7 alap elfoglaltság, amik ellopják az időd a mindennapokban

7 alap elfoglaltság, amik ellopják az időd a mindennapokban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 alap elfoglaltság, amik ellopják az időd a mindennapokban

Állítólag minden tevékenységünk 80%-a haszontalan vagy alacsony hatékonyságú a mindennapjaink során, és csak 20% az, ami valóban értékes. Vajon megfordítható ez az arány? Hogyan szabadulhatsz meg az időt rabló mindennapi tevékenységektől és hogyan tudsz bevezetni egy új rutint az életedbe? Lássuk, mik azok az apróságok, amik csak az idődet rabolják, azaz amin változtatnod kell!

Alvás

Nincs az alvásnál érdekesebb és szükségesebb tevékenység az életünkben. Mai napig nem tudjuk pontosan, hogy hogyan képes alvás során tökéletesen regenerálódni a szervezetünk és arra sem jöttünk még rá, hogy lehet-e valamivel helyettesíteni ezt a létfontosságú mindennapi tevékenységet.

Ha tudnánk, mi a titok, már biztosan lecseréltük volna, hiszen életünk során körülbelül csaknem 25 évet töltünk alvással, évente kétezerszer álmodunk, aminek 80%-át elfelejtjük.

Nem is emlékszünk rá, ennyi időnk elmegy vele, mégis az egyik lételemünk, érdekes ugye?

TV

Mikor volt utoljára olyan, hogy amikor otthon voltál, nem ment a tévé, este nem a kanapén fekve a színes képernyőt nézted és akár egy teljes hétig a tévéd felé sem néztél?

Ha a saját válaszodon is meglepődsz, akkor lehet, hogy érdemes kipróbálni egy tévémentes napot, hétvégét vagy hetet, hogy megtudd, valójában mennyire fontos neked a tévézés és rájöjj, hogy milyen egyéb tevékenységekkel töltheted hasznosan az időd a mindennapokban e helyett.

Bár a fiatalabb korosztály már annyira nem tévéfüggő, mint az idősebbek, de még így is átlagosan több órát ülünk a tévék előtt naponta, amiből informatív, hasznos vagy izgalmas tartalom valójában ritkán tárul a szemünk elé, nem igaz?

Social média

Naponta majdnem százszor nyúlsz a telefonodért, percekig pörgeted az épp aktuális feedeket, ahol végül semmi izgalmasat nem találsz. Nem tűnik túlságosan hatékonynak, de még izgalmasnak sem mondható.

Nem azt mondjuk, hogy töröld le az accountod minden social média felületről vagy ne nézegesd néha napközben, hogy kivel mi történik, de ha egyszer kiszámolnád, hogy naponta körülbelül hány percedet veszi el ez a tevékenység, meglepődnél.

Tipp: Könnyen lecsökkentheted a mobilozást és a közösségi média használatát, ha ügyesen szelektálsz. Rendszeresen ellenőrizd az ismerőseidet, töröld vagy blokkold azokat, akiket valójában nem is ismersz vagy csak spamelik a hírfolyamodat, csinálj csoportokat, iratkozz fel olyan oldalakra, amik valóban érdekelnek, ezzel együtt viszont iratkozz le minden olyasmiről, ami egyáltalán nincs hasznodra.

Emailek

Ha olyan munkád van, hogy hetente akár ezer emailed is érkezik, akkor biztosan ismerős az érzés, hogy bármennyire is próbálkozol, soha nem érsz a végére. Ha egész nap úgy érzed, hogy csak emailekre és telefonhívásokra válaszolsz, és csak azzal nem haladsz, ami a munkád fontos része lenne, akkor változtatnod kell.

Hogyan lehet ezt hatékonyabban csinálni úgy, hogy mindenre maradjon időd? Egyrészt ne azzal kezdd a napod, hogy akár már az ágyban, mobilról csekkolod az emailjeidet, hiszen ezzel nem időt spórolsz, inkább csak vesztegeted azt.

Mielőtt elkezded a munkát, mindig szánj arra negyed órát, hogy átnézd a leveleidet, priorizálj, szelektálj és törölj, de semmibe ne mélyedj bele igazán! Ezzel a módszerrel ugyanis sokkal rendezettebb, hatékonyabb és profibb lehet a levelezőrendszered, és persze te is!

 

Utazás

Akár autóval, akár tömegközlekedve jársz dolgozni, a reggeli és esti forgalomban órákig ülhetsz, azaz sok-sok hasznos percet töltesz azzal, hogy utazol. Nincs mit tenni, maximum a munkahelyed melletti utcába költözhetsz, ha radikális változást szeretnél, de szerencsére ennél vannak egyszerűbb megoldások is.

Ha egy-egy napsütéses reggelen az autót vagy a villamost biciklire cseréled, azzal már meg is van az aznapi edzésed és még a friss levegőt is élvezheted. Ha ez túl hosszú vagy bonyolult lenne, akkor kapj le egy könyvet a könyvespolcról vagy vegyél egy újságot munkába menet, hogy hasznosan töltsd az utazási időd!

Ha autóval mész, nem sok választási lehetőséged maradt, maximum egy hangoskönyv vagy egy gyors telefon headsettel, amivel időt spórolhatsz.

 

Negatív gondolatok

Manapság túl sokat foglalkozunk azzal, hogy ki mit gondol rólunk, vajon mit értett akkor, amikor azt mondta, hogy, és vajon jobban tettem volna-e ha. Azaz túl sokat gondolkozunk, kombinálunk és túlpörgünk olyan apróságokat, amin csak át kellene suhanni és továbbmenni.

Van mit tanulnunk például az olaszoktól, akik sokkal kevesebb időt pazarolnak ilyen és ehhez hasonló negatív gondolatokra, és ha rossz dolog történik velük, azt gyorsabban átforgatják pozitívumra.

Nem akarunk általánosítani, hiszen ez nem csak az olaszokra jellemző, de a deli népek valahogy gyorsabban és ügyesen kifejlesztették azt a tulajdonságot, ami a boldogabb élethez vezet – nekünk pedig még van egy kis lemaradásunk, és van mit tanulnunk ezen a téren.

 

Multitasking

Lehet, hogy elsőre meglepő, hogy a multitasking hogyan vehetné el az idődet, mikor pont arra való, hogy időt nyerj vele? Amikor komplexebb vagy nagyobb figyelmet igénylő feladatok elvégzéséről van szó, akkor nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha több dolgot csinálsz egyszerre.

Így ugyanis nem tudsz igazán belemélyedni egy feladatba, és lehet, hogy összességében sokkal többet töltesz vele, mire a végére érsz, mintha nem egyszerre, hanem egymás után csináltad volna őket. Egy nap csak huszonnégy órából áll, úgyhogy fontos, hogy ügyesen oszd be, hogy mindenre maradjon időd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást