Egy új év kezdetén rengetegen érezzük azt, hogy így vagy úgy, de változtatni szeretnénk az életünkön, amelyben az életmódunk, főként az étrendünk formálása rendkívül gyakran kap szerepet. Jó út lehet például, ha arra törekszünk, hogy az év végi nehezebb ünnepi ételek után most a könnyed, alakbarát fogásokra helyezzük a hangsúlyt, de sok más tekintetben is érdemes lehet változtatnunk. Ebben segít most Juhász Vivien gasztroblogger.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Juhász Vivien jó ideje kápráztat el bennünket közösségi médiás felületein az általa készített ételekkel. A kisgyermekes anyuka már eddig is rengeteg egészséges életmódba beilleszthető receptet, reform ételt álmodott meg, idén pedig az ő céljai közt is szerepel a fogyás, így még több fitt ötletre számíthatunk tőle, és már most megosztott velünk néhány remek tanácsot, ami segíthet egy tudatosabb életmód kialakításában.
Év elején sokan fogadják meg, hogy diétázni kezdenek, akár nagyon szigorúan. Te inkább ezt, vagy alapvetően az egészségesebb életmódra való törekvést ajánlanád?
Én azt gondolom, hogy a lassabb fogyás tartósabb és biztonságosabb is, így aki diétázni szeretne, annak inkább azt javaslom, az egészséges életmódra való átállásra törekedjen. Legyen meg a tudatosság, a fokozatosság és az előre tervezés.
Adjunk időt magunknak, étkezzünk változatosan! Ellenben, ha szigorú diétába kezdünk, megvonunk magunktól mindent, koplalunk, veszélyes is lehet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Fontos megjegyezni, hogy az életmódváltás nem csak a táplálkozásról szól, hanem arról is, hogy mozogjunk, fogyasszunk kellő folyadékot és pihenjünk eleget, így nem csak az étkezési szokásokon kell változtatni. Aki esetleg nagyon elveszettnek érezné magát a témában, ne féljen szakember segítségét kérni.
Nálad milyen gyorsan összedobható, könnyedebb ebédek, vacsorák most a kedvencek, amik rohanósabb napokon is jó választások lehetnek?
Próbálok odafigyelni arra, hogy zöldség valamilyen formában mindig kerüljön a tányérra. Így ennek megfelelően változatosan igyekszem megoldani az étkezéseket, az ebéd nálunk mindig valamilyen leves – bár ez nincs minden nap – és főétel, a vacsora pedig általában valami szendvics féle, vagy virsli, esetleg egy könnyedebb tojásos étel.
A fiúk mindenevők, szóval úgy kell kitalálnom, hogy mindenkinek jó legyen, de többször van arra példa, hogy én magamnak valami mást dobok össze. Akár egy sült csirkés saláta, brokkolis tejszínes tészta, teljes kiőrlésű tortillába sült tojás, ezek bármikor jöhetnek.
A cikk folytatódik, lapozz!