Akinek volt már veseköve, tudja, milyen fájdalommal jár, és szinte bármit megtenne, hogy soha többé ne legyen része benne. Az egyik legfőbb kiválasztó szervünk a vesénk, ami a testünk anyagcsere-folyamataiért felel. A folyadékgazdálkodás és a méregtelenítés a feladata, és rendkívül sérülékenynek számít, számos megbetegedés érheti. Van azonban néhány étel, ami enyhítheti a panaszokat, és kiegészítheti az egyéb kezeléseket.
A legfőbb tudnivaló, hogy sószegény étrenddel tehetünk a legtöbbet azért, hogy ne terheljük a vesénket. Vesekövesség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás, idült veseelégtelenség esetén pedig a csökkentett fehérje- és foszfortartalmú, vitamindús diéta, ami a savbázis egyensúlyát is fenntartja.
A kímélő étrend legfőbb összetevői a növényi eredetű élelmiszerek.
A fehérjebevitelt nem szabad túlzott mértékben korlátozni, ugyanis hiány keletkezhet, és a szervezet a saját szöveteiből kezdi el felhasználni a tartalékokat.
A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja jelenti a legjobb táplálékforrást, a hústermékek viszont a vesediétában nélkülözhetők. Szintén nem ajánlott a sóval tartósított zöldségek és gombák, a ropi, a sajtos sütemények, a kekszek, az aszalt gyümölcsök, a sózott olajos magvak, a sajtok, a juhtúró, a füstölt húsok és az állati zsiradékok fogyasztása.
Íme néhány étel, ami nem terheli, sőt támogatja a veseműködést.
1/7 Brokkoli
A brokkoli tele van vitaminokkal: magas a B-, C- és K-vitamin-tartalma, valamint sok benne a rost, így az emésztést is segíti, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van. Ehetjük sütve, párolva, püréként, de karfiolkrémet is készíthetünk belőle, vagy fogyaszthatjuk rizs helyett köretként.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!