A magyarok szeretnek lakást vásárolni – De megéri megvenni?

A magyarok szeretnek lakást vásárolni – De megéri megvenni?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyarok szeretnek lakást vásárolni – De megéri megvenni?

Otthonról elköltözni, először belakni a saját kis lakásodat legalább annyira izgalmas, mint amennyire ijesztő és nehéz. Az egyik legnagyobb dilemma pedig, amivel ilyenkor szembesülhetsz természetesen nem más, mint a legfőbb választás: albérlet, vagy saját lakás?

A magyarok szeretnek vásárolni

Hazánkban még mindig uralkodó helyet foglalnak el a státuszszimbólumok, sokan jelentős következtetéseket vonnak le abból, valakinek milyen autója, vagy éppen lakása, háza van.

Ez pedig akkor is igaz, ha közben hatalmas hitel nehezedik a tulajdonjogra; a többséget ugyanis csak az érdekli, hogy valamit birtokolhat. Ezzel szemben több, nem is olyan távoli országban ez egyáltalán nincs így, sőt nem egy külföldi megrökönyödve áll a vásárláskényszerünk előtt.

Ők fel nem foghatják, hogyan képesek a magyarok akár már a húszas éveik elején lekötni magukat egy adott országban, egy településen, hiszen senki sem tudhatja, mit hoz a jövő. Felteszik nekünk a kérdéseket: mi lesz, ha külföldön kapsz munkát? Vagy, ha egyszerűen el akarsz költözni? Nem félsz, hogy nem tudod majd eladni és „elveszik” a pénzed?

Az albérlet előnyei

Ha csak nem vagy abban az őrült szerencsés helyzetben, hogy szüleidnek köszönhetően egy kész lakásba költözhetsz be felnőtt korodban, akkor általában jobban jársz az albérlettel. Persze, kidobott pénznek is tekintheted a havi fix költségeket, de azért nem csak a tényleges lakhatásért fizetsz.

Egy albérlet rád nézve sokkal kevesebb kockázattal jár: a szerződésben kijelölteken túl bármikor dönthetsz úgy, hogy elköltözöl, mert máshol folytatod a tanulmányaidat, jobb helyen kaptál munkát, kiderült, hogy nem túl jó a környék, vagy egyszerűen nem működött a kapcsolatod, és szétköltöztök a pároddal.

Nem nagy öröm és nem éppen könnyű munka a költözés, de az albérletből kilépni messze nem olyan nehéz, mint otthagyni a saját házadat. A legjelentősebb különbség a saját lakás és az albérlet között tehát a rugalmasság.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást