Akinek volt már veseköve, tudja, milyen fájdalommal jár, és szinte bármit megtenne, hogy soha többé ne legyen része benne. Az egyik legfőbb kiválasztó szervünk a vesénk, ami a testünk anyagcsere-folyamataiért felel. A folyadékgazdálkodás és a méregtelenítés a feladata, és rendkívül sérülékenynek számít, számos megbetegedés érheti. Van azonban néhány étel, ami enyhítheti a panaszokat, és kiegészítheti az egyéb kezeléseket.
A legfőbb tudnivaló, hogy sószegény étrenddel tehetünk a legtöbbet azért, hogy ne terheljük a vesénket. Vesekövesség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás, idült veseelégtelenség esetén pedig a csökkentett fehérje- és foszfortartalmú, vitamindús diéta, ami a savbázis egyensúlyát is fenntartja.
A kímélő étrend legfőbb összetevői a növényi eredetű élelmiszerek.
A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja jelenti a legjobb táplálékforrást, a hústermékek viszont a vesediétában nélkülözhetők. Szintén nem ajánlott a sóval tartósított zöldségek és gombák, a ropi, a sajtos sütemények, a kekszek, az aszalt gyümölcsök, a sózott olajos magvak, a sajtok, a juhtúró, a füstölt húsok és az állati zsiradékok fogyasztása.