Ajándékvásárlás és kiadások – ezeken stresszelnek idén a magyarok 

Ajándékvásárlás és kiadások – ezeken stresszelnek idén a magyarok 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ajándékvásárlás és kiadások – ezeken stresszelnek idén a magyarok 

Az átlagos kiadásokat nézve, 118 000 forintot szán egy család az ünnepekre – tudtuk meg a Világ Gazdaság oldaláról. Az anyagiakból igen jelentős részt hasít ki magának az ajándékozás, amire kb. 47 000 forintot szánunk, a többség igyekszik legfeljebb ennyiért beszerezni a meglepetéseket. 

Egyre kevesebben és egyre kevesebbet ajándékoznak

A bolti árakat tekintve, az ajándékok kigazdálkodása nem lesz éppen gyerekjáték főleg, hogy ez a 47 000 forint nem fejenként, hanem családonként értendő. Talán éppen a magas árak miatt, de sokan úgy döntöttek, hogy nem veszik ki részüket a karácsonyi ajándékozásból és inkább más formában ünneplik az év egyik legfontosabb eseményét. Ők 39%-ban képviseltetik magukat a felmérés szerint. 

Nemzetközi trendekre hagyatkozva láthatjuk, hogy a megtakarítások fontos szerepet játszanak az ünnepi felkészülés során. A Cofidis felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők 6%-a 100 000 forint felett tervez ajándékokra költeni, 12%-a 50 000-100 000 forint közé lövi be a kiadásokat. 43% törekszik rá, hogy 50 000 forint alatt maradhassanak ez irányú kiadásai. A legkevésbé költekezők 10 000 forintnál is kevesebbet tudnak vagy akarnak ajándékokra szánni, ők 7%-ban nyilatkoztak így.

fotostorm/istockphoto.com

Az ünnepi asztalnál nem ismerünk kompromisszumokat

Az összeg, amit karácsonyra szánunk, a statisztikák szerint 20%-kal több mint a tavalyi költségvetés, ennek ellenére a fa méretéhez és a sütés-főzéshez is ragaszkodunk. Ez azért érthető: ha valami, akkor a karácsonyfa állítása és a közös étkezés adja a varázsát ennek az időszaknak, ezek teszik közös családi élménnyé az ünneplést. 

Ugyan tudjuk, hogy az ünnep igazi értéke nem az árban, hanem a szeretetben és az együttlétben rejlik, a költségvetés tervezésében idén is a józan gazdálkodás a magyar kulcsszó.

A legtöbben, azaz a megkérdezettek 65%-a az aktuális havi jövedelméből fedezi az ünnepi kiadásokat, ami jelentős emelkedést mutat az előző évhez képest. Tavaly még csak 56% mondta el ezt magáról. Éppen ezért a felmérésben résztvevők többségének a decemberi pénzügyeik állapota határozza meg az ünnepi hangulatot. Egy-egy váratlan kiadás, vagy bevételkiesés alapjaiban tudja megtorpedózni a karácsonyt a családok több mint felénél. Ugyanígy, az év végi extra juttatások viszont fel tudják dobni a szezont. Az mindenesetre biztos, hogy a kulcsszavak, amik az ünnepi gazdálkodást irányítják, az „óvatos tervezés” és a „rugalmasság”.

Nem titok, hogy a háztartások háromnegyedénél az ünnepi költekezések kisebb-nagyobb kihívások elé állítják a családi kasszát.

A jól ismert karácsony előtti stresszfaktorok 

Valószínűleg éppen a büdzsé szűkössége miatt, de a magyarok 50%-a nem hagy semmit a véletlenre, előre tervezünk és körültekintően kiválasztjuk, milyen meglepetést szeretnénk átadni. A kozmetikumok, a ruhanemű és a márkás italok, élelmiszerek továbbra is az ajándékozók kedvencei közé tartoznak. Egyre népszerűbbek ezek mellett a konyhai kisgépek is.

Ehhez a témához kapcsolódik az egyik legjelentősebb stresszfaktorunk is… A decemberi rohanás és a tömeg a boltokban a többség hangulatát nagyon negatívan befolyásolja. Az anyagi aggodalmak, az ünnepek előtti kapkodás, az ideális ajándék keresése és még a forgalmi dugók is hozzájárulnak a karácsonyi stressz kialakulásához. Az üzletek túl korai karácsonyi kínálata és az állandó, karácsonyi háttérzene szintén sokakat zavar.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!