rovarírtás?

Lehet, hogy furcsának hangzik ez a kérdés, de életem során eddig két olyan albérletben is laktam, ahol a beköltözés után derült ki, hogy „ja, amúgy rengeteg a csótány/vörös hangya az épületben”. Persze a rovarirtókat kihívtuk rögtön, de ha a teljes épületben nem kerül sor erre, akkor sajnos a vezetékeken, csöveken, kis lyukakon át bejutnak az egyébként megtisztított lakásodba is. Én erre azóta mindig rákérdezek!

Együtt lakni egy barátnővel

Általában mindig ismeretlenek mellé költöztem be, és közben lettünk jóban, de egyszer megesett, hogy amikor megüresedett a szomszédos szoba, egy jó barátnőm beköltözött hozzám. Nagyon lelkesek voltunk amiatt, hogy majd milyen sokat fogunk filmezni és bulizni, de nem véletlenül mondják, hogy nem szabad összeköltözni a legjobb barátnőddel.

Hacsak nem ugyanannyira vagytok rendszeretőek és hangosak, őrületbe fogjátok kergetni egymást, amire a barátságotok is rámehet. Sajnos nálunk ez történt.

Nem jutottunk dűlőre a mosogatás terén, vagy hogy épp ki a soros a tisztítószerek vásárlásában. Míg én aludni akartam éjfélkor, nála még ott voltak a barátai, és ment a zene. Elég sokat veszekedtünk, és épp egy ilyen vitánk zajlott a takarítás miatt, amikor jött a tulajunk az anyagiak rendezésére. Mivel mindketten úgy gondoltuk, hogy a másiknak lenne dolga levinni a szemetet, elpakolni és mosogatni, egyikőnk sem tette meg, a tulajdonos pedig (amúgy érthető módon) kiakadt, és úgy döntött, hogy a két hónap múlva lejáró szerződésünket nem hosszabbítja meg. Úgyhogy nem csak a barátnőmmel váltunk el rosszban, de kereshettem új lakást is… Érdemes kétszer is meggondolni, mennyire fontos neked a barátságotok, és mennyire vagytok kompatibilisek egymással!

A cikk a következő oldalon folytatódik! A lapozáshoz kattints ide >>

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást