Ha te is imádod a gombát, akkor ősszel bátran készíts belőle ebédet vagy vacsorát gyakrabban, mint általában szoktál, hiszen abszolút illik ehhez az évszakhoz. Mutatunk neked néhányat a mi kedvenc gombás receptjeink közül, hogy többféle ételt is kipróbálhass!
Rizses-gombás egytál
Ha gyorsan szeretnél összeütni valami finomat, akkor a rizses-gombás egytálétel tökéletes választás.
Ehhez az ételhez 1 evőkanál olíva olajon piríts meg 1 apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd reszelt fokhagymát, majd erre jöhet 25 dkg szeletelt gomba, 2 teáskanál Worcestershire szósz, só és bors, pirítsd 5-6 percig, majd szórd meg kakukkfűvel és vedd le a tűzről.
Egy edényben főzz meg 1 nagy csésze baranrizst sóval, majd mielőtt kész van, adj hozzá 2 evőkanál vajat és a gombás alapot. Keverd jól össze és tálald metélőhagymával meghintve.
Töltött gombafejek
Ehhez az ételhez nagyfejű csiperkegombára lesz szükséged.
Ebből 12-18 darabot tegyél egy nagyobb, olívaolajjal kikent hőálló tálba, miután eltávolítottad a tönkjeit, üreges részükkel felfelé.
25 dkg natúr krémsajtot keverj ki egy tálban 1 apróra vágott hagymával, 3 gerezd reszelt fokhagymával, sóval és fehérborssal, majd töltsd meg vele a gombákat.
Szelj apró kockákra sonkát, majd tegyél 1 evőkanálnyit minden gombába, a végén pedig szórd le az egészet parmezánsajttal.
180 fokon 20 perc alatt süsd készre, majd zöldsaláta ágyon tálald.
Spenótos gombaleves
Ehhez az isteni, fűszeres leveshez egy közepes edényben 3 evőkanál vajon piríts meg fél apróra vágott hagymát, 125 gramm gombát, majd vedd ki az edényből, és ismételd meg a folyamatot ugyanennyi alapanyaggal.
Az edény tartalmát sózd és borsozd, majd adj hozzá 1-1 teáskanál köményt, koriandert, kakukkfüvet és fahéjat, illetve 2 evőkanál paradicsompürét.
Öntsd fel az egészet 5 csésze vízzel, forrás után pedig adj hozzá egy marék bébispenótot, és így főzd 20 percig, ezután pedig pürésítsd le.
A lepürésített levest tedd vissza a tűzre, add hozzá a hagymás gombát, amit félre tettél és néhány levél spenótot, főzd még 5 percig, majd tálalhatod is.
Krémes gombás csirke
Ehhez a finom csirkés ételhez 4 csirkemellett kell felszeletelned csíkokra, és olívaolajon sózva és borsozva megpirítanod.
Ezután vedd ki a serpenyőből a csirkét, és az olajon piríts le 20 dkg szeletelt gombát 1 fej apróra vágott vöröshagymával, majd ezt is szedd ki az edényből.
A serpenyőben olvassz meg ¼ csésze vajat, majd adj hozzá 4 gerezd reszelt fokhagymát, 1 evőkanál lisztet, sót, borsot, 1 csésze tejszínt, 4 evőkanál reszelt parmezánt és 1 csésze apróra vágott spenótot.
Ha már sűrű a krém, add hozzá a gombát és a húst, és főzd még 5 percig.
Négy apróra tépkedett zsemléből 1 tojással, köménnyel, sóval, borssal, petrezselyemmel és 1 dl vízzel gyúrj gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzd ki ezeket.
A gombócokat öntsd le a szósszal és így tálald.
Gombás pásztorpite
Ehhez a húsmentes pásztorpitéhez 1 nagy fej hagymát kell apróra vágva megpirítanod olajon 2 gerezd szeletelt fokhagymával és 1 kockákra vágott sárgarépával.
Ezután 25 dkg gombát is tegyél rá, sózd és borsozd és öntsd fel egy kis vízzel. Adj hozzá 2-3 marék rukkolát, miután már megpuhult a répa, és 1 csésze fagyasztott borsót, majd főzd még 5 percig.
Egy hőálló tál aljába öntsd a ragut, és készíts burgonyapürét, majd ezzel fedd le a ragut. A pürére jöhet egy kis reszelt cheddar sajt, majd 180 fokon süsd aranybarnára a pitét.